Híreink

Megalakult a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának Tűzjelző Tervező Szakosztálya

2013. december 16.

A Lakiteleki Népfőiskolán alakult meg – december 10-én – a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának Tűzjelző Tervező Szakosztálya. A 37 alapító taggal induló szakosztály nem csak a tervezésben, hanem az üzemeltetésben, karbantartásban érdekelt szakemberek részvételére is számít – hangzott el az alakuló és vezetőségválasztó ülésen, ahol nagy többséggel Mohai Ágota lett a szakosztály elnöke.


A Bács-Kiskun Megyei Tűzmegelőzési Bizottság és az MMK Tűzvédelmi Tagozatának Bács-Kiskun Megyei Szakcsoportja 2013. december 10-én a tűzjelző rendszerek tervezésével, üzemeltetésével kapcsolatos konferenciát szervezett, amelynek bevezetőjeként 37 fő részvételével megalakult a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának Tűzjelző Tervező Szakosztálya.
 
A szakosztály megalakulását élénk vita előzte meg. Két nézet rajzolódott ki: az egyik szerint csak a tűzjelző tervezési (TUJ) jogosultsággal rendelkezők vegyenek részt a munkában, míg a másik nézet ezzel szemben arra helyezte a hangsúlyt, hogy a tűzvédelmi tervezés és a tűzvédelmi eszközök alkalmazása integrált folyamat. A statikát, a gépészetet, a villamos berendezéseket a passzív- és aktív tűzvédelemmel együttműködve kell tervezni. Lehetetlen elkülöníteni a tűzszakasz határoló nyílászárókat, csappantyúkat, az oltórendszereket, a hő- és füstelvezetést a tűzjelzéstől, az oltásvezérléstől, vagy akár az épületautomatikától.
Ez az előzetes vita az alakuló ülésre az utóbbi nézet megerősödésével zárult!
A Tűzvédelmi Tagozat kinyilvánította, hogy a teljes mérnöki társadalmat kívánja képviselni. Így a szakmai tagozatok, szakosztályok munkájában nem csak a tervezéssel, hanem a kivitelezéssel, üzemeltetéssel, karbantartással, stb. foglalkozó mérnök kollégák közreműködésére is számítanak. A szakosztálynak bármely Magyar Mérnöki Kamarai tagsággal rendelkező személy tagja lehetett. Tisztségviselővé a Tűzvédelmi Tagozat tagjai közül bárki jelölhető volt. 
 
A Nádor András elnökletével induló alakuló ülésen nagy többséggel Mohai Ágotát választották a szakosztály elnökének.
A vezetőség tagja lett:
  • Decsi György
  • Dolhay János
  • Fodor Mihály
  • Ritzl András

Vissza

Ezt a hírt eddig 1645 látogató olvasta.