Híreink

TMKE 2013 - Mérnöki módszerek a gyakorlatban, CPR és OTSZ

2014. január 07.

A Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének elmúlt évi fő célkitűzése a mérnöki módszerek gyakorlatban történő bemutatása, a tervezői munka gyakorlati támogatása volt. Ennek a célnak rendelték alá konferenciáikat, dolgoztak a CPR rendelet hazai feldolgozásában és az OTSZ szabályozási elveinek és gyakorlati előírásainak megalkotásában. A TMKE életét a 2013‐ban e három csomópont köré szervezték, és a tagság aktivitása, sőt új tagok jelentkezése visszaigazolta év eleji célkitűzésük helyességét. A 2013. évi munkáról szóló beszámolót adjuk közre.


 A tűzvédelmi mérnöki módszerek ma még kevésbé terjedtek el a szakmai köztudatban. Ezért abból indultunk ki, hogy a legjobb megoldás egy példa bemutatása lehet. Ehhez választottuk a Futura projektet. A balatonföldvári konferenciát alapos felkészülés után március 21‐22‐én tartottuk 64 fő részvételével. Ennek visszhangja – a Védelem Katasztrófavédelmi Szemlében és a Védelem Onlinen való bemutatása révén – az egész szakmai közösségben szétterjedt. Így kerülhetett sor november 5‐én a Fuga Építészeti Központban Budapesten újabb 50 fő részvételével a tűzvédelmi mérnöki módszerek bemutatásának újabb eseményére. Ennek továbbviteleként november 22‐én a budapesti Művészetek Palotájában egy 2000‐től napjainkig tartó folyamatot mutattunk be, annak a 32 tűzvédelmi szakembernek, akik belefértek a szűkre szabott keretbe. Egy építészetileg és tűzvédelmileg is izgalmas épület tervezési, üzemeltetési és használati tapasztalatai: ezt járhatták körbe a tervező, a tűzvédelmi hatóság, az üzemeltető és a tűzvédelmi vezető nézőpontjából. Így a Futura épületén keresztül napjaink gyakorlatába, a MŰPA épületén pedig a mérnöki módszerek csíráinak kialakulásába pillanthattak bele az érdeklődők.
 
          A tűzvédelmi tervezői munkát alapvetően befolyásoló Európai Uniós jogszabályt, a 305/2011 számú Építési Termék Rendeletet, valamint a hozzá szorosan kapcsolódó hazai Kormányrendelet tervezetet dolgoztuk fel a IV. TMKE Szakmai Napon Bugyiban 2013. július 5‐én. Mivel a rendelet és az OTSZ fogalmai között jelentős eltérések vannak, s ez a szakmai munkában akadályokat jelent, egyesületünk elindította a „CPR‐Team” munkát. Ez a gyakorlatban a rendelet és az OTSZ fogalmainak összevetését, az építészeti műszaki dokumentáció CPR szerinti tartalmi és formai elemeinek ajánlás szintű kidolgozását, a tűzvédelmi teljesítményjellemzők építészeti műszaki dokumentációba, illetve a tervezési fázisokba történő rögzítését jelenti. A szakmai teambe 11 főt delegáltunk, s számítunk a tagság aktív részvételére is.
 
          Az önálló konferencia szervezés mellett az együttműködésre helyeztük a hangsúlyt a mérnökök és egyéb szakemberek képzésében. Ennek megfelelően a TMKE közösen 4 konferencia szervezésében vett részt.
  • 2013. február 21‐én Budapesten a SYMA csarnokban „Változások a tűzvédelemben” címen, 900 fő részvételével. Az akkreditált rendezvény mellett résztvevők egyidejűleg a TFH+E Budapest Szakkiállítást is megtekinthették.
  • Ugyancsak több, mint 700‐an vettek részt Budapesten a Lurdy Házban az MMK Tűzvédelmi Tagozata, a TMKE Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete és a Rockwool Hungary Kft. által „Teljesítményorientált tervezés” címen szervezett konferencián 2013. december 5‐én.
  • A Lakiteleki Népfőiskolán 80 fő részvételével szervezett, a tűzjelző rendszerek tervezésével, üzemeltetésével foglakozó konferencián, valamint az MKK Tűzvédelmi Tagozatának Tűzjelző berendezés tervező szakosztálya megalakításában ugyancsak közreműködtünk 2013. december 10‐én.
  • A TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal közösen szervezte meg november 21‐én és 22‐én Vecsésen az országos tűzvédelmi konferenciát, amelyen előadókkal képviseltettük a TMKE‐et.
 
          Ugyanakkor a szélesebb szakmai közvélemény tájékoztatását is fontosnak tartottuk. Számos konferencián és továbbképzésen.
Néhány példa a teljesség igénye nélkül:
  • Nógrád Megyei Mérnöki Kamara – Salgótarján, 2013. 04. 16;
  • Tervlap – Tervezői felelősség a tűzvédelemben, Építész Tervezői Nap Budapesten, 2013. 06. 06;
  • Nógrád Megyei Mérnöki Kamara szakmai továbbképzése – Bátonyterenye, 2013. 06. 29;
  • BAZ Katasztrófavédelmi Igazgatóság Miskolc, 2013. 09. 26.) vettünk részt előadóként.
 
            Ugyancsak kiemelt feladat volt az alapképzésben való részvétel. Ez az éves rendszerességgel visszatérő tevékenység a KOK‐on tanulók számára történő képzésben és a TMKE tagok Tűzvédelmi szakvizsga felkészítésben való részvételét jelenti. A statisztika szerint 29 esetben dolgoztak a TMKE szakértői ilyen felkészítéseken előadóként.
 
            A TMKE több jogszabály előkészítésében is aktívan vett részt, részben az OKF, részben a Belügyminisztérium felkérése alapján.
Ezek közül kiemelkedik a
  • 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről és a
  • 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet Az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól, valamint az
  • Országos Tűzvédelmi Szabályzat.
Ez utóbbiban a koncepciótól a közigazgatási egyeztetésig 15 tagunkat delegáltuk 19 munkacsoportba.
Az idei véleményezések 2013. 02. 07., 2013. 05. 10., 2013. 06. 15., 2013. 06. 19‐én a fejezeteket,
majd 2013. 07. 01‐én a teljes joganyagot érintették. Júliusban 12 véleményt küldtünk az OKF‐re.
A Belügyminisztérium részére a közigazgatási eljárás keretén belül 2013. 11. 12‐én 64 oldalnyi véleményt küldtünk. Az OKF által létrehozott előkészítő bizottság megbeszélésein a TMKE képviseletében 4 alkalommal vettünk részt. Munkánk visszaigazolása, hogy a TMKE meghívást kapott az új OTSZ megjelenését követően induló TvMI bizottságba.
 
             A TMKE belső életének egyik fontos eseménye a 2013. 04. 29‐én tartott közgyűlés, ahol a
vezetőség újraválasztása is lezajlott.
             A tűzvédelemben működő szakmai szervezetekkel (OKF, TSZVSZ, MKK, MÉK) jó kapcsolatot alakítottunk ki. A TMKE – MMK Tűzvédelmi Tagozat között együttműködési megállapodás kötöttünk 2013. 02. 22‐én.
 
             Ha a számok nyelvére akarjuk lefordítani az idei évet, akkor a továbbképzéseken, konferenciákon megszólított 2216 fő építész és tűzvédelmi tervező, közreműködő szakember többet, jobbat alkothat a jövő épületeinek biztonságán munkálkodva. Tagjaink 18 cikket, tanulmányt jelentettek meg a Védelem Katasztrófavédelmi Szemlében.
A Futura és a MÜPA konferenciák valamint CPR rendeletről tartott pódiumbeszélgetés visszhangja pedig erősítette a TMKE szakmai hírnevét és elfogadottságát. Ezt bizonyítja a Fuga konferencián végzett felmérés eredménye, ahol a konferencián elhangzottak alapján a tűzvédelmi tervezők munkáját a résztvevők 89% nagyon fontosnak tartotta.
                                                                                          
                                                                                                       Nagy Katalin
                                                                                      tűzvédelmi szakmérnök, elnök
                                                                        Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 2016 látogató olvasta.