Híreink

Dunamenti - Szakmai nap Gödön

2014. január 28.

Mintegy 80 tűzvédelemi tervező és szakértő vett részt – 2014. január 23-án Gödön – a Dunamenti Cégcsoport szakmai napján, ahol a hagyományos tevékenységek mellett a fő hangsúlyt az új termékek és tevékenységi körök kapták. Az előadásokból jól érzékelhetően a passzív tűzvédelem mellett az aktív megoldások irányába mutató fejlesztéseket és megoldásokat kínálnak a tervezendő, felújítandó épületek tűzbiztonságának szavatolására.


A cégcsoportot bemutató Zellei János az igazgatóság elnöke hangsúlyozta, hogy fennállásának 33 éve alatt Szövetkezetből Kelet-Közép-Európa egyik legjelentősebb, átfogó tűzvédelmi szolgáltatást nyújtó cégévé vált. A 13 vállalatból 5 termelő, kivitelező cég a hazai tűzvédelmi ipart erősíti. Négy országban saját céggel, hét országban képviselettel, 25 helyen pedig szerződött partnerrel képviselteti magát a cégcsoport. A kivitelezést végző cégeket és fő tevékenységeiket (Dunamenti Tűzvédelem, Dunamenti AKA, Dunamenti cSz, Dunamenti TŰZŐR, Dunamenti Állvány) bemutató elnök úgy jellemezte tevékenységüket, hogy a beépített tűzjelző berendezésen kívül mindent kínálnak. Az eddigi passzív tűzvédelmi termékeket és megoldásokat tudatosan az aktív tűzvédelem irányába fejlesztették. Törekvésük eredménye többek között a tűzmodellezés, a tűzoltó készülékek, a tűzvédelmi csappantyúk, a Celsion tűzvédelmi rendszerek és a TŰZŐR Kft. megvásárlásával, a beépített oltórendszerek teljes palettájának a cég termékkörébe integrálása.

Kiemelte, hogy a 13 ezer négyzetméter nagyságú termelő épületek 100%-ban magyar tulajdonban vannak.

 Zellei János bemutatja a Dunamenti új tűzoltó készülékét

 A cégcsoport tagjai közül elsőként a tavaly integrált Dunamenti TŰZŐR Kft. ügyvezetője Kocka Sándor hangsúlyozta, hogy továbbfejlődésük zálogának tekinti a tűzvédelemben komplex szolgáltatást nyújtó cégcsoporthoz csatlakozásukat. Röviden ismertette a sprinklertől, a habbaloltókon (könnyűhab elárasztás, habsprinklerek, tartályok stabil habbaloltó berendezései) és a gázzaloltókon keresztül a vízködig terjedő termékskálát, s úgy ítélte meg, hogy speciális irányba fejlődtek. S ez a jövőben fontossá válhat mivel „már nem beszélhetünk válságról.”

Hajdú András tervezési főmérnök magasnyomású vízköddel oltó berendezésekről szóló előadásában a rendszerek előnyeit és hátrányait bemutató előadásában hangsúlyozta, hogy erre vonatkozó szabvány hiányában minden alkalmazást való méretű tűzteszttel kell igazolni. S ilyen oltási tesztek bemutatásával zárta előadását. Figyelmet keltett a vízköddel eloltott számítógéptűz, ahol a számítógépek működését a gyors oltást követő 90. percig figyelték, s azok változatlanul működtek.

Horváth Márton kereskedelmi igazgató nagy mozgolódást és kérdéseket kiváltó előadásában „A gépi füstelszívás és magasnyomású vízköd (MVK) Parlament mélygarázs esetében” címmel a vízköd és az FDS szimulációk eredményei alapján, mutatta be, hogy a 26 ezer négyzetméteres mélygarázsban 50%-al csökkentett füstelvezetéssel számoltak, a -1 szinten működő bemutatótérben pedig nem kellett gépi füstelvezetést alkalmazni. A 400 oC-ig terhelhető füstelszívó helyett 300 oC-ig terhelhető is megfelelt. Ezekkel a megoldásokkal, tájékoztatása szerint, a biztonság megtartása mellett, jelentős megtakarítások voltak elérhetők.

 A cég zászlóshajójának a Dunamenti Tűzvédelemnek igazgatója, Sebestyén Tibor nagy figyelmet kiváltó előadásában a passzív tűzvédelem területének újdonságait mutatta be. Kiemelt módon szólt a tűzgátló anyagaikra az ETA (EUROPEAN  TECHNICAL  APPROVAL/ASSESSMENT) megszerzésére vonatkozó lépésekről, amelyek az acélszerkezetek védelmét és a tűzgátló lezárások védelmét biztosító területen zajló munkát jelentik. A cél eléréséhez szükséges szabványos vizsgálatokat és a termék megfelelősség igazolásának folyamatát mutatta be az előadó. Ezt követően részletesen kitért a tűzgátló festékek működési mechanizmusának és azok tűzállósági határértékét befolyásoló tényezőinek bemutatására.

Ezek:

  • A festék szigetelő képessége – habképződés gyorsasága, magassága, tömörsége.
  • A festék rétegvastagsága – festék fajtánként, típusonként változó.
  • Az acél profiltényezője –U/A (A/V) hányadossal jelölik.
  • A kritikus hőmérséklet értéke – 450, 500, 550 stb. C°.

Végül az un. FIRE STOPPING terület, a tűzgátló lezárások – kábel átvezetés, fém-, és műanyagcső, valamint kombi átvezetés mellett az aknafal lezárások – új minősítési elemeit mutatta be az előadó. Ugyancsak kitért az ETA megszerzésére ezen tűzvédelmi termékeire is. Ennek érdekében elvégezték az új EN szabvány szerinti vizsgálatokat, mellyel igazolni tudják termékeik specifikus tulajdonságait. Ezek fenntartásának igazolásához a cég kibővítette laboratóriumát.

 

Sebestyén Tibor

 Tűzoltó készülékek – ez az egyik új termékkör a Dunamenti Tűzvédelem palettáján, amely egy német gyártó saját néven forgalomba hozott termékcsoportját jelzi.

  • Porral oltó kézi tűzoltó készülékek: három 6 kg-os és 1 db. 12 kg-os.
  • CO2-vel oltó kézi tűzoltó készülékek: egy 2 és egy 5 kg-os.
  • Habbal oltó kézi tűzoltó készülékek: egy 6 l-es.
  • Konyhai tüzek oltására speciális tűzoltó készülék: egy 6 l-es típus.

 A tűzvédelmi csappantyúk, amelyek automatikus lezárást biztosíttanak a légtechnikai rendszerek tűzszakasz határainál, megakadályozva a tűz és a füst továbterjedését, szintén az újdonságokat szaporították. Ezek beépítési módozatait részletesen megismerhették a szakemberek. Felhívták a hallgatók figyelmét, arra, hogy az általuk forgalmazott PKTM III típusú tűzvédelmi csappantyú az európai úniós szabványok szerinti teszteléssel rendelkezik. Megfelel a DIN EN 1366-2 és a DIN EN 15650 – es szabványoknak. (Tűzállósági teszt a EN 13501-3+ A1 szerint – EI 90 /ve ho i o / S.)

Harmadik fő újdonságuk a CELSION tűzvédelmi rendszerek, amelyek feladata a funkciómegtartás. Ezek megakadályozzák, hogy a tűz a kapcsolószekrényekből vagy azokba behatoljon!

A lehetséges megoldások:

  1. Elosztó szekrények
  2. Fali elosztók
  3. Falra rögzített ajtók, univezális ajtók
  4. Elválasztó fal rendszerek
  5. Felülvizsgálati (vagy „revíziós“) ajtók
  6. Kábel csatorna rendszerek
  7. Kis kapcsolótáblák és elosztó dobozok
  8. Különleges alkalmazások.

Ehhez kapcsolódik az a különleges előre gyártott kábelcsatorna rendszer, amely számos eddig nehezen megoldható tűzvédelmi területen adhat jelentős segítséget a tűzvédelmi szakértőknek.

 Kreitner János, a Dunamenti cSz, leánykori nevén Csolnoki Szerelvénygyártó igazgatója az elmúlt időszak fejlesztéseiről a bőség zavarával számolt be, hisz 100 feletti terméküket minősítették a tűzoltószerelvények, a tűzcsapok- és szerelvényszekrények közül. Fő törekvésükben az igényes területekre szabványos termékek előállításában jelentős eredményeket értek el.

Kreitner János a környezethez igazodó szerelvényszekrény ajtóval

Hunyadi Tibor a dinamikusan fejlődő Dunamenti AKA Kft. igazgatója a NINZ acél tűzgátló ajtókat bemutatva a célszerűséget, míg a saját gyártású STEELMAN acél nyílászáróknál az egyedi kialakítást emelte ki. Ez utóbbiaknál fő céljuk a normál és funkciós ajtó azonos megjelenése, a masszív, erős igénybevételnek megfelelő ajtócsalád kialakítása mellett a beépíthetőség, a funkcionalitás, és a megjelenés, vagyis a tervezői szempontok érvényesítése.

Termékkörük:

  • Steelman N    – normál beltéri acélajtók
  • Steelman T    – tűzgátló beltéri acélajtók
  • Steelman H    – akusztikus beltéri acélajtók
  • Steelman S     – biztonsági beltéri acélajtók
  • Steelman NR – műtőajtók

Új fejlesztéseik eredményeként az EI30, 60, 90, 120 perces tűzállóságú tűzgátló üvegeiket és azok számos alkalmazását mutatta be.

A szakmai nap programjának zárásaként tűzgátló tömítések, kábelátvezetések tűztesztjét valamint nagykonyhai berendezések tűzoltási bemutatóját tekinthették meg a résztvevő tűzvédelmi szakemberek.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2502 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: