Híreink

Lámpaadaptációk különböző tűzoltósisakokhoz

2014. február 04.

A tűzoltósági bevetések során nagyon fontos, hogy a tűzoltók sötétben is tájékozódni tudjanak. Milyen lehetőségei vannak a bevetési állománynak ennek kapcsán? Szerzőnk a különböző sisakokhoz csatlakoztatható lámpákat és csatlakoztatási lehetőségeiket mutatja be.


Arra világítani, amerre nézünk

 

A bevetések során történő világításhoz a legalapvetőbb eszközök a kézilámpák és a keresőlámpák. A utóbbiak általában rögzíthetők a ruházaton, de a keresőlámpákat kézben tartva, vagy egy alkalmas helyre letéve lehet csak használni. A védőruházatra csíptetett kézilámpa közel abba az irányba veti a fényét, amerre a tűzoltó néz, de mivel ezeket leginkább mellmagasságban hordják, így nem tudják követni a fej és ezzel együtt a szem mozgását. A sisakokra rögzíthető lámpák jobban megfelelnek ennek az elvárásnak, és ezért szeretik a tűzoltók ezt a megoldást.

A lámpák rögzítéséhez többféle megoldás lehetséges. Ezek közül a legrosszabb az, ha a tűzoltó a sisak átalakításával – pl. megfúrásával – maga barkácsol egy lámpatartót. Mivel a sisakok minősített egyéni védőeszközök, ezért azokon a felhasználó nem végezhet módosítást. A másik – nem igazán „tűzoltókompatibilis” változat – a fejlámpa gumipántos rögzítése, amivel csupán az a baj, hogy a gumipánt biztosan nem lángálló.

 

Lámpát (minden) sisakra, utólag

A legújabb fejlesztésű sisakokhoz a gyártók a sisak homlok feletti részére integráltak egy lámpát is. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy a lámpa jól idomul a sisak formájához, és mivel középen van, ezért oldalirányban nem okoz semmilyen súlyponteltolódást. A hátrány az, hogy a lámpa fényét függőleges irányban – ami egyben a világítás távolságát is meghatározza – csak a fejmozgással lehet irányítani.

Ma azonban még kevés ilyen kialakítású sisak van a tűzoltóságokon, mivel az új beszerzésű sisakokat sokszor pénzügyi okok miatt lámpák nélkül szerzik be, és a régebbi sisakokat eleve nem lehetett integrált lámpával választani. Ezekhez a sisakokhoz kínál lámpákat és a sisak roncsolása nélkül adaptálható lámpatartókat a tűzoltók által csak UK néven ismert Underwater Kinetics cég.

 

S lőn világosság

Az UK lámpák mindegyike ATEX Zóna 1 tanúsítású robbanásvédett kialakítású. Ez röviden szemléltetve azt jelenti, hogy pl. lehet egy benzintartály közelében is használni. A lámpák energiaforrása 3 vagy 4 db AA típusú alkáli elem, amellyel folyamatosan legalább 4 órán keresztül világítanak. A 3 db elemmel működő, és korszerű CPO technológiával és eLED fényforrással rendelkező változat folyamatosa 8 órát is világít egy új elemkészlettel.

A lámpák fényforrása lehet Xenon izzó vagy a kisebb energiaigény mellett is nagyobb fényerőt biztosító, és szinte korlátlan élettartamú eLED izzó. A Xenon izzó fényárama 38 lumen az eLED izzóé pedig 110 lumen.

 

A lámpák formája illetve keresztmetszete olyan, hogy jól illeszkedik néhány sisakgyártó által a saját típusváltozatokra adaptált külső lámpatartókba is. Ilyen pl. a Dräger HPS típuscsaládba tartozó sisakok vagy a Schuberth cég új F300 típusú sisakja. Ezek a gyártók az újabb fejlesztésű sisakjaikhoz is az UK lámpákat minősítették.

 

Az összes többi, jelenleg a magyar tűzoltóságoknál használt tűzoltó sisakhoz könnyen adaptálhatók az adott típushoz kialakított UK lámpatartók. A legegyszerűbben az MSA GALLET F1 illetve F1SF sisakokhoz lehet az UK lámpatartóit adaptálni, mivel a gyártó által adott illetve az F1SF típusok esetében a sisakokra integrált lámparögzítő adapterekhez az UK által kifejlesztett lámpatartó jól illeszkedik.

A Schuberth F210 és F220 típusú sisakokhoz is nagyon egyszerűen lehet az UK lámpatartót alkalmazni, mivel az a sisak oldalán (eredetileg a kétpontos álarc részére) kialakított horonyba csatlakoztatható. A másik megoldás lehet ezeknél a sisakoknál a fejkosarat tartó csavar felhasználásával való rögzítés.

Az UK a Magyarországon elterjedten használt Rosenbauer Heros típuscsaládhoz tartozó sisakokhoz is kínál utólagosan felszerelhető megoldást. Ezeknél a sisak alsó éléhez egy csavaros szorítással rögzítve lehet a lámpatartót felszerelni.

Az Underwater Kinetics cég lámpáit Európában és hazánkban is sok tűzoltó megelégedéssel használja, és a magyar tűzoltóságok részére rendszeresített valamennyi típusú sisakhoz is szakszerű megoldással adaptálhatók.

Feicht Ferenc

FEWE Kft.

http://www.outdoors-direct.ch/UKI09.HTML

Vissza

Ezt a hírt eddig 2021 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: