Híreink

Új jogszabály a szén-monoxid érzékelőkre

2014. március 05.

2014. február 21-én megjelent és 2014. március 1-én hatályba lép a szén-monoxid érzékelő berendezésekre vonatkozó műszaki követelményekről szóló 12/2014. (II. 21.) BM rendelet (CO rendelet). A CO rendelet a szén-monoxid érzékelőkre határoz meg általános követelményeket annak érdekében, hogy a jogszabály által előírt helyekre csak olyan CO érzékelőket telepítsenek, ami egy minimális szintnek megfelel.


Hol kell érzékelőt elhelyezni?

 

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) kezdeményezésére 2013. október 15-től jogszabály teszi kötelezővé a CO érzékelő használatát azon közösségi rendeltetésű helyiségek védelmére, amely helyiségben nyitott égésterű tüzelőberendezést használnak, vagy a közösségi tér ilyen helyiséggel légtér-összeköttetésben van.

Ezeket a közösségi rendeltetésű helyiségeket a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. törvény (Ksktv.) 9. § (5) bekezdése határozza meg.

 

A törvény 9.§ (5) bekezdése értelmében a meglévő épületekben, a helyiség légterétől nem független, nyitott égésterű tüzelőberendezés üzemeltetése esetén

a) a bölcsődei, óvodai vagy iskolai ellátás nyújtására szolgáló,

b) a vendégéjszaka eltöltésére használt,

c) a személyes gondoskodás keretébe tartozó szakosított ellátást nyújtó bentlakásos intézmény céljára szolgáló,

d) a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásra szolgáló,

e) a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló kormányrendelet hatálya alá tartozó önálló rendeltetési egység használója a tüzelőberendezés helyiségében a vonatkozó műszaki követelményeknek megfelelő szén-monoxid-érzékelő berendezés felszerelésére és működtetésére köteles, amennyiben a tüzelőberendezés közösségi térben vagy vele légtérösszeköttetésben lévő helyiségekben van.

Új építésű épületnél 2013. október 15-től ez már minden helyiségre vonatkozik, ugyanis csak akkor vehető használatba /9.§(6)/, ha a nyitott égésterű tüzelőberendezés helyiségében jogszabályban meghatározott műszaki követelményeknek megfelelő szén-monoxid-érzékelő berendezést helyeztek el.

 

A 2013. december 5-én hatályba lépő, a szén-monoxid érzékelő berendezésre vonatkozó műszaki követelmények meghatározásáról és egyes tűzvédelmi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 64/2013. (XII. 4.) BM rendelet 1. § szerint a Kstv. 9. § (5) és (6) bekezdésében meghatározott kötelezettség teljesítésére bármely, Magyarországon gyártott vagy forgalomba hozott, az Európai Unió másik tagállamában vagy Törökországban az ott irányadó előírásoknak megfelelően előállított vagy forgalomba hozott, továbbá az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes - az előbbiektől eltérő - államban az ott irányadó előírásoknak megfelelően előállított szén-monoxid érzékelő berendezés alkalmazása elfogadható volt. A CO rendelet 7. §-a még 60 napig megengedi a 64/2013. (XII. 4.) BM rendelet szerinti CO-érzékelők alkalmazását, azonban ajánlott már most a 2014. február 21-én megjelent CO rendeletnek megfelelő CO-érzékelők felszerelése.
 
A CO rendelet 2-4. §-a alapján a CO-érzékelő megfelelő, ha:

  • az 1. mellékletben meghatározott követelményeknek megfelel,
  • az EN 50291-1 szabványban foglalt követelményeknek megfelel,
  • az 1. melléklet követelményeit az EN 50291-1 szabvánnyal egyenértékű más műszaki megoldással igazoltan teljesíti,
  • az Európai Unió valamely tagállamában vagy Törökországban állítottak elő, illetve hoztak forgalomba, vagy az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes valamely EFTA-államban állítottak elő az ott irányadó előírásoknak megfelelően, feltéve, hogy az irányadó előírások az emberi egészség és élet védelme tekintetében a CO rendeletben meghatározottal egyenértékű védelmet nyújt, vagyis megfelel az 1. mellékletben meghatározott követelményeknek.

A CO rendelet 1. mellékletének alapvető követelményei

  1. A berendezésnek alkalmasnak kell lennie a szén-monoxid (a továbbiakban: CO) emberre veszélyes szintjének biztonságos és hatékony érzékelésére.
  2. A berendezésnek a CO emberre veszélyes szintjének érzékelése esetén - a veszélyes szint fennállásáig - folyamatosan riasztó jelzést kell adnia annyi időn belül, mely az érintett helyiségből való távozást biztonságosan lehetővé teszi.
  3. A berendezés által adott riasztó jelzésnek alkalmasnak kell lennie arra, hogy azt a felszerelés helyiségében bárki azonnal és egyértelműen érzékelhesse.
  4. Azokat a legfontosabb jellemzőket, információkat és használati útmutatásokat, amelyek ismeretétől és figyelembevételétől a rendeltetésszerű használat függ, a berendezésen vagy a csomagolásán, és a hozzá mellékelt magyar nyelvű használati utasításban meg kell adni.
  5. A berendezés bekapcsolt állapotát, esetleges meghibásodását és - amennyiben ilyen funkcióval is ellátták - élettartamának végét egyértelmű, egymástól megkülönböztethető jelzésnek kell mutatnia.

A szén-monoxid-érzékelő berendezés felszerelésére és működtetésére vonatkozó kötelezettség teljesítését a Ksktv., valamint a kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásának szakmai szabályairól szóló 63/2012. (XII. 11.) BM rendelet alapján a kéményseprő-ipari közszolgáltató az égéstermék-elvezetők sormunka kereté időszakos ellenőrzése során vizsgálja.
A kötelezettség-mulasztókkal szemben a tűzvédelmi hatóság jár el, mely során az ingatlan tulajdonosával szemben 5.000–30.000,- Ft-ig terjedő bírságot szabható ki.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2422 látogató olvasta.