Híreink

Megalakult az A1 hőszigetelőanyag-gyártók egyesülete

2014. április 09.

Április 2-án a az Expo hotelben mutatkozott be az A1 Hőszigetelőanyag-gyártók Egyesülete, (AHOGY) amelyet a Magyarországon meghatározó üveg- és kőzetgyapot gyártó, forgalmazó cégek hívták életre. Az egyesületet az alapítók azzal a szándékkal hozták létre, hogy az épületek energiahatékony építésénél, felújításánál a szakmai alapkövetelmények, különös tekintettel a tűzvédelemre, megfelelő módon kerüljenek figyelembevételre.


Az A1 Hőszigetelőanyag-gyártók Egyesületét (AHOGY) az üveg és kőzetgyapot gyártó, forgalmazó cégek – Isover, Knauf Insulation, ROCKWOOL, Ursa – hívták életre azzal a szándékkal, hogy az épületek energiahatékony építésével, felújításával kapcsolatban megnyugtató módon kerüljenek figyelembevételre az épületekkel szemben támasztott alapkövetelmények, különös tekintettel a tűzvédelemre.

Mottójuk:

Ahogy volt. Ahogy van. AHOGY lenni kéne!

 

A tájékoztatón elhangzott, hogy az Egyesület tagjai a Magyarországon jellemzően a legmagasabb tűzvédelmi osztályú (A1, A2), nem éghető hőszigetelésekkel vannak jelen, de forgalmaznak éghető (akár E tűzvédelmi osztályú) szigeteléseket is. Ebből eredően a tagok széles termék ismeretekkel rendelkeznek a teljes hőszigetelő-anyag piacról, valamint az alkalmazáshoz szorosan kapcsolódó építményszerkezetekről is.

 

Az energiahatékonyság és a tűzvédelem egymásnak alá nem rendelhető szempontok az épületek létesítése, átalakítása vagy felújítása során, mivel mindegyiknek átgondoltan érvényesülnie kell. Ahhoz azonban, hogy ezek a követelmények megfelelően érvényesülhessenek, nem elégséges a helyes építési termék és építményszerkezet kiválasztása, a kivitelezésnek is megfelelő módon kell megtörténnie. Ennek érdekében az Egyesület tagjai elengedhetetlennek tartják a szakoktatás fejlesztését, az ellenőrzés, (épület)átvétel megerősítését, valamint a tudásmegosztást és együttműködést az érintett piaci szereplőkkel, intézetekkel.

 

Az A1 Hőszigetelőanyag-gyártók Egyesülete (AHOGY) célul tűzte ki a szakmai véleményének közvetítését a piaci szereplők felé. Ehhez a kiemelt szakmai témákban, szakmai szervezetekkel, oktatási intézményekkel, kamarákkal kötött partnerségi megállapodások keretei között működik majd. Ennek érdekében számos megállapodást kötöttek a bemutatkozó konferencián.

 

Talán a hőszigetelés az egyetlen olyan anyag, amit – a megnövekedett energetikai igények miatt – ma már szinte minden épülethatároló szerkezetnél alkalmazásra kell, hogy kerüljön, de az épületeken belüli felhasználás (például akusztikai, tűzvédelmi szigetelés) is igen nagy. Nem elhanyagolható tehát, hogy mily módon tervezik és építik meg ezek a szerkezeteket, és miként viselkednek egy épülettűz során.

 

Az együttműködési megállapodások kapcsán elhangzott: az Egyesület az energiahatékonyság, a tűzvédelem, és a környezetvédelem területén nem ismer kompromisszumot!

 

Program

AHOGY, A1 Hőszigetelőanyag-gyártók Egyesületének bemutatása

                        Kanyuk László AHOGY kommunikációs vezetője

Fire Safe Europe Szövetség és Fire Safety First kampány ismertetése

                        A tűzvédelem mint közös ügy az Európai Unió területén

                        Susanne Dyrboel, EuroACE Elnöke

EuroACE, Eurima Szövetségek és Renovate Europe kampány ismertetése

                        Az energiahatékonyság mint közös ügy az Európai Unió területén

                        Susanne Dyrboel, EuroACE Elnöke

Jelenkori kihívások, kitörési lehetőségek címszavakban

                        Lestyán Mária A1 Hőszigetelőanyag-gyártók Egyesületének Elnöke

Tűzvédelmi szakértők bevonása az épületek tűzvédelmi munkáinak ellenőrzésébe

                        Zellei János TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség Elnöke

Minősített kivitelezők szerepe és hatása az épületek tűzbiztonságára

                        Dr. Bánky Tamás tűzvédelmi szakértő

Biztosítótársaságok kockázatalapú szemléletében rejlő lehetőségek 

                        Király András tűzvédelmi szakértő, tűzvizsgáló

Partnerségi megállapodások ünnepélyes aláírása szakmai szervezetekkel, oktatási intézményekkel, kamarák tűzvédelmi tagozataival és kiemelt szakértőkkel.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1699 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: