Híreink

Hilti CFS-F FX tűzvédelmi hab

2022. június 27. 07:30

A passzív tűzgátló lezárások kialakításánál sok körülményt szükséges figyelembe venni, ami meghatározza, hogy milyen anyagot kell használnunk az áttörés lezárására. Cikkünkben erre keressük a választ.


Ha az alábbi 7 kérdést megválaszoljuk, el fogunk jutni a megfelelő tűzgátló anyaghoz:

  • Mi az átvezetett elem anyaga? (műanyag, acél; kábel stb.)
  • Mekkora az átvezetett elem mérete/átmérője?
  • Milyen szerkezeten van az áttörés? (fal/födém, tégla, beton, tűzálló gipszkarton stb.)
  • Mekkora a szerkezet vastagsága?
  • Milyen áttörés alakja? (kör, négyszög, szabálytalan)
  • Mekkora az áttörés mérete?
  • Mennyi az elvárt EI határérték?

A gyakorlatban ezekre a lezárásokra nagyon sokféle anyag áll rendelkezésünkre. Ezek az anyagok jellemzően egy speciális esetre használhatóak, nem feltétlenül alkalmasak többféle lezárásra, például egy tűzvédelmi karmantyú remek megoldás egy éghető, műanyag cső átvezetésénél, de kábel átvezetésnél már nem alkalmazhatjuk.

A Hilti elkötelezetten fejleszti portfólióját ügyfelei igényei szerint és a kivitelezési hatékonyság növelése jegyében. Ezen gondolatok mentén vezette be a tűzgátló termékei közé a Hilti CFS-F FX tűzvédelmi habot, mely kiemelkedően sok alkalmazásra használható tűzvédelmi anyag. Használhatjuk ugyanúgy éghető cső átvezetéshez, mint kábelátvezetéshez, vegyes átvezetésekhez, valamint megannyi egyéb esetre.

Fontos kiemelni, hogy a Hilti CFS-F FX tűzvédelmi HAB, nem pedig PURHAB, hanem egy kétkomponensű, elasztikus, nem pórusos szerkezetű anyag, aminek a használata egyszerű és hatékony, számos előnyös tulajdonsággal:

  • Az injektálást követően a térfogatának a hétszeresére duzzad megfelelő körülmények között, tehát a 325 ml-es tubus térfogat 2,1 literre is képes felduzzadni
  • Az injektáláshoz a Hilti kinyomópisztolyainak a használata szükséges, melyek között található kézi és akkumulátoros változat is a munkavégzés megkönnyítése céljából
  • Amennyiben az áttörésbe a kelleténél több anyagot injektálunk és felesleg keletkezik, a teljes kikeményedést követően a felesleg levágható és egy új áttörésben újra felhasználható frissen injektált habbal együtt
  • A kikeményedett hab festhető
  • Több Hilti tűzvédelmi termékkel is be van vizsgálva, szükség esetén ezekkel kombináltan használható
  • Az Európai Unióban elérhető legmagasabb szintű ETA bevizsgálással rendelkezik

A CFS-F FX tűzvédelmi hab alkalmazásai

 

1. Vaktömítés

Előfordulhat a gyakorlatban, hogy olyan áttörést kell lezárni, amelyen végül nem kerül átvezetésre semmilyen cső, kábel vagy egyéb elem. Ilyen esetben is használható a CFS-F FX tűzvédelmi hab tűzálló rugalmas (pl.: gipszkarton), vasbeton, vagy tégla falazat esetén, illetve merev födémek esetén. Ilyenkor az áttörés mérete az, ami határ szab az alkalmazhatóságnak.

EI 120-as érték érhető el, ha az áttörés mérete ≤ 400x400mm. Ez a méret jelenti a maximumot minden egyes alkalmazás esetében is.

 

2. Kábelátvezetések

A CFS-F FX tűzvédelmi habbal egyedi kábelek, kábelkötegek és kábeltartó rendszerek (pl.: kábeltálcák), valamint ezek kombinációjából kialakított vegyes átvezetések tömítésére is lehetőség van.

Ügyelni kell arra, hogy a kábelek és a kábeltartó rendszerek összesített keresztmetszete nem haladja meg az áttörés keresztmetszetének 60%-át.

Az egyedi kábelek maximális megengedett átmérője 80mm, a kábelkötegben átvezetett kábelek esetében az egyedi maximális átmérő 21mm, a kábelköteg maximális megengedett átmérője 100mm. Az egyedi kábelek utólagos átvezetésére is lehetőség van.

Az így létrehozott födém-és faláttörések lezárásaival EI60-EI120 érték érhető el az adott eset paramétereinek függvényében.

 

3. Csőátvezetések

Gépészeti csővezetékek tűzszakasz határon történő átvezetése is megoldható a CFS-F FX tűzvédelmi habbal. Ennél az alkalmazásnál alapvetően meg kell különböztetnünk az éghető és a nem éghető anyagú csöveket.

Az éghető anyagú csövek (pl.: műanyag, PVC) esetében a maximálisan megengedett egyedi csőátmérő 32mm, csővezetékkötegek esetében 100mm

Ebben az esetben is érvényes a 60%-os szabály, vagyis az összesített csőkeresztmetszet nem haladhatja meg az áttörés teljes keresztmetszetének 60%-át.

A nem éghető, jellemzően fém (pl.: acél, réz) anyagú csővezetékek esetén belül is meg kell különböztetni a tűzvédelmi lezárás szempontjából további két esetet:

  • szigetelés nélküli nem éghető anyagú cső
  • éghető anyagú szigeteléssel ellátott nem éghető anyagú cső

Ezen eseteknél a maximális megengedhető átmérő, illetve a szigetelés maximális megengedett vastagsága az anyagtól függően többféle lehet. Szükség esetén CFS-B tűzvédelmi bandázs alkalmazandó az éghető szigeteléssel ellátott csővezetéken. A pontos értékekért látogass el honlapunkra a www.hilti.hu-ra és a CFS-F FX tűzvédelmi hab oldalán a letölthető dokumentumok résznél töltsd le a magyar nyelvű ETA tanúsítványt.

 

4. Vegyes átvezetések

Végül, de nem utolsó sorban, ha a gépész és villamos szakág egy nagyobb méretű áttörésen vezeti át közösen a vezetékeit, akkor vegyes átvezetésről beszélünk. A CFS-F FX tűzvédelmi hab ekkor is megoldást nyújthat a maximális 400x400mm áttörés méret alatt.

A 60%-os szabályt természetesen itt is be kell tartani, további méretbeli megkötésekért keresd fel az ETA tanúsítványt a honlapunkon.

 

A fenti alkalmazásokon túl Split-klímák vezetékeinek átvezetéséhez is rendelkezik bevizsgálással.

Az alkalmazási hőmérséklet tartománya 10–35 °C-ig terjed, ezen tartományon belül 10 perc alatt kikeményedik.

Remek megoldást nyújt olyan esetekben, amikor a kétoldali lezárás nehézséget jelenthet a megközelíthetőség okán, hiszen az egyik oldalról is kiinjektálható az áttörés a teljes szélességében.

Összeségében tehát elmondható, hogy Hilti CFS-F FX tűzvédelmi hab egy nagyon sokrétű, könnyen alkalmazható, hatékony megoldás többféle tűzvédelmi lezáráshoz.

 

Ha bármi kérdésed felmerülne, látogass el honlapunkra, vagy keresd mérnök kollégáinkat a mernokt@hilti.com e-mail címen, akik szívesen segítenek minden műszaki vagy egyéb kérdésben.

Vissza

Ezt a hírt eddig 864 látogató olvasta.