Híreink

TMKE IV. Tűzvédelmi Konferencia

2014. május 12.

Iskolapélda – Tűzvédelmi tervezés és használat egy speciális létesítményben címmel a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete egy iskola tűzvédelmi tervezési és használati kérdéseiről rendezett konferenciát. Egymásra épülő előadások, összefogott csapatmunka, jó egyéni előadói teljesítmények jellemezték a programot, ami az 58 résztvevőből komoly szakmai vitát váltott ki.


Balatonföldváron 2014. május 8-9-én a Hotel Jogarban már a falakon is a konferencia témája, az iskola és a bővítés építészeti rajzai fogadták az érkezőket.

Megnyitójában Nagy Katalin a TMKE elnöke mintegy mottóként jelölte ki a célt: „Ma tervezett épületeink a jövő tűzvédelmét jelentik” Vagyis arccal a tervezés felé! – mondta. Ugyanakkor a megvalósult épületeinket, használati, szabályozási szempontból is üzemeltetni kell. Tehát ezt a területet is fel kell dolgozni. A másik alapvetésük: Az igazi megismerés a tapintható hétköznapi gyakorlatban születik.

Az idén olyan épületet kerestek, ami minden szakértő napi gyakorlatában előfordulhat. Egy iskola bővítése és annak tűzvédelmi terve napi feladat. Mennyiben lehet ez rutinfeladat és mennyiben izgalmas új kihívás? A Tűzvédelmi szabályzat és Tűzriadó terv kapcsán arról szóltak, hogy milyen legyen a szabályozás és az üzemeltetés tűzvédelme?

Borsos Tibor építész tűzvédelmi szakértő: A projekt bemutatása, a tervezés szempontjai a jelenlegi OTSZ előírásai című előadásában frappáns, tömör összefoglalójában kiemelte a tervezési csomópontokat.

Decsi György építész tűzvédelmi szakértő: A projekt bemutatása, a tervezés szempontjai a tervezett OTSZ előírásai szerint címen az OTSZ 5.0 tervezett előírásaival összevető, szórakoztató előadása okán komoly szakmai polémia alakult ki. A résztvevők megtudhatták, hogy a tervezett új OTSZ több szempontból jobb a jelenleginél és pozitív értelemben vett nagyobb tervezői szabadságot ad. A konferencia témájául választott kecskeméti iskola a tervezett új OTSZ szerint akár fából is építhető lenne a kockázati besorolás szerint. A beszélgetés során felmerült, hogy a tűzoltási felvonulási terület biztosítása sok épületnél sok esetben problémás. Ha erre nincs elég hely a kockázati besorolás 2 kockázati fokozattal nő.

Törő Attila alezredes a BAZ Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályvezetője: Az engedélyezés hatósági nézőpontból címmel a jelenlegi és a tervezett OTSZ szerinti különbségeket gyakorlati tapasztalati példákkal mutatta be, aminek hatására intenzív párbeszéd alakult ki a hallgatóság és az előadó között. Az elektronikus ügyintézés tapasztalatai kapcsán a napi gyakorlatot segítő és nehezítő körülményeket bemutató, mosolyra fakasztó részletekkel illusztrált, gyakorlatias nézőpontja kapcsán is nagy sikert aratott.

Nagy Katalin tűzvédelmi szakmérnök: Hogyan ellenőrizzük az építési termékek megfelelőségét? című előadásában a CPR rendelet céljából kiindulva annak legfontosabb dokumentumát a teljesítménynyilatkozatot vette górcső alá. A teljesítménynyilatkozat tartalmi és formai követelményeinek ismertetése után bemutatta a teljesítménynyilatkozat ellenőrzésének lehetőségeit és menetét, s azt követően néhány cég által kiadott teljesítménynyilatkozatot vett kritika alá, megállapítva a nem egyben vizsgált nem RWA, illetve az iskolaépületre telepített ablak + ajtóbehúzó + mágnes nem RWA. Kérdés, mi történik egy veszélyhelyzetben? Van cég, aki a VdS tanúsítványra hivatkozik, holott az csak egy akkreditált labor. Ennek a helyzetnek a tisztázása érdekében lépésről lépésre bemutatta, hogyan és hol lehet a CE tanúsítvány kiállítóját ellenőrizni?

Böröcz István építész tűzvédelmi szakértő: Az építményszerkezetek tűzvédelmi megfelelőségének vizsgálata és igazolása témát fejtette ki a gyakorlati életből hozott példákkal, s ezzel a fekete fehér prezentációját olyan színessé tette, hogy komoly szakmai vita és estenként derültség nyugtázta az előadó teljesítményét. Az építményszerkezetre vonatkozó tűzvédelmi követelményeket, a szerkezetvizsgálat lehetőségeit és a kiadható nyilatkozatot valamint a hatósági és tűzvédelmi tervezői feladatokat dolgozta fel.

Nyíri Csaba építész tűzvédelmi szakértő: A teljesítménynyilatkozatok tartalma, felhasználása és gyakorlati buktatói témát kapta. Módszeres, végiggondolt előadása egymásra épülő diák során vezette végig hallgatóságát. Bemutatta a tájékozódási lehetőségeket, végigvezette a szakértőket a szóba jöhető honlapokon, ami jelentős gyakorlati segítséget jelent a hallgatóságnak.

Borsos Tibor építész tűzvédelmi szakértő Rendezvények az iskolában címen a bálok, sportesemények, kiállítások tűzvédelmi és biztonsági kérdéseit, az engedélyezés feltételeit vizsgálta. Megállapította, hogy a tornateremről a tűzvédelmi szabályzat egy szót sem szól. A napi gyakorlatban a hő-és füstelvezető ablak elé helyezett virágcserepek azt mutatják, hogy annak szerepéről a használók nem sokat tudhatnak. Az új épületrész építésekor ott kialakított beépített tűzjelző berendezés érzékelőiből pedig egyet a kapcsolódó régi épületrész folyosójára is elhelyezett volna. Mivel a mostani megoldással a tűzjelző csak akkor jelez, ha már átterjedt a füst.

Borsos Viktor tűzvédelmi szakmérnök: Tűzvédelmi szabályzat és Tűzriadó terv – kiürítés tervezés című előadásában már a tűzvédelmi használat: a menekülés útvonal biztosítása, jelölése valamint a kiürítés tervezés és a tűzriadó terv speciális kérdéseit vizsgálta, s ebben bizony számos hiányosságot tárt fel és mutatott be képekkel gazdagon illusztrált prezentációjában. Persze ebből is komoly vita alakult ki. Pl. A kiürítés kapcsán felmerült, hogy ha mindenki egyszerre menekül ki a folyosóra, akkor ott komoly torlódás alakul ki. Az pedig közismert tény, hogy az általános iskolában a gyerekek – a korkülönbségükből eredő eltérő mozgáskoordináció miatt – képesek egymást fellökni, ezért a kiürítés tervezésénél erre figyelve kell az útvonalakat szabályozni. A tűzvédelmi szabályzatot is több kritikus megjegyzés érte, mivel bizonyos kérdéseket nem szabályozott.

Nagy Katalin tűzvédelmi szakmérnök: A tűzriadó gyakorlat és végrehajtásának speciális elemei az iskolákban cím mögött egy új szemléletet közvetített bemutatva a tűzriadó gyakorlat szociálpszichológiai, pedagógiai aspektusait, de egyben egy szakmai alapkérdést is új módon közelített meg. Kérdése, felvetése: a szakértő a jogszabályi előírásnak akar megfelelni vagy a használó segítségére szolgálni? Az általa bemutatott megoldás egy olyan eszköz, amivel meg lehet tanítani az épület használatára, s az erre való felkészítést már az óvodában kell kezdeni.

Már esteledett, amikor a TMKE éves közgyűlésére is sort kerítettek. Itt az előzetesen kiküldött beszámoló és alapszabály tervezet megtette a hatását. Gyorsan és különösebb vita nélkül elfogadták az elmúlt évi beszámolót és az új alapszabályt, rögzítve a 2014. év fő tevékenység irányait, amit a mostani konferencia jól kijelölt. A konferencia és a téma visszaigazolása, hogy a tagság jelentős része megjelent.

A napot, a komoly szakmaiság után egy könnyedebb programrész, somogyi specialitásokból álló vacsora és borkóstoló zárta.

Következő napon „A völgyhíd építése – A tervezés tűzvédelmi és katasztrófavédelmi megfontolásai” címen a résztvevők betekinthettek a tervezés rejtelmeibe és a katasztrófavédelmi megoldásokba. Ebből címszavakban: belső biztonság, utazók biztonsága, csapadékvíz és veszélyes anyag elvezetés, veszélyes anyag balesetek elhárításának problémái, a beavatkozás feltételei a híd belsejében. Az előadás után a csoport a hídnál, már a hídmester kalauzolásával és értő vezetésével juthatott be a híd belsejébe, nézhette meg azokat a műszaki megoldásokat, amelyek a biztonságot szolgálják, s bejuthattak a pillérek belsejébe, többek között a tűzoltó liftbe is. Természetesen itt a völgyhíd üzemeltetési és biztonsági megoldásainak napi gyakorlatát is megismerhették. A kérdések mellett a fényképezőké volt a főszerep.

A résztvevők elismerő szavaiból arra következtethettünk, hogy egy újabb sikeres, a tűzvédelmi mérnököket és szakértőket a tervezésben és a használati szabályok megalkotásában jól segítő konferencia zajlott. A völgyhíd pedig hab volt a tortán.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2046 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: