Híreink

Telemetriás bevetés-felügyelet

2014. április 27. 19:45

A bevetésirányítás egyik sarkalatos pontja a megfelelő mennyiségű és minőségű (pontos) információ a bevetésben résztvevőkről, hiszen ezeken szó szerint létfontosságú döntések alapulnak. Milyen lehetőségeket bíztosít a telemetria a kárelhárítás vezetője számára? Milyen kiegészítő információkhoz juthatunk az alkalmazásával?


Több információt, telemetriával

Restás Ágoston írta korábban megjelent cikkében (Védelem Katasztrófavédelmi Szemle 2013/3, 5-9. old. – a szerk), hogy a tűzoltásvezetők mint „kényszerű döntéseket meghozók nem a klasszikus elemző, problémamegoldó gondolkodás mechanizmusa alapján döntenek, hanem ún. felismerésalapú döntést […] hoznak”. Ez időnyomás alatti döntéshozatalt jelent, vagyis a rendelkezésre álló információk alapján a lehető leggyorsabban kell meghozni a lehető legjobb döntést.
A döntés „javítása” alapvetően három tényező valamelyikének „javításával” érhető el: növeljük a tűzoltásvezető döntéshozási sebességét, lelassítjuk a rendelkezésre álló idő folyását, illetve növeljük a bejövő információk mennyiségét. Míg az első két lehetőséggel a tudományos fantasztikum területére tévedünk, a bejövő információk mennyisége – amelyre a döntés alapul – telemetriával növelhető.

Mi a telemetria?

Nagy távolságú adattovábbítást, távolról elvégezhető méréseket, adatkiértékelést és vezérlést lehetővé tévő, jellemzően vezetéknélküli kommunikációs rendszer.

PSS Merlin – telemetriás bevetésfelügyelet

A teljesen automatikus, telemetriás Dräger PSS Merlin pontosan ezt a célt szolgálja: folyamatos és megbízható áttekintést biztosít a légzőkészüléket viselő bevetési állomány állapotáról. A bevetésirányító ellenőrizni tudja, ki hol tartózkodik éppen, mennyi levegő fogyott el, veszélyben van-e valaki, illetve szükséges-e egy bevetésben résztvevő személy mentésére erőket átirányítani. A rendszer segítségével szó szerint létfontosságú információk szerezhetők:
• manuális vészadás,
• mozdulatlanság esetére történő riasztás,
• palacknyomás,
• fennmaradó és eltelt bevetési idő,
• visszavonulási jel a bevetésben lévőktől,
• egyéni vagy csoportos evakuálási parancs.

Bárhol leolvasható

A palack megnyitása automatikusan indítja az új BodyGuard 7000 könnyű elektronikus jelző és riasztó egységet illetve a Merlin Modemet, amelyek a Merling telemetrikus rendszeréhez küldik a jeleket. (A rádiójeladó és fogadó egység, a Merlin Modem bekerült a légzőkészülék PSS 5000/7000 légzőkészülék háttámlájába.) Az egyén beazonosítása egyszerűen egy kártyával (erre lehet előre a tűzoltó nevét, adatait rögzíteni) történik, a palacknyitást követően a BodyGuard 7000 hátoldalához kell tartani és az adataink bekerültek a rendszerbe. Ez segít a bevetés utáni jelentés gyors elkészítéshez.
Ami a döntéshozó számára jóval fontosabb: az új Merlin PC Modem lehetőséget nyújt arra is, hogy az információk új Merlin táblagépen, laptopon vagy akár átlagos tableten is leolvashatók legyenek. A bevetésirányítót így az időtényezőn kívül nem szorítja korlátok közé még egy tényező: a helyhez kötöttség ugyanis ugyanolyan problémát jelenthet a döntések meghozásánál.

Szoftverrel együtt

A telemetriás rendszer által szolgáltatott adatokat keretbe foglaló Merlin PC szoftver előnyei ezek mellett:
- Bevetésen részt vevők állapotának megjelenítése egy pillanat alatt
- Intuitív kezelés
- Palacknyomás megjelenítés oszlopdiagramban
- Csapatáttekintés
- Automatikus regisztráció
- A szoftver automatikusan megjeleníti a légzőkészülékek viselőit – Nem szükséges a kulcsot átadni
- Esetjelentő funkció
A világ tűzoltó szervezeteinél a műveletek biztonsága érdekében egyre nagyobb szerepet kap a telemetriás bevetés-felügyelet. A Dräger cég 2001-ben elsőként adott telemetriás megoldást erre a kihívásra.

Adorján Attila mérnök
Dräger Safety Hungária Kft, Budapest
Tel + 36(06) 1 452 2020, + 36 (06) 30 99 68 604
Attila.adorjan@draeger.com
www.draeger.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1776 látogató olvasta.