Híreink

Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle júniusi számában?

2014. május 20.

A 2014. évi harmadik szám a katasztrófavédelem hatósági tevékenységének új elemeinek bemutatása mellett, a dunai árvíz logisztikai biztosítását, a fényjelzők új európai szabványelőírásait, és számos megelőzési kérdést dogoz fel. A technikai újdonságok közül az új hazai fejlesztésű gépjárműfecskendőt és a bevetés támogatásban új dimenziót nyújtó robothelikoptert mutatja be.


Tanulmány

Dr. Mógor Judit, Mészáros Katalin, Angyal István – Új elemek a katasztrófavédelmi hatósági tevékenységben

Az új hatósági tevékenységelemek alapvető célja a biztonság rendszerszintű megteremtésének szavatolása egy újfajta integrált hatósági szemlélet keretein belül. Hogyan jelenik meg ez az új jogszabályokban?

Angyal István – Gázvezetékek, gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálata – hatósági eljárás                                                                                 

A gáz csatlakozóvezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatával kapcsolatos hatósági eljárás szervesen illeszkedik abba a sorba, amely a lakosság élet-és vagyonbiztonságának szavatolását a napi gyakorlatban jelentkező problémák szintjén valósítja meg. Mi változott ebben?

Dr. Demény Ádám, Horváth Zoltán – A 2013. évi dunai árvíz logisztikai biztosításnak tapasztalatai                                        

A 2012-ben, az egységes, integrált katasztrófavédelmi szervezet létrejöttével a logisztikai rendszer teljes átalakítása is szükségessé vált. A korszerűtlen ellátási infrastruktúra, az elaprózott gazdasági szervezetek megszüntetésével egy olyan egységes logisztikai rendszer kialakítására nyílt lehetőség, mely képes a jogszabályokban meghatározott feladatok logisztikai támogatására. Az új rendszer első éles főpróbája történt 2013 június-júliusában, amikor minden idők legnagyobb árhulláma vonult át a Duna magyarországi szakaszán. Az intenzív árvízi védekezés hat napon át, közel 807, 4 km hosszan folyt. Szerzőink katasztrófa-logisztikai oldalról vizsgálják a 2013. évi dunai árvízi védekezés folyamatát.

Jármai Károly, Vassart Olivier, Zhao Bin – Membrán hatás kompozit szerkezeteknél tűz esetén V. – Tűzeseti bizonyítékok         

Ausztrália legnagyobb acélgyártója, a BHP évek óta folytatott kutatásokat és készített jelentéseket acélvázas szerkezetek tűzvédelmi megoldásaira. A Melbourne Laboratóriumban egy sor, valós méretű természetes tűztesztet végeztek el speciálisan megépített épületekben, amelyek többek között sportstadiont, autóparkolót és irodát reprezentáltak. Az irodai tesztprogram Melbourne kereskedelmi központjában található fontosabb épületeken végrehajtott felújítási projektekre fókuszált. Olyan tervezési megközelítéseket fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a védetlen acél szerkezeti elemek használatát a többszintes, acélvázas épületekben.

 

Fókuszban

Mehr Liht – több fényt    

„Több fényt!” – fordult Johann Wolfgang Goethe (1749-1832) szolgájához, hogy ugyan, tárná ki jobban az ablaktáblákat. Valami ilyesmi történt a tűzjelző berendezéseknél használt fényjelzőknél, amikor az EU szabvány követve az amerikai példát új követelményeket állított fel.                            

Szűts Jenő – Fényjelzők riasztás jelzésre – új követelmények I.                  

Egy fényjelző akkor hatékony, azaz az általa jelzett vészhelyzetre akkor hívja fel megfelelően a figyelmet, ha a környezeti megvilágítottsághoz képest, akár észlelhető különbséget okoz a fénye. Ezzel kapcsolatban a különböző fényjelzőkkel végzett vizsgálatok5 szerint a fényjelző által okozott 0,4 lux (lm/m2) megvilágítottság változás már észlelhető volt a kísérletben résztvevők számára. Ezt az adatot vették tehát alapul az új szabványban (MSZ EN54-23) is a fényjelzők vizsgálatánál, minősítésénél is.                                                 

 

Szabályozás

Dr. Vass Gyula, Kovács Balázs – Új irányelv a veszélyes üzemek szabályozásában – SEVESO III.                                              

A veszélyes üzemekkel kapcsolatos szabályozás fejlesztése új mérföldkőhöz érkezett. A 2012. július 4-én, a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek veszélyének kezeléséről szóló 2012/18/EU Európai Parlamenti és Tanácsi Irányelv (a Seveso III. irányelv) hazai átültetésének első fázisa befejeződött. Szerzőink cikkünkben áttekintik a szabályozás legfontosabb változásait és számba veszik a végrehajtással kapcsolatos feladatokat.

 

Fórum

Megalakult az A1 hőszigetelőanyag-gyártók egyesülete     

Április 2-án a az Expo hotelben mutatkozott be az A1 Hőszigetelőanyag-gyártók Egyesülete, (AHOGY) amelyet a Magyarországon meghatározó üveg- és kőzetgyapot gyártó, forgalmazó cégek hívtak életre. Az egyesületet az alapítók azzal a szándékkal hozták létre, hogy az épületek energiahatékony építésénél, felújításánál a szakmai alapkövetelmények, különös tekintettel a tűzvédelemre, megfelelő módon legyenek figyelembe véve.

Adorján Attila – Újra használható vagy eldobható gáztömör vegyvédelmi ruha?

Rögtön a cím pontosításával kell kezdeni, amit sokan eldobhatónak neveznek az valójában korlátozottan újrahasználható. Ettől a kérdés még élesebben vetődik fel. Melyiket célszerű választani? Amikor döntöttünk a megfelelő gáztömör vegyvédő ruhát – védőképesség

/komfort/ ár arányban – választottuk-e ki. Ehhez a döntéshez próbál szakmai támogatást adni szerzőnk a felléphető vegyi anyagok, az alkalmazás (feladat) és a környezeti feltételek figyelembevétele alapján.

„Katasztrófavédelmi díj” – Pályázati felhívás                

Az elmúlt évi sikeres pályázatot követően a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, valamint a „Somos Alapítvány” az iparbiztonság, a polgári védelem és a tűzvédelem területén két kategóriában hirdet pályázatot. 

 

Módszer

Lestyán Mária – Tűzvédelmi teljesítményjellemzők igazolásának módja az elektronikus építésügyben                        

Az épületekbe betervezett építési termékek és építményszerkezetek tűzállósági teljesítményjellemzőjét a tervező határozza meg, viszont az építési termék, építményszerkezet megfelelőségének igazolása kivitelezői feladat. 

 

Képzés

Dr. Gubicza József, Péter Zsolt – Baleset megelőzés – Gépjármű-vezetéstechnikai képzés 

Az egységes szervezet megalakítása után sürgető feladat volt a gépjármű-vezetéstechnikai képzések feltételrendszerének kialakítása. Ennek során három képzési szintet kialakítva jelentős előrelépés történt a képzésben és a baleset megelőzésben. Közben a balesetek elemzése megelőzési intézkedéseket indukált.

 

Megelőzés

Kotormán István – Csarnok jellegű szerkezetek tűzvédelmi teljesítmény jellemzőinek meghatározása I.     

Az építőanyagok, építési termékek és belőlük készülő épületszerkezeti elemek, épületek tűzvédelmének szabályozása és gyakorlata 2008 óta szinte folyamatosan változik, fejlődik. Ennek legfőbb okai az öles léptekkel fejlődő mérnöki módszerek, numerikus eljárások fokozatos belépése a szakterületre, és a vonatkozó európai uniós és hazai szabályozás módosításai.   Szerzőnk a csarnok jellegű, acél anyagú épületszerkezetekre vonatkozó tűzvédelmi szempontokat tekinti át a napi gyakorlatban előforduló alkalmazási példákon keresztül.

Nagy Zoltán – Aspirációs tűzjelző rendszerek alkalmazása II. – Tervezési mintapélda

Előző számunkban az aspirációs rendszerekre vonatkozó alkalmazási útmutató bemutatása után egy tervezési mintapéldán mutatja be szerzőnk az ott leírt elvek gyakorlati alkalmazását. A cél egy olyan helyiség védelme, ahol az életvédelmi előírások biztosítása mellett elvárás az is, hogy az adatmentéshez, a működés átterheléséhez adott idő álljon rendelkezésre a tűzjelzés bekövetkezése után.

Nádor András – A tűzvédelmi tervezés fejlődése a világban

Ma épülő épületeink a jövő biztonságát jelentik. A hazai magasépítésben a beruházások döntően EU támogatással, vagy külföldi magántőkéből valósulnak meg. Talán a jövő biztonsága érdekében ezért is ajánlott szemeinket a nemzetközi piaci trendekre vetni. Hogyan terveznek, kiviteleznek a világ építészeti élvonalában lévő régiókban?

Fentor László, Barta-Vámos László – Szabadtéri tüzek megelőzése

Az erdő- és vegetáció megóvása alapvetően környezetvédelmi szempontok miatt fontos, de gazdasági tényezőket is szem előtt kell tartani. Az erdő- és vegetáció egyik „pusztító ellensége” a tűz, mivel az erdőkben, szabad területeken jelentős mértékben található éghető anyag, amely meggyulladásának kockázatát a csapadékmentes időjárás növeli. A növényzetben keletkező tűz elpusztítja a leégett terület élővilágát és káros anyagokat juttat a légkörbe. Mindezek miatt fontos a szabadtéri tüzek megelőzése, a jogszabályokban rögzített korlátozások megismerése és betartása.

Kiss Attila – Lapostetők tűzbiztonsága – Hogyan értelmezzük az adatokat?

Az előre gyártott szendvicspanelek tűzvédelmi szempontú megbízhatósága terén vannak félreértések. Egyrészt az elmúlt évek csarnoktüzei, valamint a piac sokrétűsége miatt sokan bizonytalanok abban, vajon hova sorolhatók be az egyes termékek, másrészt vannak harmonizált szabványok alá tartozó és nem harmonizált szabványok hatálya alá tartozó szerkezetek. Szerzőnk ezen a téren próbál meg rendet tenni, konkrét termékeken, és a hozzájuk kapcsolódó vizsgálati anyagokon keresztül.

Dr. Firnigel Edit – Kéménytüzek és a szolgáltatók                                                            

A katasztrófavédelem 2014. január 1-jétől látja el a kéményseprő-ipari közszolgáltatás hatósági felügyeletét, melynek kapcsán a hatósági területen is látótérbe kerültek azok a káresemények, melyek bekövetkezése visszavezethető a nem megfelelően karbantartott kéményekre is.

 

Technika

Szántai István – Robothelikopter a katasztrófavédelem alkalmazásában

Új távlat nyílt meg a lakosság élet- és anyagi javainak védelme, a bajba jutott állampolgárok segítésének technikai támogatásában. A BM OKF a 2013 évi Európai uniós pályázatán beszerzett repülőgép a felderítésben, adatgyűjtésben és a beavatkozások háttértámogatásában nyújt segítséget, amellyel a kárelhárítás vezetője nagy területekről, rendkívül gyorsan kaphat információkat. A robothelikoptert mutatja be szerzőnk.

Új hazai gépjárműfecskendő – RÁBA – Heros Aguadux X 4000

Három éves együttműködés gyümölcseként elkészült a RÁBA-Heros AQUADUX-X 4000 típusú gépjárműfecskendő. Szerzőink segítségével a járműfejlesztés kulisszatitkaiba is bepillanthatunk, s megismerhetjük a hazai gyártású gépjárműfecskendő technikai-műszaki paramétereit.

 

Tűzoltás – műszaki mentés

Kívülről – belülről: Veszély a falakon?

Nem csak Ausztriában, hanem Németországban és Svájcban is jelentős vitákat váltott ki néhány épület homlokzatán keletkezett tűz. A szakemberek mellett erős médiaérdeklődés kíséri a tűzesetek feldolgozását, olyannyira, hogy az egyik televízió még tűztesztet is végeztetett. Miután ezekben az országokban már több százezer ház hőszigetelésén vannak túl, érdemes a tapasztalataikat megismerni.

Védelem Katasztrófavédelmi Szemle – Megrendelhető

Email: vedelem@katved.gov.hu

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1870 látogató olvasta.