Híreink

Erdőtűz megelőzési konferencia és gyakorlat Szécsényben

2014. július 11.

Országos erdőtűzvédelmi konferenciát és szituációs erdőtűzoltási gyakorlatot szervezett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság július 2-án a Nógrád megyei Szécsényben és Táb-pusztán. A konferencia előadásait adjuk közre.


Nógrád megye természeti és civilizációs veszélyeztetettsége eltér az országos átlagtól, a második legtöbb erdő itt van hazánkban. Ezért itt tartottak konferenciát Szécsény Város Polgármesteri Hivatalának dísztermében.

A rendezvényt Bérczi László tűzoltó dandártábornok nyitotta meg, aki kiemelte, hogy nagyon fontos a szabadtéri tüzek hatékony megelőzése, az eddig végzett munka sikerességét jelzi, hogy tavaly és az idén is jelentős mértékben csökkent a szabadtéri tüzek száma.

 

Nógrád megyei sajátosságok az erdőtüzek megelőző és mentő tűzvédelmében

  • Szemerády Zoltán tűzoltó alezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályvezetője

 

Szabadtéri tüzek megelőzése és országos statisztikai adatok

  • Barta-Vámos László tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzvédelmi Főosztályának kiemelt főreferense

 

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) bemutatkozása és eredményei

  • Szabados László tűzoltó alezredes, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzvédelmi Főosztályának munkatársa

 

 Az erdészeti hatóság szerepe az integrált erdőtűz védelemben

  • Szabó Szilárd, a Heves Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságának igazgatója

 

Az erdőgazdálkodók tűzvédelmi feladatai

  • Haraszti Gyula, az Ipolyerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese 

 

Mindezek után a Varsány külterületén található Tábpuszta – Tábi-tó feletti erdős területen országos szituációs gyakorlatot tartottak, amelyen Nógrád megye hivatásos tűzoltó egységei, önkéntes tűzoltó egyesületei és a Palóc Mentőcsoport vettek részt. A gyakorlat forgatókönyve szerint nagy kiterjedésű erdőtűz pusztított az érintett területen és egy táborozó csoport több tagja a veszélyeztetett területen rekedt. A salgótarjáni, balassagyarmati, pásztói, berceli, rétsági és a   szécsényi tűzoltók, valamint a három önkéntes tűzoltó egyesület tagjai közös munkával fékezték meg a ,,tüzet", míg a Palóc Mentőcsoport tagjai felkutatták az eltűnt táborozókat és kimentették a területen rekedt sérülteket. A terület felderítését légi felderítő eszköz, pilóta nélküli robotrepülőgép (drón) is segítette, amelyet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság biztosított. A ,,sérülteket" az Országos Mentőszolgálat esetkocsijának személyzete látta el és szállította kórházba. A tűzoltás irányításába az Ipolyerdő Zrt. szakembereit is bevonták.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1597 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: