Híreink

Könnyű HiPRESS és HiCAFS készülékek: nagy nyomás, kis súly

2014. július 11.

A víz újrafelfedezése a tűzoltó készülékeknél is tetten érhető. Víz az oltóanyaga és sűrített levegő a vivőközege azoknak az ultrakönnyű készülékeknek, amelyek a legkorszerűbb technológiának köszönhetően oltási hatékonyságban óriásit fejlődtek. Mi a helyzet olyankor, amikor azok találják szembe magukat a lángokkal, akik fő feladatköre egyébként nem a tűzoltás?


Jelentős eseményeken, koncerteken, de főleg focimeccseken, vagy akár tüntetéseken könnyen előfordulhat olyan helyzet, ami tűzoltókészülékért kiált. Elég egy gondatlanul eldobott petárda, egy nem megfelelően alkalmazott pirotechnikai elem, és a zsúfolt terekben percek alatt tűzvésszé fejlődhetnek a lángok. Számos oka lehet, hogy nem egy tűzoltó kerül szembe a tűzzel (például, mert a tumultus miatt el sem jut odáig, vagy mert a testi épsége kerül veszélybe). Ilyenkor muszáj a rendfenntartó erőknek beavatkozni. De hogyan?

Németország számos tartományában a rendőrség alapfelszerelését képezik azok az extra könnyű tűzoltókészülékek, amelyeket ezzel a korszerű technológiával gyártanak. A rendőröknek az oltás nem képezi kiemelt feladatát, ezért érthető módon nem vonultathatnak fel nagy súlyú és méretű oltótechnikát. Ugyanez persze elmondható az üzemekre is. 

A HNE Technologie Ag által gyártott, HiPRESS technológián alapuló oltókészülékek pontosan ezt az ellentmondást oldják fel. Könnyűek, hiszen típustól függően 4,1-12 kg-ot nyomnak; 18 baros üzemi nyomáson mintegy 12 méteres sugárhosszúságot produkálva A és B tüzek oltására is alkalmasak. A típus függvényében 1,5-5 literes töltettérfogattal akár 10-30 másodpercig is működtethetők. Ráadásul óriási előnyük, hogy gyorsan újratölthetők a helyszínen, így hamar bevetésre foghatók ismét. Minden munkahelyen kötelező külön gyakorlatokat szervezni az oltókészülék minél hatékonyabb alkalmazása érdeében, azok kezelése meglehetősen egyszerű, a kis súlynak és a könnyen irányítható pisztolynak köszönhetően.

Amennyiben nagyobb teljesítményre van szükség, a hordozható, nagy teljesítményű HiPRESS / HiCAFS készülékpárost vetik be. A háton viselhető, opcionálisan légzőkészülékkel is csatlakoztatható oltókészülékek 34 bar üzemi nyomáson mintegy 16 méteres sugárhosszúságot produkálnak (szintén A és B tüzek oltásához). A 10 literes tartály 63 másodperces működésre elég; a HiPRESS készülék oltópisztolya nagy hatótávolságú habot, míg a HiCAFS tömör habot lövell.

Ennek a típusnak egy továbbfejlesztett változata a Vario 10L, amely amolyan „minden az egyben” csomag: szinte mindenben megegyezik a fenti készülékekkel, ám kompakt oltópisztolyán fordítható fúvókacső van, amely PRESS és CAFS működés mellett ködpermettel is képes oltani.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1776 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: