Híreink

Rosenbauer-mérföldkő: átadták a 2500. CBS-járművet

2014. június 30.

Jubileumi járművet adott át a Rosenbauer: az ún. CBS oltójármű a kétezerötszázadik, amely ebben a konfigurációban elhagyta az összeszerelőüzemet.


A CBS (Customized Body System) gépek esetén olyan, modulrendszerben elkészített jármű-alapokról van szó, amelyet gyakorlatilag bármilyen egyedi igény szerint testre lehet szabni a gyártás során. A Rosenbauer jellemzően különleges és reptéri oltójárműveket készít ebben a megvalósításban.
A karosszéria és a felépítmény közötti kapcsot egy speciális segédkeret képezi, amely rugalmasságának köszönhetően bármilyen jelenleg gyártott tehergépjármű-karosszériához könnyedén hozzáilleszthető, tekintet nélkül például a tengelykonfigurációra. CBS-rendszerű gépjárművek készültek már többek között Ford, Isuzu, Kamaz, MAN, Mercedes Benz, Renault, Scania, Steyr és Volvo alapokra; ilyen járművek teljesítenek szolgálatot például ausztrál, dél-koreai, kínai, szaúd-arábiai, dán vagy német tűzoltóságokon is. 
A jubileumi jármű, mely a széria 2000-es indulása óta a kétezerötszázadik, Törökország egyetlen olajfinomító-vállalata, a Tüpras számára készült. A 11 méter hosszú és 4 méter magas jármű 408 lóerős, 6x4-es Mercedes Benz Actros alapra készült, az oltótechnika szíve pedig egy Hydromatic habbekeverővel párosított N100 szivattyú. A 14 ezer liter/perc (16 baron) csúcsteljesítményű oltórendszert a tetőre rögzített, 20 méter hosszú, 360 fokban forgatható oltókar egészíti ki; a legénység 1+5 fős.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1883 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: