Híreink

Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle októberi számában?

2014. szeptember 23.

Gátszakadások okai, segédlet a tűzvédelmi tervdokumentációk készítéséhez, tömegrendezvények biztonsága, hatalmas tűz Budapesten, hőszigetelés, földcsuszamlás, technikai fejlesztés, számítógépes szimulációk, az EU polgári védelmi mechanizmusa, kutatási tapasztalatok – széles témaválaszték, szakmai-tudományos megközelítés, sokoldalúság jellemzi a lap október elején az olvasókhoz jutó számát.


Tanulmány

Radvánszky Bertalan, Izsák Tibor

Gátszakadások okai és tanulságai Mezővárinál (Felső-Tisza)

Az árvízi katasztrófák kialakulásában a hidrometeorológiai adottságok mellett fontos szerepet játszanak az antropogén hatások. Szerzőink esettanulmányban mutatják be a Beregi-Tiszaháton, – a Borzsa és a Tisza összefolyásánál – Mezővárinál, az 1998-as és 2001-es árvízkor bekövetkezett helyi katasztrófák okait, következményeit és azok tanulságait egy sikeresebb jövőbeni árvízi védekezés érdekében. Kulcsszavak: gátszakadás, árvíz, antropogén hatás, Mezővári, Felső-Tisza.

 

Jármai Károly, Vassart Olivier, Zhao Bin

Membrán hatás kompozit szerkezeteknél tűz esetén – Egyszerű tervezési módszer 

Szerzőink ismertetik a téglalap alakú öszvérfödémek ellenálló-képességének kiszámítására alkalmas egyszerű tervezési módszer kifejlesztését. A módszer kidolgozása több évbe telt. Az eljárás a kezdeti formájában az izotrópikus merevítésekre csak egy tönkremeneteli módot vett figyelembe, mégpedig a rövidebb támaszköz mentén az acélmerevítés eltörését. A fejlesztések már egy általánosabb megfogalmazást adtak, amely lehetővé tette az ortotrópikus merevítések és a födém sarkaiban a beton nyomás hatására bekövetkező tönkremenetelének figyelembe vételét is.

 

Veresné Rauscher Judit

A szabadtéri tömegrendezvények elemzése – kiüríthetőség I.

A tömegrendezvényeken bekövetkezett balesetek rávilágítanak, hogy a tömeg létszámát és mozgását a biztonsági és a kiürítéssel foglalkozó szakembereknek elemezni és megfelelő időben kezelni kell. Szerzőnk a Sziget fesztivál vizsgálata, a kiürítés modellezés alkalmazása és szakirodalom összevetése révén a szabályozásban is felhasználható megállapításokra jutott.

 

Veres György

Egységes jelrendszer kialakítása tűzvédelmi dokumentációk készítéséhez

A tűzvédelmi tervezés egységes jelrendszerének kialakítása szempontjából fontos, hogy a nemzetközi műszaki irányelvek, és hazai jogszabályok figyelembevételével egy egységes jelrendszer alakuljon ki, amely jól hasznosítható a tervdokumentációk, kiviteli dokumentációk, tűzriadó tervek és tűzoltási tervek elkészítése során. A tűzvédelmi tervezést segítő hiánypótló dolgozatot adunk közre.

 

Fókuszban

Jambrik Rudolf, Handbauer Péter

Az évtized tűzesete az Andrássy úton 

Budapesten az Andrássy út 83-85. szám alatti 2400 négyzetméter alapterületű – az UNESCO világörökségi oltalma alatt lévő, az Andrássy út történelmi környezetében álló – impozáns épület tetőterében keletkezett tűz 2014. július 15-én. A tetőtér és a 3. emelet súlyosan károsodott a 3. emelet alatti részek - a statikus szakvélemény szerint – jó állapotban maradtak. A tűzoltás menetét ismertetik szerzőink.

 

Módszer

Lestyán Mária

Homlokzati hőszigetelő ETICS - THR rendszerek megfelelőségének ellenőrzése                                   

A CPR rendelet 2013. július 01.-én történő életbelépését követően megváltozott a homlokzati hőszigetelő rendszerek forgalomba hozatali és megfelelőségének az igazolási módja is. Az új helyzetben a tűzvédelmi tervezést és az ellenőrzést megkönnyítő táblázatba foglaltuk a rendszerre vonatkozó követelményeket befolyásoló tényezőket és az ellenőrzés lépéseit.

 

Kraft János

Szeletes földcsúszások felismerése és értékelése 

A gravitációs tömegmozgások egyik leggyakoribb típusa a lejtős területeken változatos hosszúságú mozgási pályákon és igen szélsőséges időben létrejövő szeletes földcsúszás (korábban suvadás). Kialakulása elsősorban olyan helyszínekhez kötődik, ahol a lejtőket több kőzet (képződmény, réteg, altalaj stb.) alkotja és azok egymáshoz viszonyítottan eltérő geotechnikai és vízföldtani jellemzőkkel rendelkeznek. Ilyen földcsúszás alakult ki 2010. júniusában Ófalu (Baranya megye) településen.

 

Szabályozás

Érces Ferenc

Eltérési engedélyezési eljárások – mitől, miért, hogyan?

Az épületek, építmények tűzvédelmi használati előírásai, valamint a tűzoltóságok beavatkozásával kapcsolatos követelmények alól évente közel 1000 eltérési kérelem érkezik az első fokú tűzvédelmi hatóságokhoz. Az 2013-ban beadott 858 eltérési engedélyt vizsgálták. Indokolt ilyen számban eltérési kérelemmel élni? Szükség van további jogszabályi változtatásokra? Mely jogszabályi részeket érintették az eltérési kérelmek?

 

Tűzoltás-műszaki mentés

Fülep Zoltán

A technikai eszközök fejlesztésének tűzoltás-taktikai kérdései

A hatékony tűzoltás és műszaki mentés elképzelhetetlen megfelelő technikai eszközök nélkül. Hogyan befolyásolja a taktika fejlődése a műszaki fejlesztést, s a műszaki fejlődés, sőt a szervezetfejlesztés milyen hatással van a gépjárművek, technikai eszközök fejlesztésére?

 

Kutatás

Heizler György

Gázolaj égett a hőszigetelt falak mellett – drámaian eltérő hatások! 

A hőszigetelő anyagok égési viselkedéséről, (2014/1. és 2014/2. szám) és a hőszigetelt szendvicspanelekről közölt (2014/4) kísérletek után, megnéztük, hogyan viselkednek nagyobb tűz hatásra. A kereskedelmi forgalomban kapható 2x1 méteres, 6 cm vastag hőszigetelő maggal gyártott falpanelek előtt gázolajat gyújtottunk meg. Az égés nagy lánggal és rendkívül gyorsan zajlott. A tapasztalatok, mérések eredményeit, képeit közöljük.

dr. Beda László, Szikra Csaba

Nyitott szórófejes oltórendszer és nagynyomású vízköddel oltó együttes működésének szimulációja

A vizsgálatok célja a nyitott szórófejes oltórendszer és nagynyomású vízköddel oltó berendezés együttes működése által létrejött hármas diszperz rendszer (levegő, vízpermet, vízköd) áramlási viszonyainak tanulmányozása numerikus szimulációval. A CFD szimulációt 3 féle intenzitásra végezték el.  A numerikus szimuláció eredményeinek értékelését tesszük közzé.

 

Megelőzés

Badonszki Csaba

A számítógépes szimulációk hatósági elbírálásának tapasztalatai

Jogszabály tette lehetővé 2011-ben, hogy a nemzetközi gyakorlatban ismert és használt számítógépes szimulációk hazánkban is megjelenjenek. Ennek hatására a beruházók, tervezők egyre gyakrabban figyelembe veszik az épületek kialakításánál a szimulációk eredményeit. Ezek többnyire az OTSZ előírásánál enyhébb megoldásokat tartalmaznak, bizonyítva, hogy ez a megoldás is azonos biztonságot nyújt. Az eddigi tapasztalatokat összegzi szerzőnk.

 

Nádor András

Oltóberendezés Szakosztály – nő az aktív oltórendszerek szerepe

A Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatán belül – 2014. szeptember 11.-én – megalakult az Oltóberendezés szakosztály. Az eseményhez kapcsolódóan a szerző összefoglalta az idén tavasszal megrendezett Ventor-Minimax Beépített Oltóberendezés Konferencián tartott előadásában elhangzottakat.

 

Parlagi Gáspárné

Építési termékek tűzvédelmi osztályozásának kérdései

Hogyan értelmezzük az osztályozási jegyzőkönyveket? Számos esetben a hatóságok az osztályozási jegyzőkönyvek végén lévő bekeretezett osztály ellenőrzésével letudják ezt. A CPR hatályba lépése óta az építészeknek (szakértőknek) is kellene tudniuk ezekről, hisz a tervező feladata, annak eldöntése, hogy az adott termék meghatározott beépítési móddal jó-e? Sajnos a teljesítménynyilatkozatokban pont a lényeg nincs benne. Szerzőnk ezekre add választ.

 

Fórum

Barta-Vámos László

Szabadtéri tüzek megelőzése – konferenciák       

A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében az Országos Tűzmegelőzési Bizottság az idén, 2014. június 25-én Mosonmagyaróváron, a betakarítási munkákkal összefüggő tüzek megelőzése; július 3-án pedig Szécsényben az erdőtüzek megelőzése érdekében szervezett konferenciát. Ezeken a hatóságok valamint a mező- és erdőgazdálkodók vettek részt. Emellett a márciusi ellenőrzés-sorozatokhoz hasonlóan, júniusban ezúttal az erdőterületeken és azok közelében került sor háromnapos fokozott ellenőrzésre.

 

Kovács Zoltán

Erdőtűzoltási gyakorlat Nógrádban – drónnal    

Erdőtűz: időjárásfüggő, két veszélyeztettet időszak különíthető el, többségében gondatlanságra vezethető vissza, óriási ökológiai károkat okoz, oltása sokszor nehéz és költséges ezért speciális felkészülést igényel. Ez önmagában is elég ok a gyakorlatra, de itt volt még egy!

 

Dr. Tóth Ferenc, Grafjódiné Varga Gabriella

Együttműködés – az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusa 

A katasztrófahelyzetekre reagálva jelentős átalakuláson ment át az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa. A veszélyhelyzetekre való felkészültségben és a súlyos veszélyhelyzetekre való reagálásban új megoldások születtek. Mi változott és hogyan? Új rövidítésekkel és a mögöttük lévő tartalommal kell ismerkednünk.

 

 

Képzés

Németh Balázs Ákos, Kelemen György

Üzemeltetői biztonsági összekötő – szaktanfolyami és egyetemi képzés

A jogszabály szerint 2018-tól csak megfelelő felsőfokú végzettséggel rendelkező személy alkalmazható biztonsági összekötő munkakörben. A felsőfokú végzettség megszerzéséig a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ által tartott szaktanfolyami képzés keretében sajátíthatók el a feladat ellátásához szükséges ismeretek. A képzést ismertetik szerzőink.

 

Technika

Balázs Gábor

Lángérzékelés mostoha körülmények között  

A hagyományos elven működő hőérzékelők bizonyos körülmények között nem alkalmazhatók megbízhatóan. Nagy területek teljesen automatizált felügyeletének igényekor, vagy olyan környezetben, ahol agresszív korrozív gázokkal, extrém páratartalommal vagy hőmérséklettel kell számolni, ott a korszerű vonali érzékelők a legnehezebb körülmények között is megbízhatóan működnek.

 

Adorján Attila

Új fejlesztések a Drägernél az Interschutz 2015 előtt                                        

Általában az 5 évente megrendezésre kerülő legnagyobb európai tűzvédelmi kiállítás elé szervezik az új fejlesztéseket. Ha most mást tapasztalunk, az jelzi, hogy a fejlesztések igazi mozgatórugója az igények és visszajelzések, ezekre reagálva a kiállítás előtt is újdonságokkal jelent meg a Dräger cég – sisak, LED lámpa, hőkamera a sorrend.

 

Védelem Katasztrófavédelmi Szemle – Megrendelhető

Email: vedelem@katved.gov.hu

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1999 látogató olvasta.