Híreink

HUNOR Mentőszervezet képzése a KOK-on - háromszorosára nőtt a létszám

2014. december 08.

A nemzetközi „nehéz” minősítést nemcsak megszerezni nehéz, megtartása érdekében is sokat kell tenni. Kamerák, akusztikus műszerek, faláttörés, összeomlott épületek, sérültek kezelése nehéz helyzetben, vízen, vízben, barlangban, szakadékokban, föld alatt – erre készültek fel a mentőcsoport tagjai, hogy megtartsák különleges nemzetközi minősítésüket.


A 234/2011. (XI. 10.) kormányrendelet 46. pontja (Központi rendeltetésű mentőszervezet) alapján hozták létre a HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezetet, amely alkalmas a mentés területén jelentkező képességeket-hiányokat pótolni, a mentésben elsőként részt vevő mentő erőket megerősíteni.

Komponensei:

  • vezetés-irányítás,
  • kutatás (kutyás és műszeres keresés, valamint veszélyes anyagok kimutatása és elkülönítése),
  • mentés ((bontási és darabolási műveletek, megemelés és mozgatás, alá-ki és megtámasztás, kötelekkel végzett speciális műveletek),
  • logisztika,
  • egészségügy (sérültek, csapattagok és a mentőkutyák ellátása) és
  • vízi mentés, árvízi védekezés.

Magyarország az ENSZ nemzetközi INSARAG irányelveknek megfelelően 2005. november 07-11. között Lentiben végrehajtásra került ENSZ INSARAG Nemzetközi Kutató-mentő Minősítő Terepgyakorlaton megkapta az UN OCHA: Office for the Coordination Of Humanitarian Affairs /ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala/ képviselőitől a „Nehéz” felszereltségű USAR team: nemzetközi kutatási és mentési csoportra vonatkozó minősítést. A nemzetközi minősítést 2005-ben a Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet szerezte meg, 2012. október 15-19. között Hajdúszoboszlón végrehajtott Nemzetközi Kutató-mentő Minősítő Terepgyakorlaton pedig a HUNOR védte meg (újra minősítés).

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ kapta feladatként, hogy felkészítse a HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezetet az ENSZ INSARAG minősítésre. A kiválasztott állomány többféle képzésen vett részt:

  • angolnyelv tanfolyam a vezetői állomány részére,
  • tereptani ismeretek képzése,
  • speciális műszaki berendezések alkalmazására felkészítés.

A képzéseket követően a HUNOR I. váltás állománya sikeresen levizsgázott a nemzetközi minősítők előtt.

Ezzel még nem fejeződött be a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ feladata, mivel az ENSZ szakértők megállapították és meghatározták, hogy a HUNOR létszámát meg kell háromszorozni. Ennek oka, hogy a bevethető, levizsgázott létszám, mindig biztosítható legyen, amit Magyarország vállalt. A létszámbővítés miatt képezni kellett a HUNOR II. és III. váltás állományát is. A Speciális műszaki berendezések alkalmazására történő felkészítés folyamatát megváltozattuk. A cél, az volt, hogy a kiválasztott állomány életszerű körülmények között gyakoroljon. Az új állomány felkészítésére (II. III. váltás) a régi állományból mentorok (I. váltás) lettek kiválasztva, akik segítették a képzést.

A képzések 4 napig tartottak, ezen belül 2 elméleti nap volt a BM OKF GEK Központi Raktárbázisán, amely módszertani gyakorlattal zárult. A másik 2 nap gyakorlatból állt külső kárhelyszínen, amit Újpest Önkormányzata biztosított.

A gyakorlatok életszerű körülmények között zajlottak, így felkészítették a kiválasztott állományt a HUNOR által használt eszközök és gépi berendezések szakszerű használatára. Különös tekintettel a nemzetközi mentésekben használatos eszközökre és műszerekre, így például az akusztikus kutatóműszerre, kamerarendszerekre, melyek használata elengedhetetlen földrengés sújtotta területen. Természetesen ezek az eszközök és berendezések hatékonyan felhasználhatók hazai káresemények felszámolásánál is. Ezen túlmenően gyakorolták a faláttörést és födémáttörést, valamint alátámasztást, kitámasztást és megtámasztást, továbbá a mentőháromszög alkalmazását és áramfejlesztő kezelését. Az életszerű körülmények kialakítása céljából a gyakorlat kitelepüléssel történt, az állomány tábori körülmények között került elhelyezésre. A gyakorlatokon éjszakai igénybe vétel (megváltozott munkakörülmények) is volt. A képzéseket szakértőként segítette Elekes Gábor, a Magyarországi Különleges Mentő és Tűzoltó Egyesület mentésvezetője. Fő feladatként jelentkezett a képzések (II. III. váltás) előkészítése és mindenoldalú biztosításának megszervezése és végrehajtása. Az előkészítésekben a KOK Tanulmányi Osztálya és az elméleti és gyakorlati oktatásba a Szaktechnikai Alkalmazási Szakcsoport és a Tűzoltási és Mentési Szakcsoport vett részt. A gyakorlatokat megtekintette Jackovics Péter tű. ezredes a HUNOR parancsnoka, aki elismerően nyilatkozott a képzésekről.

A képzések logisztikai biztosítását a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ végezte. A képzések során a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ folyamatosan együttműködött, kapcsolatot tartott a BM OKF Oktatásigazgatási és Kiképzési Főosztályával, valamint a Műveletirányítási Főosztályával és közreműködött a kötéltechnikai mentő képzések előkészítésében és végrehajtásában. Az új képzési módszer hatékonynak bizonyult, a II-III. váltás felkészültségét is igazolták a gyakorlatok. A mentor állomány hasznos ismereteket adott át.

Összességében elmondható, hogy a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ a meghatározott feladatot teljesítette, ez látható a HUNOR teljes állományának felkészültségén, amely megmutatkozott a gyakorlatokon, valamint hazai bevetéseken is (Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét sújtó vihar okozta károk felszámolása 2 bevetés: 2013. március; Dunai árvízi védekezés: 2013. június, Budapest, III. kerület Tímár utcai gázrobbanás: 2013. augusztus) és nemzetközi alkalmazáson (Szerbiai árvízi segítségnyújtás 2014. május).

A HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet az eddigi hazai bevetéseken és a nemzetközi beavatkozáson elismerést vívott ki a szervezet számára, és bizonyítja, hogy a mentőszervezet alkalmas a magas szintű speciális feladatok végrehajtásra.

 

                                                                           Garaguly István tű. őrnagy

                                                                                  kiemelt főreferens                                         

                                                        Katasztrófavédelmi és Iparbiztonsági Szakcsoport       

                                                                   Katasztrófavédelmi Oktatási Központ                 

                                                                       HUNOR parancsnok-helyettes                                   

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1585 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: