Híreink

Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle decemberi számában?

2014. november 19.

Fókuszban a tervezett új Országos Tűzvédelmi Szabályzat általános szabályozási elvei és az építészeti kialakításra vonatkozó alapvető követelmények rendszere, az egyes változások háttere, az ide vezető okok. Ezen kívül a 20 cikkben a műanyag építési termékektől a lakástüzek adatain át a Quadrokopter katasztrófavédelmi taktikai alkalmazhatóságáig terjed a skála. A lap december elején jut az olvasókhoz.


Tanulmány

Veres György
Egységes jelrendszer kialakítása tűzvédelmi dokumentációk készítéséhez II.

Az előző számunkban (2014/5 17-20. old.) szerzőnk összefoglalta a tűzvédelmi tervezésben előírt rajzi követelményeket, valamint a nemzetközi szabályozásból átvett jeleket. Az egységes jelrendszer kialakításához azonban a tűzvédelemi tervezés speciális jelrendszerét. Erre vállalkozott szerzőnk 147 egyedi tűzvédelmi jel megalkotásával.  

Veresné Rauscher Judit
A szabadtéri tömegrendezvények II. – Szigetfesztivál

A tömegrendezvényeken bekövetkezett balesetek rávilágítanak, hogy a tömeg létszámát és mozgását a biztonsági és a kiürítéssel foglalkozó szakembereknek elemezni és megfelelő időben kezelni kell. Szerzőnk a Sziget fesztivál vizsgálata, a kiürítés modellezés alkalmazása és szakirodalom összevetése révén a szabályozásban is felhasználható megállapításokra jutott.

Dr. Mógor Judit, Bonnyai Tünde
Katasztrófavédelmi műveletek elemzése – javaslatoktól a döntéshozatalig

2012 októberében megújult a katasztrófavédelmi műveletek elemzésének rendje, ami 2014 tavaszán módosult. Előtérbe került a tapasztalati alapú feldolgozás, valamint az eredmények oktatási-fejlesztési céllal történő felhasználása. Melyek az eddigi tapasztalatok, erről írnak szerzőink?

Parlagi Gáspárné
Műanyag építési termékek tűzvédelmi kérdései

Műanyag hőszigetelő anyagok és műanyag hőszigetelő magot tartalmazó építési termékek tűzvédelmi kérdései a hangsúlyossá váló energiatakarékosság miatt egyre fontosabbá válnak. EU direktíva alapján 2018-tól minden új építésű középület, 2020-tól minden új épület előírt energiamérlege nulla, ezért egyre több hőszigetelő anyagot, ezen belül műanyag hőszigetelő anyagot használ az építőipar. Melyek e folyamat tűzvédelmi következményei? 

  

Kutatás
 

Szabó Attila, Dr. Beda László
Modelltűz-választás valósméretű tűzoltási modellhez 

A tűzoltó eszközök és tűzvédelmi technikai berendezések vizsgálatában alapvető feladat a megfelelő, pontosan leírható viselkedési paraméterekkel jellemezhető égő objektum (modelltűz) kialakítása. A megfelelő modelltűz kiválasztása döntően meghatározza az oltási hatékonyság értékelésének módszerét és befolyásolja az összehasonlíthatóságot.

Fókuszban

Érces Ferenc 
Az új OTSZ szabályozási elvei    

Az alapvető szakmai változásokat hozó új Országos Tűzvédelmi Szabályzat szabályozási elveit, a felépítés jellemzőit és a lényeges új tartalmi elemeket mutatja be szerzőnk.

Érces Ferenc 
Az új OTSZ és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek kapcsolata

Az új OTSZ tervezet az európai jogi szabályozási trendekkel azonos módon rövid, lényegre törő, egyértelmű tűzvédelmi követelményeket támaszt, amelyek megoldását dinamikusan a kor technikai színvonalához leginkább illeszkedő műszaki irányelvek segítik.

Wagner Károly 
Kockázati osztályok az új Országos Tűzvédelmi Szabályzatban

Az OTSZ-tervezet egyik újdonsága a kockázati osztályok megjelenése, illetve az építményekhez kötődő tűzveszélyességi osztály megszűnése. Szerzőnk az új besorolás módszerét ismerteti.

Wagner Károly 
Tűzterjedés elleni védelem az új OTSZ-ben

A tűzvédelem egyik fő pillére a tűz tervezett keretek között tartása, azaz a tűzterjedés akadályozása. A tűz potenciális terjedési lehetőségei sokrétűek, a szabályozást is ezek figyelembe vételével kell felépíteni. A terjedés veszélyeztetheti a szomszéd építményt, a közeli tárolási területet, és természetesen a tűzzel érintett építmény még nem égő részeit is. Szerzőnk a tűzterjedés-gátlás főbb követelményeit mutatja be.

Lengyelfi László
Kiürítés tervezése a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvben 

Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzatban az egyik legtöbb változással érintett terület az épületek kiürítése. Új fogalmak, régiek módosulása, új előírások, megfelelőség vizsgálati módszerek jellemzik, miközben „Kiürítés” fejezeten túl, több részében is tartalmaz olyan előírásokat, melyek befolyásolják egy-egy építmény kiürítési feltételeinek kialakítását. 

Badonszki Csaba 
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv követelményei

Az OTSZ) megújításának egyik célja: olyan dokumentum előírása, amiből kiderül és nyomon követhető, hogy a használatbavétel után milyen nem építési engedélyhez kötött átalakítások történtek az épületen. Ezt a célt szolgálja a Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv (TMMK) kidolgozása.

Nagy Katalin
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv kialakítása

A „Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv” (TMMK) a jogszabály követelményeit teljesítő megoldásokat ismerteti. Fő célja, hogy – az építmény biztonságos üzemeltetésének létesítési és használati feltételeit összegyűjtve – hosszú távon is biztosítsa a tűzvédelmileg megfelelő műszaki állapotokat. A TMMK ennek tartalmi és formai kereteit rögzíti, de nem térhet ki bizonyos fogalmak tisztázó felvetése elől sem. 

Fórum

Däger: 125 év – Technika az életért 
1889. január 1-én Johann Heinrich Dräger Lübeckben megalapítja a „Dräger and Gerling” céget, amely első innovatív fejlesztésétől kezdve az élet védelmét helyezte a tevékenysége fókuszába. Tűzoltók, kórházi betegek, bányászok, búvárok, veszélyes környezetben, mélyben dolgozók életét védik eszközeik. A technikai forradalom állomásait vesszük sorra.                    

Tűzoltás - műszaki mentés

Dr. Kitka Gergely, Huszár Tibor, Gáti Ádám
Mire használható a Quadrokopter? – Teszt Csongrádban

Egyre több területen alkalmazzák a távirányítású repülő szerkezeteket. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a helyi Katasztrófavédelmi és Polgári Védelmi Szövetség segítségével egy quadrokopter tesztelésével vizsgálja a szakmai célú hasznosítási lehetőségeket. A tapasztalatokat összegezték szerzőink. 
         
Ténykép 
 

Fentor László, Lakástüzek – okok, károk, keletkezési helyek 

Megelőzés
 

Kiss Attila
Szendvicspanelek tanúsítása a CPR rendelet szerint 

A 305/2011 EU rendelet (CPR) és ennek kapcsán a 275/2013 (VII.16) Korm. rendelet megjelenése óta a tervezőknek, hatóságoknak, kivitelezőknek, és természetesen a gyártóknak sok új, tanúsítással kapcsolatos fogalmat kellett megismerniük, melyet a teljesítmény nyilatkozatokban is fel kell tüntetni, többek között a termék tűzvédelmi besorolását, illetve tűzállóságát is. 

Sebők Imre
Központi akkumulátoros menekülési rendszerek

A különféle oltási és tűzkésleltetési megoldásoknak „bérelt helyük” van a mérnöki tervezésben, amelynek hazánkban is egyre nagyobb szerepe van. Nem szabad azonban perifériára szorulniuk a vészvilágítási rendszereknek sem – szerzőnk erről ír, valamint az ilyen rendszerek szerepéről a tűzvédelemben és a mérnöki módszerek között.

Lestyán Mária
Milyen változásokat hoz az új OTSZ a homlokzatok területén?

Az Védelem előző számában a 28/2011 BM rendelet szerint tekintettük át a homlokzati hőszigetelő rendszerek ETICS – THR rendszerek megfelelőségének ellenőrzését, most az új OTSZ 5.0 szerint tekintjük át, milyen lényegi változások várhatóak ezen a területen.

Nádor András
A vízköddel oltó berendezések szabályozása  

A vonatkozó szabványok vizsgálata a vízködös oltástechnológiában is rendkívül fontos, aminek külön jelentőséget ad a nem szabványos oltóberendezésekre vonatkozó TVMI készítés folyamata is. A jelenlegi hazai gyakorlat szerint az OKF a harmonizált európai „szabványt” (MSZ CEN/TS 14972) tekinti az egyetlen forrásnak a forgalomba hozatal, illetve létesítés engedélyezéséhez. Így ma ez konszenzusos szabványként funkcionál. 


Védelem Katasztrófavédelmi Szemle – Megrendelhető
Email: vedelem@katved.gov.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1896 látogató olvasta.