Híreink

L32A-XS elektromos magasból mentő

2022. július 13. 07:00

A zsúfolt városi környezetre optimalizált magasból mentő, az L32A-XS Volvo FE Electric alvázra épülő verziója tulajdonképpen a logikus továbbgondolása az RT által megkezdett filozófiának: a nagyobb városokban a beavatkozások jelentős része tisztán elektromos üzemben elvégezhető. Maga a létraszer ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a L32A-XS, pusztán a meghajtás más.


A Volvo FE Electric hajtáslánca két elektromos motorból és egy 2 fokozatú sebességváltóból áll; a teherautó meghajtásához szükséges erőt egy 400 kW teljesítménnyel és 850 Nm nyomatékkal rendelkező elektromos motor szolgáltatja. Tűzoltástechnikai szempontból érdekesebb az akkukapacitás és az energiafelhasználás, hiszen a gyártó közlése szerint a cél az volt, hogy az elektromos változat funkcionalitása ne szenvedjen csorbát a „hagyományos” változathoz képest. A gépjármű 132, ill. 198 kWh kapacitással kérhető. Összehasonlításként: 

  • egy átlagos városi bevetés öt kilométeres odaúttal, három létramozgatási ciklussal, a fényérboc 30 perces működtetésével, valamint visszaúttal 20 kWh energiát,
  • míg egy vidéki beavatkozás (30 km oda- és visszaút, két letalpalás, öt létramozgatás és egy óra fényárbocműködés) kb. 52 kWh energiát fogyaszt. 

Ebből elsősorban az látszik, hogy a jármű elsősorban városi üzemre lett kitalálva, noha egy-egy hosszabb bevetés is belefér. A jármű az Interschutzon mutatkozott be a gyártó elektromos portfóliójának részeként.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 643 látogató olvasta.