Híreink

Rosenbauer AT, elektromos meghajtással

2022. július 11. 07:20

A Rosenbauer elektromos meghajtással kapcsolatos fejlesztései nem éppen újkeletűek: a jelenlegi elektromos tűzoltó gépjárművük, az RT még 2016-ban mutatkozott be először (akkor még leánykori nevén, CFT-ként). Most azonban egy ennél talán még érdekesebb folyamat kezdődött meg: a már meglévő flotta elektromos alapokra helyezése. Ennek első eleme az 1994 óta gyártott AT új, elektromos változata, az AT electric.


Nem meglepő, hogy a jól bevált Rosenbauer AT – amiből szó szerint több ezer teljesít szolgálatot szerte a világban az 1994-es indulása óta – lett a következő jelölt az „elektromosítás” útján. Amíg az RT-ben minden összpontosul, ami a Rosenbaurnél „innováció” címszó alatt fellelhető, az AT-ra egyfajta igáslóként is tekinthetünk. Jelen esetben két fajsúlyos cég közreműködéséről van szó: az AT ugyanis a Volv FE Electric alapjain nyugszik. (A Rosenbauer egyébként a Volvo másik, FL Electric változatát egy logisztikai jármű készítésére használta fel.)

Az RT extravagáns megoldásaival szemben itt az az érdekes, ahogyan egy már bevált formulát úgy módosítottak a Rosenbauer mérnökei, hogy az elektromossá alakítás sajátosságait is bele tudják építeni. Helyet kellett csinálni ugyanis az akkumulátoroknak, ami miatt némi kreatív átrendezés volt szükséges: a málhatér nem lett szűkösebb, cserébe a szivattyút a padlólemez alá süllyesztették. Az AT a már jól bevált N10 vagy N20 szivattyúkkal érkezik, ugyanakkor, hogy a szabvány által előírt négy órás szivattyúműködés ne kerüljön veszélybe, itt is megtalálható a Range Extender („hatótávnövelő”), amely lényegében egy dízelmotoros áramfejlesztő. A kiállítási példányban kétezer literes víz- és százhúsz literes habtartály és RFC Admix Variomatic habbekeverő volt megtalálható.

A 66 kWh-s lítiumion-akkumulátorok 150 kW egyen-, vagy 22 kW váltóárammal tölthetők (vagy közvetlenül az integrált áramfejlesztőből, ha a beavatkozás úgy kívánja meg). Egy feltöltés akár 100 km hatótávra elég a domborzati és időjárási viszonyoktól függően.

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 603 látogató olvasta.