Híreink

Elaludtuk a Grenfell-tűz vizsgálatának fő megállapításait?

2024. szeptember 11. 10:26

Ezt kérdezte egyik kiváló kollégánk. Nem aludtuk el, pusztán időre és alázatra van szükségünk a feldolgozásához. 1700 okunk van, hogy ne kapkodjunk: ennyi oldalas a jelentés, amit a britek példamutató módon, önmagukat ostorozva, kíméletlenül erős megállapításokkal közreadtak. Szakmai és etikai problémák sorát tárja elénk a jelentés, amit lehet egyoldalas tudósításban összegezni, de szerintünk nem érdemes.


Meg kell állni, végiggondolni és feldolgozni mindazokat a tanulságokat, amelyeket 2017. június 14-én, helyi idő szerint 1 óra körül a Kensingtoni Grenfell Tower negyedik emeleti lakásának konyhájában kigyulladt hűtőszekrény tüze okozott.

Gondoljunk bele, ha

  • hozzánk érkezik egy ilyen tűzjelzés,
  • azt olvassuk, hogy a vizsgálatok szerint biztonságos a beépített anyag és ezt minősítésekkel támasztják alá,
  • a tervező mindent igazol,
  • megbízunk a szabályozásban, hisz hozzáértők írták
  • bízunk az építészeti innovációkban,
  • a hatóságok átvették,
  • az feltételezzük, hogy a tűzvédelmi karbantartást végzők profik, akkor mi jut eszünkbe?

Itt a tűzben összesen 72 ember halt meg, és 151 lakás semmisült meg. Ennek nyomán kérdések vetődtek fel.

Theresa May, az akkori brit miniszterelnök 2017. szeptember 14-én, vagyis a tűz másnapján vizsgálatot rendelt el. A vizsgálat két fázisból állt:

  • Az 1. fázis célja az események lefolyásának rögzítése volt; az eredményt 2019. október 30-án publikálták.
  • A 2. fázis célja lényegében a felelősség megállapítása, illetve annak megválaszolása, mi vezetett ahhoz, hogy az épületben ilyen gyorsan terjedhetett a tűz. Ezt most tették közzé.

A hat évig zajlott a vizsgálat során 300 nyilvános ülést tartottak, 1600 tanút és szakértőt hallgattak meg, 320 ezer dokumentumot elemeztek. Az esetről 1700 oldalas jelentés készült.

Ebben a jelentésben erős megállapítások vannak, amelyek a szabályozást, az új technológiákat gyártó cégeket és azok minősítését végző szervezeteket, valamint a tervezést és a kivitelezést, a tűzvédelmi karbantartást, de a tűzoltóság beavatkozását sem kímélik.

Amint jeleztük szakmai és etikai problémák sorát tárja elénk a jelentés. Érdemes szembenéznünk velük és az kicsit bonyolultabb, de talán megéri nem félrenézni.

 

Nézzünk egy „marginális” témát!

A toronyház homlokzatburkolat-tüzénél az áldozatok halálát nem a tűz, hanem a lángoló burkolóelemek erősen mérgező égéstermékei okozták. Ez a rövid távú hatás.

A hosszabb távú a beavatkozókat érte:

  • sokan belélegezhették a mérgező anyagokat tartalmazó füstöt, vagy
  • hosszú ideig viselhették a szennyezett anyagokkal érintkező ruhájukat.

 

Az elemzések szerint, az épület törmelékében, kétszáz méteres körzetben magas koncentrációban voltak jelen karcinogén, rákkeltő vegyületek, és ezek komoly egészségkárosodást okoztak többeknél. Az Indenpendent című angol lap szerint, az egészségügyi vizsgálatok emésztőszervi rákbetegségeket és leukémiát mutattak ki, a daganatos megbetegedések mellett sztrókot, szívproblémákat és veseelégtelenséget is regisztráltak a tűzoltók között. 12-nél pedig végstádiumú rákbetegséget diagnosztizáltak.

Ez csak egy példa, de lehet, hogy ezt is érdemes feldolgozni a beavatkozóknak.

 

A jelentés megállapításaival részletesen a Tűzvédelem idei utolsó lapszámában foglalkozunk – a megjelenés december elejére várható.

Vissza

Ezt a hírt eddig 289 látogató olvasta.