Híreink

Mi olvasható a Tűzvédelem 2024/3. számában?

2024. május 23. 08:08

Mit tehetünk a kisebb lítium ion akkumulátor tüzek ellen? Elektromos autókat a mélygarázsokba? Újabb e-oltólándzsa? Olthatók az e-hajók? Hogyan garantálható az elektromos berendezések funkciómegtartó képessége? Hamis biztonságérzet az építészeti tűzvédelemben? Pánik a napelemes cégek között? Tűzoltás drónnal: csak területtüzeknél? Hogyan tárolhatók a veszélyes anyagok? Buktatók a mezőgazdasági géptüzek okainak felderítésében? 20 cikk, számos megoldás!


Szakmai program

Dobson Tibor Szakmai fejlesztési platform 2024-ben: a Magyar Tűzoltó Szövetség programjai

A Magyar Tűzoltó Szövetség már nyolcadik éve hozza össze a tűzoltó társadalmat és a tűzoltótechnika-forgalmazókat egy éves szakmai bemutató keretében Balatonföldváron. Idén ez az esemény „szintet lép”: a gyakorlati rész új helyszínen, Budapesten jelentkezik, míg a balatonföldvári helyszín konferenciának ad otthont.

 

Tanulmány

Hajdu Flóra, Beke Dóra, Hajdu Csaba, Környei László, Kuti Rajmund Erdőtűz talajra gyakorolt hatásainak vizsgálata számítógépes szimulációval III. – Tavaszi és téli tűz

Az erdőtőz terjedésének modellezéséről már sokat olvashattunk, de mi történik a tűz által érintett talajban? Szerzőink agyagos vályogtalajon végeztek szimulációkat minden évszakban, most a tavaszi és téli tüzek eredményeit tesszük közzé.

 

Fókuszban

Lítiumtüzek oltására alkalmas tűzoltóanyagok fejlesztése

Ha belegondolunk, az elmúlt néhány év hatalmas kihívást jelentett az oltóanyag fejlesztőknek. Pár évvel ezelőtt a lítiumról csak a specialisták hallottak, ma pedig nem tudunk úgy körülnézni, hogy ne botlanánk bele. Belefeledkeztünk a lítium ion akkumulátorok előnyeibe és jöttek a tüzeik. Ezek másként égnek, és nehezebben olthatók. A hagyományos oltóanyagok csődöt mondtak.

 

Lítiumion-akkumulátor tűz: Hogyan, mivel oltsuk el?

A lítiumion-akkumulátorok tűzveszélyét gyakran alábecsülik, máskor pedig misztifikálják. Nem égnek gyakrabban, csak hevesebben! Ha egy lítiumion-akkumulátor égni kezd, akkor hevesen és addig ég, amíg a cellákban maradék energia van. Ezért mindig egy kicsit az elegendőnél több oltóanyagnak kell rendelkezésre állnia.

 

Környezetbarát oltóanyag-adalékanyag GLORIA IMPREX    

A vizsgálatok során arra jutottak, hogy a lítium ion akkumulátorok oltásának alapja a hűtés, ehhez pedig gyakorlatilag a víz a legalkalmasabb oltóanyag, ugyanakkor a víz hatékonysága önmagában nem elegendő. Milyen adalékanyag a legoptimálisabb, amely nem tartalmaz környezetre káros PFOS-t vagy PFOA-t? Erre a kérdésre találták meg a választ a fejlesztők.

 

F-500: Oltóhatások és tűzoltó eszközök

A lítium-ion akkumulátorokkal vagy lítium-akkumulátorokkal kapcsolatos elektromos tűzesetekhez a Neuruppin az F-500 oltóanyag-adalékkal ellátott vízzel oltó tűzoltó készülékeit ajánlja. Az oltóanyag környezetbarát és biológiailag könnyen lebomló. A tűz típusától függően 0,1-3 százalékos vízhez való adagolásban alkalmazható sikeresen. Milyen az oltóanyag hatásmechanizmusa?

 

Hidrogél – egy újabb hatékony oltóanyag fejlesztés

A hidrogél "A világ legbiztonságosabb tűzoltóanyaga" – ezzel a jelmondattal abszolút egyet lehet érteni, mert a hidrogél tényleg környezet- és emberbarát tűzoltóanyag.  Ez ugyanis módosított természetes agyagból és vízből áll, amelyek a természetből származnak. A hidrogél nem tartalmaz PFAS-t és szénlábnyoma kevesebb, mint 0,7%.

 

Lítiumtüzek oltására alkalmas tűzoltó készülékek

Az elmúlt időszakban hatalmas ütemben folytak az oltóanyag-fejlesztések és azt követően a tűzoltókészülék-gyártók az eddigi tudást kiegészítve, az anyagokat tesztelve napjainkra utolérték a gyakorlati kihívásokat. Bizonyítottan eredményes termékeket fejlesztettek, amelyek hazánkban is elérhetők.

 

Cégek – Mi legyen a dolgozók e-eszközeivel?

A vállalatoknál használt lítium-ion akkumulátorok tűzveszélyessége többé-kevésbé ismert. Könnyebb is szabályokat kidolgozni rá. Az elektromobilitás (e-mobilitás) folyamatos terjedése azonban további kihívások elé állítja a cégeket, valamint a tűzvédelmi felelősöket.

 

Megelőzés

Udvarhelyi Gábor Mátyás Az elektromos autók biztonságos elhelyezése a mélygarázs alsó szintjén

Járműtüzekről gyakran tudósítanak a híradások. Járművek gyulladnak ki az utcán, autópályán, parkolókban, parkolóházakban, felszín alatti garázsokban. Az elektromos autók tüzei kemény diónak bizonyulnak, különösen ez utóbbi helyszínen – és itt egyben az épületszerkezetekre is hatással van. Erre dolgozott ki megoldási javaslatot szerzőnk.

 

Bónusz János Veszélyes anyagok tárolása – Hogyan raktározhatjuk ezeket?

Robbanóanyagok, pirotechnikai termékek, fémek porai, festékek mindennapos termékek, amelyek biztonságos raktározása nem egyszerű feladat. Mindehhez a vonatkozó a hatályos vagy már hatályon kívül helyezett, de más hiányában irányadónak tekinthető jogszabályok, szabványok közötti eligazodásban segít szerzőnk.

 

Lestyán Mária Hamis biztonságérzet és annak tűzvédelmi kockázatai

USA-beli kutatások mutatták ki, hogy a modern hotelek, szórakozóhelyek közönsége, az elegáns környezetet a biztonsággal azonosította. Nem vagyunk másként az építészeti tűzvédelemben sem, ezt legutóbb éppen a valenciai épületkomplexum tüze jelezte. Itt magas színvonalú társasházak, közös medencékkel, elegáns zöldterületekkel, liftekkel és mélygarázsokkal képviselik ezt a biztonságérzetet. A valóság ezzel szemben más és a kockázatok is új szintre léptek.

 

Kruppa Attila Tűzálló kábelrendszerek – Elektromos berendezések funkciómegtartó képessége

Az aktív tűzvédelmi rendszer szerves része a tűzálló kábelrendszer, ugyanis a tűzvédelmet szolgáló aktív rendszerek csak akkor képesek tűz esetén az OTSZ által meghatározott ideig működni, amíg a működésükhöz szükséges villamos energia adott. Melyek az ennek megvalósítását szolgáló megoldások? Hogyan létesíthetők, vizsgálhatók és dokumentálandók?

 

Vizsgálat

Ozsvár Zoltán Mezőgazdasági géptüzek – Súrlódásból keletkezett tűzesetek, csapágyhiba felderítése I.                              

A mezőgazdasági munkagép poros környezetben dolgozó, bonyolult berendezés, amelynek működése, mozgása során fellépő súrlódásból jelentős hő fejlődése miatt tűzesetek keletkezhetnek. A folyamatok megismerése és a hibák feltárása a tűzmegelőzés alapja. Egy tanulságos műszaki nyomozásra hív szerzőnk, amelyben egy John Deere 8345 R vontató hűtőrend szere változtatható fordulatszámú hajtóműegységének csapágy hibáját derítjük fel.

 

Kitekintés

Egy bírósági ítélet – Pánik a napelemes cégek között

Egy hosszú történet vette kezdetét 2013-ban, amikor a Németországi Wittmundban kigyulladt egy elektronikai üzlet teteje. A tűzből per kerekedett és 2019-ben az Oldenburgi tartományi bíróság ítéletével a PV-rendszer telepítőjét tette felelőssé a kárért. Aztán több fordulat történt az ügyben.

 

Tűzoltás, műszaki mentés

Heizler György Elektromos hajók a Balatonon – Mit tehetünk, ha tűz van?

Egyre gyakoribb a legkülönfélébb funkciójú és teljesítményű elektromos hajó megjelenése a Balatonon, de más vízfelületeinken is. A rendkívül széles modellválaszték mellett nehéz tűzoltói szempontból a fő jellemzőket összefoglalni, ennek ellenére kísérletet teszünk rá, hisz egy beavatkozáshoz segítő támogatást adhat. 

 

Szilvási László Tűzoltás támogatása drónnal – Csak területtüzeknél?

A Drón használat alapkérdései, a célok, kiválasztás, oktatás, a felhasználás lehetőségei után a személyfelkutatást, terület felderítést és módjait elemezte sorozatunkban szerzőnk. Most a legnagyobb igénnyel jelentkező tűzeseti alkalmazás lehetőségeit tekinti át, a felhasználás széles skáláit bemutatva.

 

Fórum

Adorján Attila Erdőtüzek: eszközök a beavatkozóknak

Az erdőtüzek egyre növekvő problémát jelentenek: a klíma változás hatására kiszámíthatatlanabbá, nagyobb kiterjedésűvé válnak, gyakrabban fordulnak elő. Egyre több az ismeretlen tényező – az alapok azonban ismertek, és a beavatkozáshoz szükséges eszközöket, védőfelszereléseket ez alapján tudjuk kiválogatni. Ebben segít szerzőnk cikke

 

E-matrica a tűzvédelemben – mit mutatnak a tapasztalatok, visszajelzések?

A 2020-as hatályba lépése óta egyre népszerűbbek az elektronikusan vezetett tűzvédelmi üzemeltetési naplók. A zárt informatikai rendszerből származó adatok ún. e-matricán is megtalálhatók. Lássuk ennek működését és a tapasztalatokat!

 

Technika

Dr. Pimper László E-oltólándzsa – Milyen irányba haladnak a legújabb fejlesztések?

Az e akkumulátorok alkalmazásai egyre változatosabb formában jelentkeznek, amelyek újabb igényeket szülnek. Ezekre válaszul az E-oltólándzsát kifejlesztő német MURER vállalat szakemberei dolgoznak az eszközrendszer továbbfejlesztésén. Ebbe a munkába beépülnek a beavatkozási tapasztalatok és az újabb felhasználói igények is.

 

Előfizetési információk itt találhatók.

Vissza

Ezt a hírt eddig 303 látogató olvasta.