Híreink

Új Eurocode-szabványok

2024. május 22. 07:50

Ahogy azt a májusi szabványesőben is jeleztük új szakaszba ért a második generációs Eurocode-szabványok bevezetési programja, amikor az MSZT 2024. május 1-jén megjelentetett 20 új Eurocode-szabványt nemzeti szabványként, köztük a tervezési alapokat ismertető MSZ EN 1990-et és a betonszerkezetek tervezésének előírásait tartalmazó MSZ EN 1992 összes részét.


Az első generációs Eurocode-szabványokat az európai szabványügyi szervezet (CEN) 2002 és 2007 között adta ki, 2011. januári bevezetési határidővel. A (módosításokat nem számítva) 58 részből álló, mintegy 5000 oldal terjedelmű szabványcsalád adja meg Európa-szerte a tartószerkezeti tervezések alapját. A szabványcsalád azonban a tervezőkön túl az építésgazdaság minden szereplője számára fontos, beleértve a felügyeleti, a hatósági és az ellenőrző szervezeteket is. A Magyar Szabványügyi Testület 44 szabvány magyar nyelvű változatát is kiadta az egységes értelmezés, a széles körű alkalmazás és ezzel a magyar építésgazdaság európai/nemzetközi versenyképessége támogatása érdekében.

Az első generációs Eurocode-szabványok kidolgozása óta végbement műszaki fejlődés és a jogszabályi változások, valamint a szabványok gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai miatt szükségessé vált azok korszerűsítése. Ennek eredményeként a CEN már több második generációs Eurocode-szabványt is elkészített, amelyeket – a tervek szerint – 2027-ig folyamatosan követi majd a többi is. A második generációs szabványokat az EU-tagországoknak – így Magyarországnak is – 2027 októberéig kell teljeskörűen bevezetniük nemzeti szabványrendszerükbe és az első generációs Eurocode-szabványokat 2028 áprilisáig kell visszavonniuk. A második generációs Eurocode-szabványok több új területre vonatkozóan is tartalmaznak előírásokat, így a szabványcsalád 63 szabványra bővül, amelyet több műszaki specifikáció (TS) és műszaki jelentés (TR) is kiegészít (lásd az összefoglaló ábrát a hír végén).

A most megjelent 20 szabvány (12 db MSZ EN és 8 db MSZ CEN/TS) az első komolyabb csomag, amelyet fokozatosan követnek az új szabványok, ütemezett megjelenéssel évente két alkalommal (tavasszal és ősszel). Az első generációs Eurocode-szabványok 2028 áprilisában kerülnek visszavonásra, így mindegyik most megjelent szabvány tartalmaz egy bizottsági állásfoglalást a két generáció együttélésére vonatkozóan.

Az első generációs Eurocode-szabványok bevezetéskor nagy nehézséget és zavart okozott a magyar nyelvű változatok hiánya. Ennek tudatában célszerűnek és szükségesnek tűnik a második generációs szabványok magyar változatainak kidolgozása és kiadásuk mielőbbi elkezdése és – legalább az alapszabványok esetében – 2028 áprilisa előtti befejezése, melyhez megfelelő pénzügyi forrás szükséges. Érdeklődés esetén további információkért, kérjük, keresse az MSZT munkatársait az alábbi elérhetőségen: szabvtit@mszt.hu.

A tervezett menet


 MSZT, 2024. május

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 232 látogató olvasta.