Híreink

Heros H10: új, könnyű sisak a Rosenbauertől

2024. május 14. 07:00

A Rosenbauer Heros néven futó sisak szortimentjét új taggal bővíti a pehelysúlyban: a H10 rendkívül könnyű, fél kilós, és elsősorban olyan feladatokra ajánlják, ahol nincs szükség a Titan típushoz hasonló teljeskörű védelemre.


Az új HEROS H10 sisak a Rosenbauer sikeres sisakportfólióját bővíti ki a pehelysúlyú kategóriában. A fél kilós sisakot a gyártó elsősorban munkavédelmi, hegymászási mentési vagy erdőtűzoltási feladatok elvégzésére ajánlja, vagyis olyan helyzetekre, ahol megengedhető a kompromisszum a védelmi szint kapcsán a súlycsökkentés és a viselkedési komfort növelése érdekében.

A sisakot úgy tervezték, hogy megfeleljen a tűz és a füst elleni védelemnek, valamint a mechanikus hatásoknak, például a lehulló ágaknak a tűzoltás során. A tervezés során ugyanakkor kiemelt figyelmet kapott az ergonómia: az alacsonyabb súly kevésbé terheli a fejet és a nyakat a hosszú viselés során, továbbá javítottak a szellőzésen, így a sisak a fejet szó szerint hűvösen tartja még az extrém fizikai megterhelés során is.

 

Az első sisak útja

Először egy prototípusra volt szükség; mielőtt sorozatgyártáshoz fröccsöntési forma készülhetett volna, a 11 hónapon át fejlesztett tervezést először 3D nyomtatással valósították meg. Ez a technológia teszi lehetővé, hogy egy új sisakmodell tapintható legyen, miközben feltárja az esetleges tervezési gyengeségeket; az egyes kiegészítők, például lámpák vagy védőpajzsok kompatibilitása, valamint a belső rész könnyen ellenőrizhető.

Mivel a gyártó univerzális, sokoldalúan bevethető sisaknak szánja, a H10-nek számos piaci és tervezési követelménynek kell megfelelnie, egyetlen univerzális fröccsöntési forma készítése különösen kihívást jelentett. Az első sisakhéj legyártása április elején zajlott, a mérnökök ezen fogják elvégezni a mechanikai igénybevételi és hőteszteket még a sorozatgyártás előtt.

 

Univerzális: több, mint egy erdőtűz elleni sisak

Az alig 500 grammos sisakhéj a körülményekhez képest magas fokú védelmet nyújt. A széles körű szabványoknak való megfelelés és a tűzoltási alkalmazások mellett – például erdőtűz elleni harc (EN 16471) és műszaki mentés (EN 16473) –, a H10 jóváhagyást kapott egy sor további felhasználási módra is: hegyimentő sisakként (EN 12492), vadvízi mentési sisakként (EN 1385), valamint munkavédelmi sisakként (EN 397).

A HEROS H10 2024 őszétől lesz elérhető.

Vissza

Ezt a hírt eddig 273 látogató olvasta.