Híreink

Mire jók a habbal oltó tűzoltó készülékek? Betiltják őket?

2023. április 25. 07:00

Végre eljutottunk oda, hogy ma már nálunk sem a „porral oltó” a tűzoltó készülék szinonimája. Egyre több habbal oltót használunk. Erre jön egy olyan hír (álhír), hogy betiltják ezeket a készülékeket, pedig bizonyos helyekre a legjobb választás. Hova jók a habbal oltó tűzoltó készülékek? Mit tiltanak be? Miért nem tiltják be őket? Mégis mire kell felkészülni a cégeknek?


Miért kell habbal oltóval bajlódnunk?

Ott a jó öreg porral oltó, mindenre jó és olcsóbb is! – hallhatjuk számtalanszor. Pedig egyik állítás sem igaz: nem mindenre jó és élettartam és oltási szempontból nem is olcsóbb.

Félreértés ne essék: jó a porral oltó tűzoltó készülék, de nem mindenhova, sőt, nagyon sok helyre nem igazán jó, ahol ma még mindig használjuk.

Mire, hova nem jó a porral oltó? Oda ahol

  • a hűtőhatás is szükséges a visszagyulladás elkerülése érdekében;
  • a por több kárt okoz a berendezésben, mint a tűz,
  • fontos a láthatóság fenntartása,
  • számítanak a tűzoltást követő kárfelszámolás, mentesítés költségei.

Ezeket a habbal oltó jobb hatásfokkal teljesíti! Ezért használják kereskedelmi, irodai területeken, bankokban, oktatási- és egészségügyi intézményekben és az iparban. Lehet fagy ellen nem védett és fagyvédett kivitelben alkalmazni. 

A B tűzosztályba tartozó tüzek oltásában a habbal oltás az egyik leghatékonyabb és főként legkevesebb járulékos szennyezéssel járó tűzvédelmi megoldás a tűzoltó készülékek választékában. Azonban a különböző fluorozott felületaktív anyagok ipari alkalmazásának tilalma és környezetvédelmi célú szabályok ezt a felhasználói területet is érinteni fogják. Az eddig forgalmazott filmképző habanyag tartalmú habbaloltó készülékek fluorvegyület tartalmuk miatt tiltó listára kerülnek.

 

Mit lehet, mit kell tennie a cégeknek a régi habbal oltó tűzoltó készülékeikkel?

A hivatkozott jogszabályok által szabályozott PFOS/PFOA tartalmú tűzoltó habképzőanyagokat 2020. júliustól nem szabad tűzoltásra felhasználni, de 2025. július 4-ig olyan helyeken engedélyezett az alkalmazásuk, ahol a teljes elfolyó oldatmennyiség összegyűjtése és ártalmatlanítása megoldott. 

Ennek a tiltásnak hatása lesz számos olyan létesítményre is, ahol PFAS-t tartalmazó habbal oltó tűzoltó készülékek vannak készenlétben. Ezt követően ugyanis a PFAS-t tartalmazó tűzoltó készülékek csak nehezen teljesíthető feltételek mellett lesznek engedélyezettek.

 

Készülék csere, új beszerzése – Mi a teendő?

Ha a régi fluortartalmú tűzoltó készüléket rövid időn belül le kell cserélni, vagy új habbal oltó készüléket kell beszerezni (első beszerzésekor), vagyis az A + B tűzosztályú tüzek oltásához kell hatékony oltóanyagot választani, akkor ezentúl csak fluormentes habbal oltó tűzoltó készülékeket célszerű beszerezni. Így ezeket az eszközöket nem kell nagy költséggel lecserélni vagy átalakítani, amikor a fluortilalom a tűzoltó készülékekre is életbe lép.

 

Mi a teendő, ha az oltóanyagot cserélni kell?

Ha az üzemeltetők, karbantartók ma még újra is töltik a tűzoltó készüléküket fluortartalmú oltóanyaggal, akkor azt kell feltételezniük, hogy a tilalom életbe lépésekor – vagyis jóval a következő esedékes karbantartási célú csere előtt – már várhatóan nem használhatják azokat.

Általánosságban a szabályozott vegyületeket tartalmazó készleteket hulladékként kell kezelni. Emiatt a javító szervezetek által visszanyert töltet sorsa és státusza is problémákat vet fel. Az ilyen anyagok környezetbe történő kijutását meg kell akadályozni és a szabályozott vegyületeket tartalmazó anyagokat meg kell semmisíteni. A jelenleg ismert és elfogadott folyamat erre a célra az égetés.

 

Mit tehet a készenlétben tartó?

Adódik a kérdés: ki kell-e dobni a régi készülékeket vagy a fluortartalmú habbal működő tűzoltó készülékek átalakíthatók fluormentes készülékekké? Lecserélhető-e a meglévő készülékekben lévő töltet környezetvédelmileg elfogadható habképzőanyagra?

Több gyártótól szerzett értesüléseink szerint 2023-tól a meglévő habbal oltó tűzoltókészülékek egyes típusainak átalakítása, meghatározott alkatrészek felhasználásával vizsgált és engedélyezett módon megoldott lesz. Erre vonatkozóan célszerű a forgalmazókkal, karbantartókkal egyeztetni.

Az átalakításkor a készenlétben tartónak figyelembe kell venni

  • a tűzoltó készülék korát,
  • a költség-haszon tényezőt,
  • a töltetmódosítás miatt esetlegesen megváltozott oltásteljesítményt, és ezzel összefüggésben
  • a korábbihoz képest eltérő előírt oltókészülék darabszámot.

Az átalakított eszközöknek rendelkezniük kell egy hivatalos tanúsító szervezet érvényes elismerésével.

A tulajdonos vagy a készenlétben tartó ugyanis a tűzoltókészülékeit önkényesen nem módosíthatja.

Az oltóanyag cseréjét a karbantartást végző vállalkozás is csak akkor teheti meg, ha a gyártó elvégeztette a régi készülék minősítését valamely alkalmas új oltóanyagra. Ha esetleg ehhez kapcsolódóan valamely alkatrész módosítására is szükség van, úgy a módosításnál arra is figyelemmel kell lenni.

 

Részletek a Védelem 2023. évi 2. számában:

Heizler György, Szabó Attila Fluorvegyület tartartalmú habbal oltó tűzoltókészülékek cseréje

Vissza

Ezt a hírt eddig 548 látogató olvasta.