Híreink

Betiltják a habképző anyagokat?

2023. április 24. 08:41

A régi viccet idézve: a hír igaz, de nem Oslóban, hanem Moszkvában és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak. A kérdés viszont a legkevésbé sem vicces, ugyanis mindannyiunk egészségét, a környezetünket és a cégek zsebét is érzékenyen érinti. A fluorozott filmképző habanyagok ugyanis valóban tiltólistára kerülnek. Mi, miért és hogyan?


Ahogy a halon?

Emlékezhetünk a halon szédületes karrierjére, majd a betiltására, valami hasonló részesei vagyunk most, de azért mégsem abban a formában. Ugyanis a halont tényleg betiltották és gőzerővel megindult a halon helyettesítő anyagok fejlesztése, de az eredmény csak részsikerekben mérhető.

Mi van a habképző anyaggal? Most akkor betiltják vagy sem? Ha igen miért? Mikortól?

  • Az EU-s határérték feletti PFOS/PFOA tartalmú tűzoltó habképzőanyagokat 2020. júliustól nem szabad tűzoltásra felhasználni.
  • 2025. július 4-ig olyan helyeken engedélyezett az alkalmazásuk, ahol a teljes elfolyó oldatmennyiség összegyűjtése és ártalmatlanítása megoldott. 

 

Kit érint mindez?

  • Azt a céget, amelyik habképző anyag tárolására kötelezett;
  • habbaloltó tűzoltó készüléket tart készenlétben.
  • A habképző anyagot felhasználó tűzoltóságokat, elsősorban a hivatásosokat és létesítményieket.

Röviden: Már az ezredfordulón ismertté vált, hogy a kiváló oltási képességekkel rendelkező vizes filmképző habanyagok fluortenzid komponensei környezetvédelmi és egészségügyi kockázatot hordoznak. A 3M a 2000-es évek elején beszüntette az addig vezető márkának tartott Light Water habanyagainak gyártását és kivonult az oltóanyag-piacról. Most újabb lépések következnek. Mit lehet tenni? Mit választhatunk?

Ebből az következik, hogy a habképző anyagokból csak a fluortartalmúakat érinti a tiltás, a többit nem. Persze az is igaz, hogy eddig szinte alig volt nem fluortartalmú habanyag forgalomban. Ma már van un. zöld habképző anyag és a fejlesztések gőzerővel, jelentős sikereket elérve, folynak. Nem mindegy azonban, hogy mit, mikor, és mire cserélünk le.

Ezekre a kérdésekre Szabó Attila alezredes a Tűzvédelmi Kutató Intézet vezetője a Védelem 2023. évi 2. számában részletes választ ad. Felvillantja az ide vezető utat, a várható lépéseket és ezzel az optimális döntéshez ad szakmai és gazdaságossági szempontokat.

A tűzoltóságok számára fontos információ, hogy az új habképző anyagokat, másként, más oltástaktikai megoldásokat alkalmazva lehet hatékonyan felhasználni. Ennek tesztelésére, a módszerek kidolgozására a FER tűzoltóság kiterjedt vizsgálatokat kezdett. A későbbiekben ennek tapasztalatairól beszámolunk.

Vissza

Ezt a hírt eddig 695 látogató olvasta.