Híreink

EISEMANN BSKA 2 – kompakt, csúcskategóriás áramfejlesztő

2023. április 14. 07:00

A könnyű, kompakt áramfejlesztők praktikus és sokoldalú megoldást jelenthetnek egy kárhelyszínen. A saját kategóriájában etalonnak számító EISEMANN BSKA 2-ről a rangos német szakmai lap, a Feuerwehr Magazin is elismerően írt. De mit érdemes tudni erről a készülékről, és főleg: mire elég 2 kVA elektromos teljesítmény?


EISEMANN BSKA 2: DIN 14685-3 szerint, Super Silent kivitelben

Habár a nemzetközileg elfogadott, illetve elterjedt DIN 14685-3 szabvány szerint az inverteres áramfejlesztők elektromos teljesítménye legfeljebb 2 kVA lehet, ezek a rendkívül könnyű, kompakt felépítésű csendes készülékek a sokoldalúságuk miatt egy kifejezetten praktikus megoldást jelentenek a tűzoltóság, valamint a katasztrófavédelem számára, ezért népszerűségük az utóbbi években folyamatosan emelkedik. Nem véletlen tehát, hogy a szakmai berkekben jól ismert németországi Feuerwehr-Magazin a 2023-as első számában részletesen bemutatja a kategóriájában etalonnak számító EISEMANN BSKA 2 hordozható áramfejlesztőt, amely abszolút csúcskategória a hazánkban elérhető inverteres áramfejlesztők között.

EISEMANN

Az EISEMANN a németországi székhelyű Metallwarenfabrik Gemmingen GmbH tulajdonában lévő prémium minőségű áramfejlesztők előállítására specializálódott gyártó, kizárólag tűzoltóságok, mentőszervezetek, a katasztrófavédelem és a katonaság számára, amely márka a Bosch áramfejlesztő divíziójának felvásárlása után alakult meg 1998-ban. A megalapozott szaktudás – beleértve K+F központ házon belül – és a magas minőségi elvárások az anyagok és a gyártási folyamatok kiválasztásában garantálják az EISEMANN áramfejlesztők hosszú élettartamát, kiemelkedő minőségét, egyedülálló megbízhatóságát, valamint rendkívül nagy teherbírását, melyeknek köszönhetően az egyik piacvezető áramfejlesztő gyártó Németországban a tűzoltóság és a katasztrófavédelem számára.

A termékportfólió rendkívül fontos részét képezik a hordozható EISEMANN áramfejlesztők 1,8 – 14,1 kVA elektromos teljesítménnyel a német DIN 14685-1 (≥ 5kVA), DIN 14685-2 (< 5kVA) és DIN 14685-3 (≤ 2kVA) szabványok szerint nyitott, részben (Silent) vagy teljesen hangcsillapított (Super Silent) kivitelben. A gyárilag utánfutóra szerelt, akár beépített fénytoronnyal is rendelkező, közúton szállítható konténeres áramfejlesztők (15 – 100 kVA), valamint a helyhez kötött aggregátorok (15 – 200 kVA) teszik teljessé a modellkínálatot a különböző segélyszolgálatok részére az olyan alkalmazási területeken, ahol az igazán magas műszaki színvonal garantálása elengedhetetlen.

 

DIN 14685-3

Általánosságban elmondható, hogy a bevetésben résztvevő segélyszolgálatok által használt járművekben megtalálható eszközök, berendezések száma az elmúlt 10-15 évben folyamatosan bővült, egy mai modern jármű lényegében alig rendelkezik szabad hellyel. Szintén lényeges változás, hogy a viszonylag kis teljesítményű, érzékeny fogyasztók (pl. elektronikai eszközök) száma folyamatosan emelkedik.

Többek között ezek állnak a hátterében annak az újításnak, hogy a legkisebb DIN kategória, a DIN 14685-3 (inverter áramfejlesztő ≤ 2kVA) 2017-ben bevezetésre került. A szabványosítás elsődleges célja a megfelelő védelem biztosítása a segélyszolgálatok számára, valamint a járművek felszereléseinek nemzetközi egységesítése. A szabvány ebben a kategóriában 530 mm hosszúságot, 300 mm szélességet, illetve 500 mm magasságot ír elő, mint maximális befoglaló méretek. A megengedett össztömeg üzemanyag nélkül a 25 kg-ot nem haladhatja meg.

Ezeknek a hordozható áramforrásoknak 230 V névleges feszültséget és 50 Hz névleges frekvenciát kell biztosítaniuk szinuszhullámú feszültséggörbével, cos φ 1,0 teljesítménytényező mellett. Az inverter generátor energiaforrásaként a DIN belső égésű motort ír elő. A beépített üzemanyagtartálynak legalább 1,5 órás üzemidőt kell garantálnia a névleges teljesítmény mellett. A zajszintre vonatkozóan a maximális értéknek LWA 90 dB(A) engedélyezett.

A DIN 14685-3 mindössze egy darabra korlátozza az aljzatok számát, annak védettségének azonban legalább IP 67-nek kell megfelelnie:

  • 6 = por behatolásával szembeni teljes védelem
  • 7 = vízbe merítéssel szembeni védelem

Habár műszakilag lehetséges lenne két aljzat elhelyezése is, nem lenne célravezető az áramfejlesztő rendelkezésre álló teljesítményét két áramkörre osztani.

A szabvány ezenkívül előírja, hogy minden a karbantartáshoz vagy ellenőrzéshez szükséges alkatrésznek könnyen hozzáférhetőnek kell lennie, továbbá ergonomikus, csúszásmentes és hőszigetelt hordozófogantyú szükséges a biztonságos szállításért. Az időjárásálló, UV- és korrózióálló kialakítása a környezettel érintkező felhasznált anyagoknak szintén követelmény.

Szállított tartozékok a kezelési útmutató és egy szerszámkészlet. A fontos terméktulajdonságokat, valamint a használati utasításokat a gyártónak a készüléken jól látható módon fel kell tüntetnie. 

Invertertechnológia

Az inverteres áramfejlesztőben lévő generátor váltakozó feszültséget (AC) állít elő, amelyet a teljesítményelektronikában egyenfeszültséggé (DC) alakítanak át. Ez az egyenáramú közbenső áramkör táplálja a DC/AC átalakítót, amely 230 V / 50 Hz szinuszos kimeneti feszültséget állít elő és amelyhez az EISEMANN BSKA 2 típusú áramfejlesztő esetében a szükséges mechanikai energiát az erős, rendkívül megbízható 4 ütemű, léghűtéses Yamaha MZ80 belsőégésű Otto motor biztosítja. Az inverter technológiás generátorok VSCF = változó fordulatszámú állandó frekvencia elnevezéssel is rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a motor a szükséges teljesítménynek megfelelően változtatható fordulatszámú mezőben működik azonban az AC/DC <-> DC/AC konverterekből álló teljesítményelektronika állandó 230 V / 50 Hz feszültséget állít elő.

Ezáltal egy rendkívül tiszta, stabil szinuszfeszültség keletkezik, amely alkalmas olyan különösen érzékeny elektronikai eszközök, mint laptop, telefon, adóvevő, lámpa, mérőeszköz stb. ellátására is anélkül, hogy a fogyasztók károsodásának a veszélye fennállna.

Éppen ezért a különféle modern elektronikai eszközöknek az elmúlt években tapasztalható, a tűzoltójárművekben (pl. parancsnoki autó) történő nagymértékű térnyerésének köszönhető a növekvő kereslet az inverteres áramfejlesztők iránt. Jelenleg azonban mindössze kettő (németországi) gyártónál érhető el DIN szabvány szerinti inverteres áramfejlesztő.

Az EISEMANN BSKA 2 áramfejlesztő alapfelszereltségének a részét képezi 1 db 12 V / 8,3 A egyenáramú csatlakozó, valamint a hozzávaló akkumulátortöltő, továbbá 1 db 5 V / 2 A egyenáramú USB csatlakozó („A” típusú) érzékeny elektronikai eszközök töltésére. Az 1 db törés- és ütésálló speciális IP 68 védelemmel rendelkező aljzat pedig lehetővé teszi a jármű áramellátását járó motor nélkül is a bevetés során a külső áramforrásból, az időjárási körülményektől függetlenül.

Műszaki paraméterek

  • Generátortípus: inverter
  • Teljesítménytényező: cos φ 1,0
  • Névleges elektromos teljesítmény: 1.800 VA
  • Maximális elektromos teljesítmény: 2.000 VA
  • Feszültség (1~): 230 V  
  • Névleges áram (1~): 7,83 A
  • Frekvencia: 50 Hz
  • Védettségi fokozat: IP 23
  • Belsőégésű motor: Yamaha MZ80
  • Indítás módja: kézi berántó
  • Hengerek száma: 1
  • Lökettérfogat: 80 cm3
  • Üzemanyag: benzin
  • Motorolaj kapacitás: 0,4 l
  • Motorteljesítmény: 1,8 kW
  • Motor-/generátorhűtés: levegő/levegő
  • Üzemanyagtartály térfogata: 3,9 l
  • Üzemidő 50 / 100% terhelésnél: 8 / 4,5 h
  • Tömeg (szárazon): 21,5 kg
  • Méret (H x Sz x M): 500x280x450 mm
  • Zajszint LWA: 90 dB(A)

Opciók: szigetelésfelügyelet optikai jelzőfénnyel, illetve figyelmeztető hangjelzéssel, külső tankolási csatlakozó (3 utas üzemanyagcsap, amely lehetővé teszi az üzemeltetést külső forrásból is).

Az EISEMANN BSKA 2 típusú áramfejlesztő hazai forgalmazója a HESZTIA Tűzvédelmi és Biztonságtechnikai Kft.

 

Tulok Antal
területi értékesítési menedzser
HESZTIA Kft.

Vissza

Ezt a hírt eddig 620 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: