Híreink

Mélyből és szűk terekből történő mentés, légzésvédelemmel

2015. január 30.

Szerzőnk a szűk terekből történő légzésvédelmi megoldásokat tekinti át, a problémára több megoldást is ajánlva.


Az elmúlt időszakban többször kerestek meg a katasztrófavédelem egységei azzal, hogy milyen légzésvédelmi megoldásokat tudunk ajánlani szűk terekből történő mentéshez. Egyértelmű ugyanis, hogy a hagyományos háti légzésvédő használatával az ilyen helyeken a tűzoltó nem tud megmozdulni.
Tudjuk, egy baleset esetén a vizsgálat első kérdése, hogy engedélyezett eszközöket használtunk-e. Ezért is fontos, hogy a „sufnituning módszerek” helyett engedélyezett megoldásokat mutassunk be – az alábbi összeállítások mind független tanúsító által engedélyezettek.

Megoldás I.

Az OKF által rendszeresített Dräger PSS 90, PSS 100, PSS 500, PSS 5000, PSS 7000 izolációs sűrítettlevegős készülékeket is lehet mélyből való mentésre használni.
A Dräger PSS sorozatú háti légzésvédő készülékek mentőcsatlakozójára 3-45 méter hosszú tömlő csatlakoztatható, ehhez kapcsolódik a deréköv-egység, amelyhez pedig a megszokott tüdőatomata és álarc csatlakozik.
A megoldásra a Dräger cég kompatibilitási nyilatkozatot ad ki, mely szerint a hosszabbító tömlő technikailag kompatibilis a légzőkészülékkel. (Nem független tanúsítótól származó engedély!)
Előnye, hogy a palack, a légzőkészülék, a tüdőautomata és álarc az egységeknél rendelkezésre áll.

Az első megoldás eszközkészlete

 

Megoldás II.

A használatban lévő 6 liter / 300 bar-os acélpalackot vagy a 6,8 liter / 300 bar-os kompozitpalackot teszünk egy nyomáscsökkentőre (Nagy nyomású 0-300 bar manometer, középnyomású 0-15 bar manometer, nagy- és középnyomást esesét jelző sípok!) , ehhez 3-tól 100 méter  tömlőt lehet csatlakoztatni. A tömlőhöz kapcsoljuk a deréköv-egységet, ehhez pedig a tüdőatomatát és az álarcot kapcsoljuk.

Előnye, hogy a palack, tüdőautomata és álarc az egységeknél rendelkezésre áll.

A második megoldás eszközkészlete

 

 

Opcionális megoldás II/I.

Ha elfogyna a külső levegő, akkor a  kispalackos PAS COLT ( 2liter / 300 bar, 15 perces) légzésvédőre kapcsol át, ekkor nem kell a derékszíjjkészlet:

 

 

Megoldás III.

Tűzoltók számára kifejlesztett mentőcsomag (Rescue Pack System 3500) alkalmazása. A használatban lévő 6 liter / 300 bar acél palackot vagy a 6,8 liter / 300 bar kompozitpalackot teszük bele az RPS 3500 hordtáskájába és csatlakoztatjuk az RPS 3500 nyomáscsökkentőjére, ehhez a 3-tól 45 méter  tömlőt csatlakoztathatunk, majd a speciális középnyomású tömlő karabinerrel, ehhez kapcsolódik a megszokott tüdőatomata és álarc.

Előny, hogy a palack, tüdőautomata és álarc az egységeknél rendelkezésre áll.

 

A harmadik megoldás – mentőcsomag alkalmazásával – eszközkészlete

 

 

Megoldás IV.

AirPack 1 Légzésvédőkocsi alkalmazásásával. A használatban lévő 6 liter / 300 bar acél palackot vagy a 6,8 liter / 300 bar kompozitpalackokat tesszük rá egy légzésvédő kocsira. A légzésvédő kocsin lévő nyomáscsökkentőt a kocsin lévő tömlődobon szerelt 50 méter hosszú tömlőhöz csatlakoztatjuk, amelyhez a deréköv-egységet, ahhoz pedig a megszokott tüdőatomatát és álarcot csatlakoztatjuk.

Előny, hogy a palack, tüdőautomata és álarc az egységeknél rendelkezésre áll.

 

 

Opcionális megoldás II/II.

Ha elfogyna a külső levegő, akkor a  kispalackos PAS COLT ( 2liter / 300 bar, 15 perces) légzésvédőre kapcsol át, ekkor nem kell a derékszíjkészlet.

A negyedik megoldás – AirPack 1 Légzésvédőkocsi alkalmazásásával – eszközkészlete

 

Biztonság – Bizalom a bevetésben. Dräger

Mindegyik megoldásnál fontos követelmény, hogy a deréköv-egységen középnyomású jelzősíp legyen, így ugyanis valóban hallható, ha leesett a nyomás!

Bízom benne, hogy a közreadott megoldási módok tanulmányozásával a speciális helyzetekben is teljes biztonságot tudnak teremteni a bevetés irányítói, és a biztonsági tisztek eszköztárába bekerülnek ezek a megoldások.

Adorján Attila, Manager

Dräger Safety Hungária Kft, Budapest
Tel.: +36 (06) 1 452 20 20
Mobil: +36 (06) 30 99 68 604
Email: attila.adorjan@draeger.com
www.draeger.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1775 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: