Híreink

Mérnöki módszerek a gyakorlatban, CPR, OTSZ és TvMI

2015. február 22.

Az idei esztendő fő célkitűzése változatlanul a mérnöki módszerek gyakorlatban történő bemutatása, a mérnöki munka gyakorlati támogatása. Ennek a célnak rendeltük alá konferenciáinkat, valamint ezért dolgoztunk másokkal együttműködve a CPR rendelet hazai bevezetésének elősegítésében és az OTSZ-hez kacsolódó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek gyakorlati előírásainak megalkotásában – írja a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének Elnöke éves munkájukról, közgyűlésük kapcsán.


IV. TMKE konferencia Balatonföldvár

Gyakorlatorientált, problémamegoldó, a szakmailag legjobb, és egyben konkrét megoldásra törekedve szerveztük konferenciáinkat.

Mivel valljuk, hogy Az igazi megismerés a tapintható, hétköznapi gyakorlatban születik, ezért a tűzvédelmi mérnöki módszereket, a számításokkal, mérnöki megfontolásokkal az adott épületre szabott megoldásokat konkrét projektekkel kívántuk bemutatni.

Az elmúlt évek egyedi épületei után (Futura, MÜPA) az idén ezért olyan épületet kerestünk, ami minden szakértő napi gyakorlatában előfordulhat. Egy iskola bővítése és annak tűzvédelmi terve napi feladat. Hogyan kell az új követelmények szerint tervezni? Mi változott és hogyan? Hogyan használjuk a teljesítménynyilatkozatot? Hogyan változik a mérnöki felelősség? Miben változik a tervezők feladata a 305/2011 EU rendelettel (CPR) és a 275/2013 (VII. 16.) Kormányrendelettel?” Az üzemeltetés tűzvédelme kapcsán fogalakoztunk a Tűzvédelmi szabályzat és Tűzriadó terv készítésével, annak pszichológiai, tömeglélektani, szociológiai, menekülési kutatási eredményeivel. A speciális kérdések közül a bálok, sportesemények, kiállítások tűzvédelmi és biztonsági kérdéseivel.

Egymásra épülő előadások, összefogott csapatmunka, jó egyéni előadói teljesítmények jellemezték a programot, ami az 58 résztvevőből komoly szakmai vitát váltott ki. Ennek visszhangja a Védelem Katasztrófavédelmi Szemlében és a Védelem Onlinen való bemutatása révén az egész szakmai közösségben szétterjedt. Eddig 766-an olvasták az előadásokat. A 2013-as konferenciára 546-an voltak kíváncsiak.

Ezen az úton továbbhaladva a 2015. évi programunkon sem általában akarunk beszélni az új OTSZ-ről, hanem egy konkrét épületen tervezzük gyakorolni a Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv készítését, a szakmai ismeretek gyakorlatba való átültetését.

Az önálló konferencia szervezés mellett egyre több felkérés érkezik közös konferenciák szervezésére.

IX. Rockwool Építészeti és tűzvédelmi konferencia

2014. február 20-án a Syma csarnokban 700 szakember vett részt a Comfort Budapest Szakkiállítás kísérő rendezvényeként tartott továbbképzésen. A résztvevők számára gyakorlati szakmai válaszokat kívántunk adni a kockázatalapú teljesítményorientált tervezésről. A célcsoport az építészeti tűzvédelem területén tevékenykedő tűzvédelmi szakértők, tervezők, a statikus- és építésztervezők, valamint hatósági oldalon dolgozók voltak. A konferencia előadásait 1861-en töltötték le a Védelem Onlineről.

X. Rockwool konferencia – Építészeti tűzvédelem az elektronikus építésügyben

A X. jubileumi konferencia programjára 720-an regisztráltak – április 3-án – mutatva a tűzvédelem iránti töretlen érdeklődést. Az építészeti tűzvédelemben a CPR rendelet és a téma hazai szabályozása, az OTSZ várható változása mellett az építészeti tűzvédelemben dolgozók napi munkáját leginkább befolyásoló téma az elektronikus építésügy. Az elektronikus építésügyi rendszerben az építési termékek, építményszerkezetek teljesítmény jellemzőinek a teljes tervezési és kivitelezési folyamaton keresztül össze kell futniuk, és azonos módon kell megjelenniük, kezdve a tervezési szerződéssel és programmal (ahol pl. a szakági tervezőt is be kell vonni), majd az engedélyezési tervek, kiviteli tervek tartalmi részletességének megfelelően és végül a kivitelezés fázisában az elektronikus építési naplóban igazoltan. A konferencia a tűzvédelem oldaláról mutatta végig az egyes fázisokat. 

I. Ventor-Minimax konferencia Budapest

2014. június 4-én rendeztük meg Budapesten az I. Ventor-Minimax beépített oltóberendezés konferenciát, amely célja szerint átfogó képet adott a beépített oltóberendezések helyzetéről a korszerű tűzvédelemben. A hiánypótló rendezvényen 19 előadás hangzott el, amit 115-en hallgattak meg.

A fő témák: 1. Aktív rendszerek és korszerű tűzvédelem, 2. Szabványos vízzel oltó berendezések, 3. Tűzivíz források, tűzivíz hálózatok, 4. Vízköddel oltók, 5. Gázzal oltók, 6. Aerosolos és habbal oltás

III. Lakiteleki konferencia

2014. szeptember 10-11-én a Lakiteleki Népfőiskolán  a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága és a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportjával közösen immár III. alkalommal tűzvédelmi szakmai napokat szerveztünk.

Az első napon az új OTSZ és a hozzá kapcsolódó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek volt a fő téma, míg a 2. napon a tűzjelző és a tűzoltó berendezésekről két szekcióban hallgathattak előadásokat az érdeklődők. Az 1. vagy a 2. napon történő részvétellel az MMK tűzvédelmi tervezői jogosultsággal rendelkezők teljesíthették az éves kötelező szakmai továbbképzést. Az előadások témája alapján az 1. napon a TUÉ jogosultsággal, a 2. napon pedig a TUO és TUJ jogosultsággal rendelkezők voltak nagyobb számban. 

I. Tűzvizsgálati konferencia Kecskemét

A tűzesetekhez kapcsolódó hatósági, mérnöki, szakértői tapasztalatok feldolgozására, a módszertan fejlesztésére szervezett konferenciát – 2014. december 17-én – a Bács-Kiskun Megyei Tűzmegelőzési Bizottság Kecskeméten a Mérnökkamara Tűzvédelmi Szakcsoportja és a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete társszervezésével. A száz fő feletti résztvevő jelzi az igényt ennek a szakterületnek az elmélyült művelésére. Ez azért is különösen fontos, mert a jó vizsgálati megállapításokból gyakorlati megelőzési tapasztalatok szűrhetők le az épületek tervezési és használati hiányosságairól. Ha meggondoljuk, a tűzesetek tapasztalatainak eszenciája adja a megelőzési előírásainkat. Ezért a szakmaiság növelése - a szakmán belül - a jövő tűzvédelmét szolgálja. Az előadásokat nagy érdeklődés kísérte.

Egyesületünk szervezői közreműködésével zajlott konferenciákon változatos témákban 84 előadás hangzott el, ami szervezési szempontból is jelentős teljesítmény, de legfőképpen azokat illeti elismerés, akik ezekre az előadásokra alaposan felkészülve előadóként kiválóan teljesítettek.

Részvételünk a tűzvédelmi szabályozásban

Az OTSZ-hez kapcsolódóan 9 Tűzvédelmi Műszaki Irányelv kidolgozása folyik napjainkban is, és ez határozta meg 2014 nagy részét. A feladat végrehajtásában a koncepciótól a közigazgatási egyeztetésig részt vettünk tagjaink delegálásával. Az OKF által létrehozott előkészítő bizottságban a TMKE képviseletében ugyancsak rendszeresen részt vettünk. A Magyar Közlöny 166. számában, 2014. december 5-én, pénteken megjelent a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság létrehozásának, összetételének, feladatkörének és működésének részletes szabályairól szóló 3/2014. (XII. 5.) BM rendelet. Ezzel az OTSZ mellett a megoldásokat tartalmazó TvMI-k létrehozásának jogi feltételeit is megteremtették. Ebben 11 szervezet között a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete is tagként szerepel. Úgy gondolom ez eddigi munkánk egyfajta elismerése.

A TMKE egyben két TvMI témafelelőse is. Ezek:

  • Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
  • Hő-és füstelvezetés

A TvMI alkotásban és az egyéb szakmai programok szervezésében szorosan együttműködtünk a közreműködő szervezetekkel, kiemelten:

  • Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
  • TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség
  • Magyar Mérnökkamara Tűzvédelmi Tagozata
  • Ahogy A1-es Hőszigetelő Gyártók Szövetsége, akikkel alakulásuk alkalmából (2014. áprilisában) együttműködési megállapodást kötöttünk.

 

Szakmai tájékoztatás

A szélesebb szakmai közvélemény tájékoztatását is fontosnak tartottuk, így számos konferencián és továbbképzésen vettünk részt előadóként. Pl.:

  • Metszet Építész Tervezői Napok: Tűzvédelmi szabályozás (11.06) Budapest – 4 előadó
  • TSZVSZ- BM OKF: OTSZ konferencia (10.2-3.) Visegrád – 8 előadó
  • Fórum Média: Felkészülés az új OTSZ rendelkezéseinek alkalmazására (12.11) Budapest – 4 előadó
  • Új OTSZ bemutatása – hat vidéki városban (december) – 2 előadó, közel 20 előadás

Ugyancsak kiemelt feladat volt az alapképzésben való részvétel. Ez az éves rendszerességgel visszatérő tevékenység a KOK-on tanulók számára történő képzésben és a TMKE tagok Tűzvédelmi szakvizsga felkészítésben való részvételét jelenti. A statisztika szerint 31 esetben dolgoztak a TMKE szakértői ilyen felkészítéseken előadóként.

Ha a számok nyelvére akarjuk lefordítani az idei évet, akkor a továbbképzéseken, konferenciákon megszólított négyezer feletti építész és tűzvédelmi tervező, közreműködő szakember többet, jobbat alkothat a jövő épületeinek biztonságán munkálkodva. Tagjaink 20 nagyobb tanulmányt jelentettek meg a Védelem Katasztrófavédelmi Szemlében és 80 előadás anyaga jelent meg a Védelem Onlinen. S ami talán ennél is fontosabb, hogy a tagság aktivitása, sőt új tagok jelentkezése valamint az egyesület érezhetően megnövekedett vonzása visszaigazolta év eleji célkitűzésünk helyességét.

Nagy Katalin     
tűzvédelmi szakmérnök, elnök
Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1885 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: