Híreink

V. TMKE konferencia - Készítsünk Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyvet

2015. február 08.

A TMKE 5. konferenciája az OTSZ egy kis, de nagyon fontos szeletét dolgozta fel, egészen rendhagyó módon. A már megszokott magas színvonal szinte már kötelező elvárás a hallgatók részéről, de itt most valami más is történt. A téma feldolgozása során kitekintettek a nagyvilágba és a hétköznapi hazai gyakorlatba. A hallgatók tevékenyen vettek részt a feladatokban (tervelemzés, csapatmunka, időtervezés, költségbecslés, ajánlati elemek összeállítása, prezentáció), s a végén élénk vitában fejtették ki véleményüket.


Mindehhez kellett egy konkrét projekt, jelesül a bajai kórház épülete, egy bátor csapat, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, tíz előadó, akik a helyszínen nézték meg az épületet, majd rajzokat, műleírásokat bogarásztak, s egy karmester – az elnök – aki szétosztotta és bevasalta a feladatok végrehajtását. Aztán csavart egyet az egészen és belehintette a feladatok közé azokat a közgazdasági, menedzseri elemeket, amelyekkel megdolgozatta a részvevőket.

Az előadó terem falain az épület építészeti és tűzvédelmi tervei és egyes fontos részletek metszetei adták meg a munkához a feltételeket.

Nagy Katalin elnök bevezető előadásában rögtön a közepébe vágott, ismertetve az előzményeket a felkészülés fázisait a konferencia konkrét céljait és már távolabb nézve új célokat – az egységes jel- és tervrendszer kialakítása – fogalmazott meg. Az igazi megismerés – szerinte – a tapintható, hétköznapi gyakorlatban születik, ezért választanak konkrét feladatokat.

Schmidt Károly tűzoltó alezredes és Fekete Dezső mutatták be az épületet és a terv kialakulásának fázisait. Schmidt alezredes a terv átalakulását eredményező elveket ismertetve – 103 észrevételt tettek a tervezés során – a modern építészeti tűzvédelem talán egyik legfontosabb mondatát fogalmazta meg: Nem elég, ha tűzvédelmi szempontból szabályos, az a követelmény, hogy jó (használható) legyen. Ez a tételmondat később többször is visszatért a konferencia vitájában.

A tűzvédelmi koncepció és a TMMK céljai című előadásában Nagy Katalin ismertette a koncepció megfogalmazásának hazai történetét, s kitekintett a világ tűzvédelmi koncepció fogalmának a fejlődést követő változásaira és egyre mélyebb összefüggések és a részletek felé történő specializálódására. Ezzel mindenképpen új összefüggésbe helyezte a témát. Fenyvesi Zsolt Mire jó a TMMK? – címmel a készítés előzményeit, a gondolkodás irányát, a dokumentum céljait – jól megválasztott példákkal – hozta tapintható közelségbe.

A továbbiakban az előadók részletekbe menően ismertették az épület TMMK szempontjából fontos elemeit és az időszükségletet. (Az előadásokat külön közöljük.)

Decsi György humor morzsákkal mutatta be a kockázatba sorolás módszereit, s arra a következtetésre jutott, hogy itt a tűzszakaszok jelentik a kockázati egységeket. Ezt a másnapi konzultáción részletes vita követte, de jobb megoldást senki nem adott a kérdésre. 

Rögtön az elején körbeadtak egy kérdőívet felmérve: mennyi idő alatt lehet az adott épületről TMMK készíteni és mennyire becsülik a vállalási árat. Mészáros János részletes előadását követően ismét körbejárt egy hasonló kérdőív. Az eredmény: a hallottak alapján jóval több időszükségletet és így költséget is adtak meg a hallgatók. Fenyvesi Zsolt részletekre is kiterjedő, jól felépített előadásban mutatta be az épületgépészet TMMK-beli követelményeit. Ebből a sorvezetőből akár el is készíthetjük a TMMK-t. Borsos Tibor az egyes részfeladatok időszükségletének értékelésével valamint a rajzmellékletek elkészítésével, s annak időszükségletével szembesítette a hallgatókat. Ehhez kapcsolódva Gyapjas János a TMMK hatósági ellenőrzésének lehetséges módszerit és követelményeit vetítette a hallgatóság elé.

Már az Elnök által vázolt jövőbeni feladatokat célozta meg Veres György előadása, aki a tervek általa kidolgozott egységes jelrendszerét mutatta be. Persze rögtön fellángolt az 1998-as MÜM rendelet és az MSZ ISO szabvány közötti prioritást eldönteni akaró vita.

Este a TMKE közgyűlését követő vacsora a csapatépítés jegyében zajlott, hogy másnap reggel valódi csapatok dolgozzanak együttműködésben.

Heizler György előadásában a tűzvédelmi koncepciót és a tervet helyezte a külföldi gyakorlat fókuszába, persze kitekintve a konkrét kórházra. Végül pedig ismertette a feladatokat, amihez minden csapat kapott rajzokat, adatokat és Tűzvédelmi Műleírást. Ezt követőn különböző termekben team munkában dolgoztak.

A résztvevők egy kijelölt vezetővel hat csoportban két feladatot kaptak.

  • 1. Vágvölgyi László: Tűzvédelmi koncepció
  • 2. Mészáros János: Tűzterjedés elleni védelem
  • 3. Csuka Zsolt: Az építmény kiürítési megoldásai
  • 4. Kapitány Judit: Beépített tűzvédelmi berendezések
  • 5. Decsi György: Kockázati osztályba sorolás
  • 6. Nyíri Csaba: Villamos berendezés és a villámvédelem ismertetése

Feladatuk volt

  1. a TMMK adott részének összeállításához szükséges fő elemek meghatározása és
  2. a tervkritika gyakorlása a jelenlegi és jövőbeni egyedi tervezési követelmények figyelembevételével.

Mindehhez szabott időkeretet kaptak, majd a projektmunkájukat a többiek ellőtt 6 percben be kellett bemutatniuk, gyakorolva a prezentációt. A csapatok látható lelkesedéssel dolgoztak, de néhányan kiléptek az időkeretükből, amit a szigorú moderátor már nem engedett.

A hat prezentációról a résztvevők szavaztak. A szavaztok alapján a legjobbnak Csuka Zsolt előadását ítélték, s ezt szimbolikusan egy palack borral ismerték el. Később a részletes vitában Veresné Rauscher Judit szót kapva, kifejthette a hat perces időtúllépés miatt elmaradt érveit, amelyek a három fős értékelő csapatot újabb helyezés kiadásra késztették.

Közben Mészáros János a saját TMMK készítési feladat és munkaidő elemzését tárta a hallgatóság elé, mintegy gyakorlati sorvezetőt adva.

Az elhangzottakat a moderátor és két jegyző (Klem Róbert, Bajna Balázs) jegyezte le és foglalta össze, amit élénk vita (két órás) követett. Erre szándékaink szerint egy ismertetővel még visszatérünk. 

A végén egy rövid kérdőívvel felmérték a résztvevők elégedettségét (program aktualitása, előadók, elhelyezés, szállás, szervezés stb.). Az eredmény 4,4-es osztályzat az ötös skálán.

Érdekes, ötletes, innovatív, elméleti kérdéseket feszegető, gyakorlatias, mindenkit megdolgoztató – ez volt a két nap mérlege.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 2015 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:


Kapcsolódó információk: