Híreink

Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle áprilisi számában?

2015. március 16.

A 22. évfolyam 2. számában 20 cikket olvashatnak. Mindenekelőtt az új időszámításról, amely március 5-én kezdődött a tűzvédelem területén. Itt az OTSZ! Erről szól Fókuszban rovatunk. Közben SEVESO III. hatálybalépésével is számolni kell. Mit, hogyan kell ebben betartani? Három tanulmány mellett a beavatkozás szervezésről tapasztaltakat, az elmúlt év beavatkozásainak fő tendenciáit, két tűzvizsgálati tanulmányt és az új OTSZ alkalmazásának aspektusait olvashatják az érdeklődők. Címlapon pedig a hír: hazai jármű is bemutatkozik az Interschutz-on!


Tanulmány

Perge Kinga

Papírtérképektől az online térinformatikai alkalmazásokig

A GIS (Geoinformatics), vagy magyarul térinformatika egyre inkább teret hódít. Az adatbázisok, statisztikai számok halmaza, emberi tevékenységek és természeti erőforrások, valamint a szakterületi intézkedések térben történő elhelyezése és összekapcsolása újszerű szemléletmódot teremt.  A veszélyeztető hatások, szervezetre és környezetre vonatkozó vizuális információk egyszerre jelennek meg a vezetési rendszerben, növelve a beavatkozó erők reakcióképességét és a beavatkozás hatékonyságát.

Kulcsszavak: GIS, adatbázis, pályázat, digitális, EKOP, térkép, egyedi igények, kockázat

 

Dr Mógor Judit

A hatósági szemle és ellenőrzés a katasztrófavédelmi megelőzési feladatokban

Magyarország Alaptörvénye az alapjogok védelmét – az élethez való jogot, a testi és lelki egészséghez való jogot, az egészséges környezethez való jogot – az állam elsőrendű kötelezettségeként határozza meg. Ennek értelmében az államnak tevőleges magatartást kell gyakorolnia a jogok védelme érdekében, amelyek között a megelőzés primátusa érvényesítendő. A katasztrófavédelmi törvény a megelőzési feladatok maradéktalan ellátása érdekében a közigazgatási jogi eszköztár alkalmazására hatósági hatáskörök gyakorlását biztosítja a hivatásos katasztrófavédelmi szervek számára. A hatósági eljárások során érvényesíthetőek a megelőzési, a kockázatok lehető legkisebbre csökkentési és a felkészülési kötelezettségek. Cikkünk a hatósági szemle és ellenőrzés megelőzési feladatokban történő jelentőségét vizsgálja.

Kulcsszavak: alapjogok, megelőzés, ellenőrzés, szemle, tűzvizsgálat, eredmények, kockázat.

 

Dr. Vass Gyula, Bali Péter

Itt a SEVESO III. Irányelv             

A SEVESO II. Irányelv megalkotását követően bekövetkezett számos veszélyes anyagokkal kapcsolatos baleset (pl.: Enschede, Toulouse, Nagybánya) az Uniót a szabályozás szigorítására ösztönözte, melynek megfelelően a hazai szabályozás a 2003. évi Irányelv módosítást a 2006. év során átvette. A SEVESO III. Irányelv pedig 2015. június 1-én lép hatályba.

Kulcsszavak: Veszélyes anyagok, üzemazonosítás, irányelv, CLP rendelet, BIR rendszer

 

Szervezet

Dr. Bérczi László, Toldi Péter

Katasztrófavédelmi Õrsök működésének tapasztalatai

2012. január 1-jével létrejött az egységes katasztrófavédelmi szervezetben felmértük a gyorsabb beavatkozás feltételeinek megteremtési lehetőségét. A felmérés eredményeként született döntés a meglévő beavatkozó létszám és technika átcsoportosításával katasztrófavédelmi őrsök létrehozásáról. Hol tart ez a folyamat? Az eredményekről számolnak be szerzőink.

Kulcsszavak: őrs, fehér folt, kiérkezési idő, vonulási távolság, hatékonyság.

 

Bittmann Tibor

Új közszolgálati életpálya modell – átjárhatóság a szervezetek között

Hosszú ideje zajló előkészítő munkát koronázott siker, – jeleztük előző számunkban, az új közszolgálati életpálya modell kapcsán – amikor a Kormány a közszolgálati rendszerek átalakítása, a rendészeti, a honvédelmi és a közigazgatási életpályák megteremtése érdekében 2014. decemberében elfogadta az új közszolgálati életpálya bevezetéséről szóló koncepciót.

Milyen törekvések olvashatók ki az elfogadott előterjesztésből?

Kulcsszavak: életpálya, előmeneteli rendszer, illetményrendszer, pótlékok

 

Fókuszban

Érces Ferenc, dr. Firnigel Edit

Új időszámítás kezdődött a tűzvédelem területén

2014. december 5-én megjelent az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletet (új OTSZ), az egyes kormányrendeleteknek az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat hatálybalépésével összefüggő módosításáról szóló 300/2014. (XII. 5.) Korm. rendelet, valamint a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek kidolgozásáért felelős Tűzvédelmi Műszaki Bizottság létrehozásának, összetételének, feladatkörének és működésének részletes szabályairól szóló 53/2014. (XII. 5.) BM rendelet. Fókuszban az időszámítás cölöpjei, a módosuló jogszabályok.

Az idei évben hirdették ki 2015. február 27-én az egyes miniszteri rendeleteknek az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat hatálybalépésével összefüggő módosításáról szóló 4/2015. (II. 27.) BM rendeletet, valamint az atomenergia alkalmazásával kapcsolatos sajátos tűzvédelmi követelményekről és a hatóságok tevékenysége során azok érvényesítésének módjáról szóló 5/2015. (II. 27.) BM rendeletet.

 

Érces Ferenc, dr. Firnigel Edit

Tűzvédelmi Műszaki Bizottság     

A Tűzvédelmi Műszaki Bizottság létrehozásának, összetételének, feladatkörének és működésének részletes szabályairól szóló 53/2014. (XII. 5.) BM rendelet december 13-án lépett hatályba. A rendelet felhatalmazása alapján 2014. december 17-én megalakult a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság.

 

Érces Ferenc, Badonszki Csaba

Hova kell tűzvédelmi szakképesítés?

A gazdálkodó szervezeteknél a tűzvédelmi szakágazatban, illetve a tűzvédelmi szolgáltatás területén foglalkoztatottak képesítési követelménye is változik a 10/2008. (X. 30.) ÖM rendelet módosításával. Mi várható?

 

Kutatás

Simon André, Szűcs Mihály, Martin Suklitsch

Egy valószínűségi időjárás előrejelző rendszer fejlesztése    

 

Az időjárás célzott előrejelzése komoly előnyt jelenthet a felkészülésben. Erre pályáztak sikeresen osztrák és magyar meteorológiai és katasztrófavédelmi szervezetek a PROFORCE projekttel az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelmi főigazgatóságánál (DG-ECHO) 2013-ban. Az első eredményekről számolnak be szerzőink.

Kulcsszavak: projekt, valószínűségi előrejelzés, modell, időjárási tendenciák

 

 

Tűzoltás – műszaki mentés

Bak Zsolt

1200 liter étolaj égett Verpeléten – tűzvizsgálat  

Verpelét külterületén lévő élelmiszeripari üzemben 2014.12.16 22:19 perckor keletkezett tűz. Az üzemben hatalmas sütőkádakban tésztafélék elősütése zajlott, amikor a lángok felcsaptak. A 2012. március 8-án használatba vett üzemépület megsemmisült, a szállásépületet sikerült megvédeni.

  

Dr. Zólyomi Géza, Hársfalvi László

Tűz a hatvani Albert Schweitzer Kórházban 

A hatvani Albert Schweitzer Kórház – Rendelőintézet főépületében 2014. november 04-én keletkezett tűz tűzoltási, tűzvizsgálati, tűzmegelőzési tapasztalatait adják közre a szerzők. A tanulmány rámutat a tűz keletkezésének okára és annak folyamatára, illetve azon feladatokra, amelyek végrehajtásával a biztonság az elvárható szintre kerülhet.

Kulcsszavak: füstképződés, turbóventillátor, elektromos hősugárzó, kísérlet.

 

Ténykép

Varga Ferenc, Fülep Zoltán

Magyarország mentő tűzvédelme – javult a területi lefedettség   

 A mentő-tűzvédelem diszlokációjának javítása érdekében 2014-ben is folytatódtak az „őrs program” megvalósításának lépései. Új elemként a 2013. évben megteremtett jogszabályi háttér birtokában elindultak az első beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek, akik a vállalt tevékenységi területen tűzoltásvezetői jogosultság birtokában végzik feladataikat, ezzel tovább javult a mentő tűzvédelem lefedettsége, csökkent a „fehér folt”-ok száma.

Kulcsszavak: Lefedettség, diszlokáció, önkéntes, őrs, fehér folt,

 

Varga Ferenc, Fülep Zoltán

A 2014. év mentő tűzvédelme a számok tükrében

Összesen 57264 esetben vonultak egységeink káreseményhez, ami közelítőleg megegyezik az előző év adataival (55444), és továbbra is jelentősen alacsonyabb, mint a korábbi évek átlaga (~ 70000 esemény).

Kulcsszavak: beavatkozás, jelzések, vonulások, tendenciák, műszaki mentések, műveletirányítás.

 

Megelőzés

Wagner Károly

Kockázati osztályba sorolás az új és a módosítandó épületeknél

Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerinti kockázati osztályok jellemzőit korábban ismertettük. (Védelem 2014/6). A jelen cikk az osztályba sorolás menetét taglalja, felhasználva az OTSZ-szel kapcsolatos „képzési hullám” során felmerült kérdéseket, tapasztalatokat.

Kulcsszavak: kockázati osztály, mértékadó kockázati osztály, önálló rendeltetési egység, átalakítás

 

Kruppa Attila

Épületeken elhelyezett napelemes rendszerek tűzvédelme

Az új, már hatályba lépett Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásai a napelemes rendszerek létesítésének kérdéskörét is érintik. Különösen fontos ezzel a témával foglalkozni, mivel az elmúlt néhány év villamos és tűzvédelmi szakmai körökben felszínre vetett olyan újszerű problémákat, amelyek a megújuló energia termelésének e formájánál a „hagyományos” módszerekkel nem kezelhetők.

Kulcsszavak: OTSZ, napelemes rendszerek, védelmi intézkedések, áramütés

 

Lestyán Mária

Tervezzünk építményszerkezetet az új OTSZ szerint I.

Az új OTSZ legnagyobb előnye talán a nagyobb tervezői szabadság lehetőségének a biztosítása, ami viszont magával vonja azt a követelményt, hogy a tűzvédelmi tervezés, felelősséggel végzett tervezési tevékenység legyen, ne műleírás készítés. Ehhez nem csak az új OTSZ előírásait kell ismernie, hanem az építésügyet érintő jogszabályokat, szabványokat, irányelveket is.

 

Maurer Endre

Elektromos terek védelme FirePro-val

A villamos energia felhasználása töretlenül növekszik, amellyel nélkülözhetetlen berendezéseink működnek, s az ipari termelés biztonsága is a folyamatos rendelkezésre állásán múlik. A villamos energia felhasználása gyakorlati veszélyeket is rejt magában, hiszen a tűzesetek nagy részének kialakulása valamilyen elektromos vagy elektromossággal összefüggésbe hozható okokra vezethető vissza.

 

Módszer

Bónusz János

Az infrakamera alkalmazása az elektromos hibák feltárásában

A tűzesetek jelentős részben villamos eredetűek. Hogyan detektálhatók a hibák? Hogyan alkalmazható a tűzesetek vizsgálatában az infrakamerás mérés? Hogyan azonosíthatók a hőforrások?

 

Technika

Osztrák-francia frigy: Renault a Rosenbauertől          

Avignon-ban október 1-4 között zajlott a 12. francia Tűzoltókongresszus, számos rendezvénnyel. Ezek egyikén mutatkozott be az új, Renault alvázra épített tűzoltójárművel a Rosenbauer. A Midlum utód D15 típusú jármű a francia követelményekre építve megfelel az EN 1846-os és a francia NFS 61-515-ös szabványnak is. Az autó lelke egy Euro 6-os, 280 lóerős motor, no és a tűzoltótechnika.

 

Adorján Attila

Légzési levegő töltőkompresszorok         

A bevetések során (pl. zárttéri tűzoltás, veszélyes anyag balesetek felszámolása) a légzőkészülékek használata elengedhetetlen. A légzőkészülék palackjában tárolt levegő minőségét az MSZ EN 12021 szabvány határozza meg, ennek mérését, ellenőrzését a AeroTest szimultán család tesztkészülékkel végezhetjük el. Milyen technikai megoldások léteznek erre?

 

Dr. Vass Gyula, Taskó-Szilágyi Eszter

Katasztrófavédelmi Mobil Labor – láthatatlan veszélyek ellen                         

A mesterséges vegyi anyagok szinte mindenhol megtalálhatók a környezetünkben. Ezek mellett a radiológiai és nukleáris anyagok előállítása, szállítása, felhasználása, valamint a sugárzó hulladékok elhelyezése és tárolása is több feladatot ró a hivatásos katasztrófavédelmi szervekre. A fertőző ágensek (vírusok, baktériumok) azonosítása szintén egyre gyorsabb és megbízhatóbb műszereket és kimutató eszközöket követel.

 

Védelem Katasztrófavédelmi Szemle – Megrendelhető

Email: vedelem@katved.gov.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 2012 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:


Kapcsolódó információk: