Híreink

20 éves lett a FER tűzoltóság

2015. április 23.

Tegnap (április 21-én) a Dunai Finomítóban gyűltek össze a tűzvédelmi és olajos szakma képviselői: a FER főfoglalkozású létesítményi tűzoltóság alapításának 20. évfordulóját ünnepelték. Az 1995-ben létesített szervezet mára országos hálózattá szerveződött, s alapfeladata mellett számos kiegészítő szolgáltatást nyújt.


Az ünnepélyes rendezvényt Fasimon Sándor, a tulajdonos MOL Magyarország ügyvezető igazgatója nyitotta meg, aki áttekintette a FER megalakulása óta eltelt két évtizedet.

A szervezet 1995. január 1-én kezdte meg működését Százhalombattán - FER Tűzvédelmi Szolgáltató Egyesülés néven - a két alapító tulajdonos, a MOL Nyrt. Dunai Finomító és a Dunamenti Erőmű Zrt. tűzvédelmére. Mára a MOL 100% tulajdonú leányvállalataként működik, egyesülve a szintén 20 éve alapított Tiszaújvárosi TMM (Tűzoltó és Műszaki Mentő) Kft-vel. A FER mára országos hálózattá fejlődött; három főfoglalkozású, és három alkalomszerűen igénybevehető létesítményi tűzoltóságot működtet a MOL magyarországi telephelyein (Százhalombatta, Tiszaújváros, Algyő, Komárom, Csepel és Szajol), továbbá biztosítja a tűzoltásvezetők folyamatos jelenlétét a Zalai Finomítóban. A szakembergárda és az eszközállomány fejlesztésével igyekszik megfelelni a jelen és jövő kihívásainak. Alaptevékenységének ellátásán túl kiegészítő szolgáltatások széles körét nyújtja, mégis alapfeladatainak legmagasabb szinten való ellátását tekinti fő feladatának.

„A MOL-nak a FER-re nem csak a jogszabályi kötelezettség miatt van szüksége, hanem mert veszélyes ipari üzemeiben, telephelyein nélkülözhetetlen munkát végez kiváló minőségben, hatékony működési modellben”- mondta el Fasimon Sándor. Ehhez a kiemelkedő szakmai tevékenységhez gratulált és erőt, kitartást kívánt a további közös munkához.

Dr. Takács Árpád tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelője is részt vett az ünnepségen. Beszédét azzal kezdte, hogy két évtizede egy barátja büszkén újságolta, hogy a FER-nél kezd dolgozni. „Mi az a FER?” – kérdezett vissza. Azóta széles körben fogalommá vált a szervezet. Tűzoltónak lenni nem egyszerűen egy foglalkozás, több annál: hivatás. „Beszélünk létesítményi, önkormányzati, önkéntes tűzoltókról – de ezek csak mesterséges jogi kategóriák. A fontos, ami minden tűzoltót jellemez: a bajtársiasság, védelem, a csapatszellem.” A FER az ország egyik legelhivatottabb, legjobban felkészült létesítményi tűzoltóságává vált megalakulása óta. Mindenhol ott vannak, ahol speciális szaktudásukra szükség van.

Arról is szólt, hogy bizony a biztonság érték, melyre áldozni kell. Megköszönte a MOL folyamatos támogatását, végül idézte a tűzoltók hitvallását: „Istennek dicsőség – egymásnak segítség”.

Dr. Takács Árpád országos iparbiztonsági főfelügyelő - Dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mb. főigazgatója megbízásából - ajándékot adott át Pimper Lászlónak, a FER Tűzoltóság ügyvezető-tűzoltóparancsnokának a FER Tűzoltóság megalakulásának 20. évfordulója alkalmából.

Gombor István a FER alapító igazgatója a hőskort idézte fel beszédében. Az első 12 évben „gyerekbetegségekkel” küzdött a szervezet. Működésüket nehezítette, hogy elavultak voltak a finomítói tűzvédelemre vonatkozó jogszabályok, az állami tűzoltói szakmai felügyelet pedig kezdeti bizalmatlansággal szemlélte a FER tevékenységét. Ráadásul eszközparkjuk is öreg, 20 éves Rába járművekből állt. Megkönnyítette viszont az indulást, hogy egy jól képzett szakembergárda jött össze, akik hamarosan igazi csapattá váltak. Az indulást segítette egy szakmai tanulmányút is Ludwigshafenbe a BASF-hez, ahol látták, hogy az alaptevékenység mellett milyen kiegészítő szolgáltatásokkal bővíthetik tevékenységi körüket. A FER-nél néhány hónappal korábban a Paksi Atomerőműben alapított Atomix Létesítmény Tűzoltóság is sok segítséget adott a kezdetekben. Egy példával szemléltette az indulás óta megtett szakmai utat: egy nemzetközi konferencián bemutatót tartottak egy 20 ezer m3-es tartály tűzoltására. 72 mp-en belül sikerült eloltaniuk – akkor, amikor Londonban egy hasonló tartálytűz oltás több napjába került az angol kollégáknak…

Pimper László a FER Tűzoltóság ügyvezető-tűzoltóparancsnoka házigazdaként üdvözölte az egybegyűlteket. Szólt arról, hogy kettős szülinapot ünnepelnek, hiszen a Tiszaújvárosi Létesítményi Tűzoltóság is 1995-ben alakult. A két szervezet eleinte egymással rivalizáló, de egymást erősítő szakmai központként működött, majd a közeledést másfél éve egyesülésük követte. Azóta még fokozottabban érvényes közöttük a tudásmegosztás, a szinergiák jobb kihasználása. Belső hajtóerők működnek, melyek a szervezetet folyamatosan fejlesztésre, és hatékonyság növekedésre sarkallják.

Pimper László ünnepélyes bejelentést is tett: a létesítményi tűzoltóságok fejlesztésében tett fáradhatatlan munkájáért Gombor István és a Tiszaújvárosi Létesítményi Tűzoltóság alapítója, Skobrák Róbert a létesítményi tűzoltóságokat tömörítő szövetség arany fokozatú elismerését vehette át. Megköszönte a kollégák munkáját is, és a partnereknek, tulajdonosnak és a szakmai felügyeleteknek a támogatását, mellyel a FER munkáját segítették.

Zárásként felidézte a legutóbbi sikeres beavatkozást: április 2-án egy izobutánt szállító tartályvagon borult oldalára a miskolci pályaudvaron. Sikerült a mentésben részt vevő többi szervezettel egy új technológiát alkalmazva úgy végrehajtani az átfejtést, hogy nem került veszélyes anyag a környezetbe. „Egy ilyen riasztásnál nem az a gond, hogy ki menjen, mert mindenki részt akart venni a beavatkozásban”.

Utolsóként Branyiczky Márk tűzoltó ezredes, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszönte meg az együttműködést és nyújtott át ajándékot szervezete nevében a FER Tűzoltóság százhalombattai egységének, amit Takács Zoltán létesítményi tűzoltóparancsnok vett át.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 2335 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: