Híreink

XII. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia

2015. március 31.

Hogyan tervezzünk családi házat az új OTSZ szerint?A családi házak tervezésében is változást hoz az az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat , amely alapján elkezdődik az épületek kockázati alapú besorolásán alapuló tűzvédelmi tervezés. Mit jelent ez a gyakorlatban? Milyen segítséget nyújtanak ehhez a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI) , amelyekből a követelményeket kielégítő, megkívánt biztonsági szintnek megfelelő műszaki megoldások és számítási módszerek kiolvashatók. Ki végezheti a kockázati osztályba sorolást? Mi a tervezési munkára szerződő tervező felelőssége ebben a folyamatban?


A családi házak tervezésében is változást hoz az az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat , amely alapján elkezdődik az épületek kockázati alapú besorolásán alapuló tűzvédelmi tervezés.  Mit jelent ez a gyakorlatban? Milyen segítséget nyújtanak ehhez a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI) , amelyekből a követelményeket kielégítő, megkívánt biztonsági szintnek megfelelő műszaki megoldások és számítási módszerek  kiolvashatók.  Ki végezheti a kockázati osztályba sorolást? Mi a tervezési munkára szerződő tervező felelőssége  ebben a folyamatban?

 

Szervezők:              Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata

                                    Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozata

                                    Rockwool Hungary Kft.

 

Szakmai támogatók: TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség

                                   TMKE Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete

 

Időpont:                     2015. április 16. csütörtök

 

Helyszín:                     Construma Építőipari Szakkiállítás, Hungexpo Vásárközpont, 25. pavilon

                                   1101 Budapest Albertirsai út 10.

 

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! A regisztráltak ingyenes tekinthetik meg a Construma kiállítást is!

 

Regisztráció www.construma.hu oldalon lehetséges a konferencia regisztráció menüpont alatt.

 

2015.március 05.-ével hatályát vesztette a korábbi OTSZ, mellyel lezárult egy korszak a hazai tűzvédelemi tervezés területén és az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ 5.0, 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet) életbe lépésével elkezdődik az épületek kockázati alapú besorolásán alapuló tűzvédelmi tervezés.

 

Az új OTSZ felépítésében is eltér a korábbi szabályozástól. A rendeletben találhatóak meg a követelmények viszont új elem, hogy az OTSZ-hez Tűzvédelmi Műszaki Irányelveket (TvMI) készít el az OKF irányítása alatt működő Tűzvédelmi Műszaki Bizottság. Ezekben az irányelvekben a követelményeket kielégítő, megkívánt biztonsági szintnek megfelelő műszaki megoldások és számítási módszerek kerülnek kidolgozásra.

 

Abban az esetben, ha nem készül a Ttv. szerinti tűzvédelmi dokumentáció, a tűzvédelmi követelmények teljesülését igazoló dokumentációt készítő személy végezheti el a kockázati osztályba sorolást. Amelynek értelmében a tervezési munkára szerződő tervező felelőssége az új OTSZ előírásainak megfeleltetni az épületet.

 

A konferencia tervezett programja:

 

09:30-10:00    Regisztráció

 

10:00               A konferenciát megnyitja:

                        Dr. Takács Lajos Gábor

Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke          

 

Előadók:         Dr. Takács Lajos Gábor docens, BME Épületszerkezettani Tanszék, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke

Mészáros János tűzvédelmi szakértő, Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozat Minősítő Bizottság vezetője 

Lestyán Mária építésztervező szakmérnök, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség, Építészeti Tűzvédelmi Tagozatának vezetője

 

10:00-12:00     Tervezési alapelvek az új OTSZ szerint. Tervezés menete. Tervek tartalmi követelményei amikor van tűzvédelmi szakhatósági bevonás és amikor nincs.

                        Miként tudja/kell tervezőnek igazolni a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet szerint, hogy a tervezett építmény, építményrész milyen műszaki megoldással teljesíti az OTÉK 50. § (3) bekezdésében meghatározott követelmények közül a tűzvédelmi előírásoknak való megfelelést, az építmény tűzvédelmi kockázati osztályát. Miként válasszunk és határozzunk meg épületszerkezetet, építési terméket, hogyan határozzuk meg azok teljesítmény jellemzőit és milyen dokumentumokkal tudjuk a megfelelőségüket igazolni. Mikor kell a statikus tervezőnek tűzteherre is méretezni egy szerkezetet….. stb. Ki miért fele?

 

12:00-12:30     Kávészünet

 

12:30-14:00     TvMI Tűzvédelmi Irányelvek alkalmazása az engedélyezési és kiviteli tervek készítése során. Tervek műszaki tartalma, ha az engedélyezési terv kiviteli terv is egyben, valamint ha készül kiviteli terv. Szakági tervezők koordinálási elvei. Építési termékek és építményszerkezetek tűzvédelmi teljesítmény jellemzőinek megadása és igazolási módjuk az elektronikus építési naplóban. Használatbavétel. Mikor és milyen feltételek mellett lehet eltérni a TvMI-től?

 

14:00-14:30    Kérdések-válaszok

A Construma kiállítás megtekintése.

 

MÉK kredit akkreditáció folyamatban van. A konferencián való részvételről a helyszínen lehetőség van munkáltató felé történő igazolás igénylésére.

 

MÉK kredit igazolások valamint részvételi igazolások munkáltató felé kiadására a konferenciát követően van lehetőség.

 

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! A regisztráltak ingyenes tekinthetik meg a Construma kiállítást is! A terem befogadóképessége korlátozott az ülőhelyek elfoglalása érkezési sorrendben történik

 

Regisztráció www.construma.hu

 

Kérdés esetén a maria.lestyan@rockwool.com e-mail címen készségesen állunk rendelkezésre!

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják. 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1920 látogató olvasta.