Híreink

Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle júniusi számában?

2015. május 18.

A térinformatika szakmai alkalmazásai, az aspirációs érzékelők és a hűtött terek védelme, a Tűzvédelmi Megfelelőségi Kézikönyv két nézőpontból, a homlokzati hőszigetelések vizsgálati tapasztalatai, szendvicspanel tüzek, az új OTSZ: tűzgátló nyílászárók, hő-és füstelvezetés, szakipari szerkezetek, külső térelhatároló falak - mindez együtt 18 cikkben. Ráadásként bemutatjuk a sugárfelderítő egységekeés néhány előzetes információt adunk az Interschutz-ról!


Tanulmány 

Perge Kinga  
Térinformatika – Szakterületi nyilvántartások és alkalmazásfejlesztések
A 2015/1 és 2. számunkban beszámoltunk a katasztrófavédelmi informatikai fejlesztés alappilléreiről, valamint az erre a platformra telepített térinformatikai rendszerről. A hardverhez és szoftverhez a szakterületi nyilvántartások és alkalmazások fejlesztését pályázat keretében koordinálták és az eredményeket a hasznosították a BM OKF szakemberei.  Az eredményeket mutatjuk be. 
Kulcsszavak: EKOP pályázat, nyilvántartás, fókuszpontok, alkalmazásfejlesztés, 

Dr. Kitka Gergely, Huszár Tibor, Dr. Kovács Ferenc 
Erdőtűzvédelmi térinformatikai adatbázis    
A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékével közösen egy térinformatikai adatbázis kialakítását tűzte ki célul, amely operatív jelleggel képes támogatni a beavatkozás a során terepen mozgó egységeket. Az adatbázis kialakítását támogatja a terület erdőgazdálkodását irányító DALERD Zrt. is.
Kulcsszavak: térinformatika, erdőtűzvédelem, adatbázis, felmérés, beavatkozás.
                        
Dr. Takács Lajos Gábor 
Tűzterjedés elleni védelem – tűzgátló nyílászárók 
Az OTSZ filozófiájának megfelelően az elvárt biztonsági szintet teljesítő műszaki megoldások az irányelvekben szerepelnek. A Tűzterjedés elleni védelem c. irányelv alapelveit, alapfogalmait, az épületen kívüli tűzterjedés elleni védelem módjait és a tűzgátló alapszerkezetek megfelelő megoldásait tárgyalta a cikksorozat első része. (2015/1) A második részben a tűzgátló nyílászárókkal kapcsolatos megfelelő megoldásokat részletezi szerzőnk.
Kulcsszavak: tűzgátló nyílászárók, tervezési alapelvek, tűzgátló lezárások, önműködő csukó-szerkezet, 

Fókuszban
Szűts Jenő 
Ég a jég (?!), avagy a hűtött terek tűzvédelme    
Az extrém környezeti viszonyok a tűzjelző berendezések tervezői számára mindig különleges kihívást jelentenek. Hogyan lehet megbízhatóan megvédeni egy poros, szennyezett, vagy egy párás, nedves, vagy akár egy nagyon hideg, vagy nagyon forró területet a keletkező tűz-, illetve füstkároktól. A feladat annál bonyolultabb minél több, a tűz felismerését nehezítő tényező áll fenn egyszerre. A felsorolt extrém környezetek közül most a hűtött terek tűzvédelmét igyekszünk áttekinteni, megvizsgálva a területek jellemzőit, a védelmet nehezítő tényezőket. 
Kulcsszavak: hűtött tér, kockázat, védelmi célok, keletkezési okok, zimankó, jegesedés.
     
Szűts Jenő 
Aspirációs füstérzékelő rendszer a hűtött terekben     
Az előző cikkben megvizsgáltuk a hűtött terek tűzvédelmének jellemzőit, a védelmet nehezítő tényezőket. Szerzőnk e problémára megoldást keresve az aspirációs füstérzékelő rendszerek alkalmazásával bemutat egy már jól bevált és lehetséges megoldást az új TvMI-t is figyelembe véve.
Kulcsszavak: korai érzékelés, aspirációs füstérzékelők, áttörések, érzékenység, előhűtés.

Az aspirációs rendszerek érzékenysége és osztályozása               
Az aspirációs füstérzékelő rendszerek érzékenysége, definíció szerint, az 1 mintavevő pontra vonatkoztatott érzékenység, ami leegyszerűsítve, megegyezik az aspirációs egység érzékenységének és a mintavevő pontok számának szorzatával. A gyakorlatban az aspirációs rendszerek a pontszerű füstérzékelőknél akár jóval érzékenyebbek is lehetnek, ezért a vizsgálatukkal foglalkozó EN54-202 szabvány érzékenységi osztályait is bemutatja a cikk.
  
Módszer
Tímár Tamás 
A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szerepe a tűzvizsgálatban
A tűzeseteket követően számos alkalommal indul meg oly módon az eljárás, hogy a területileg illetékes Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat (KMSZ) folytatja le a tűzeseti helyszíni szemlét. Az állandó készenlétben lévő műveleti szolgálat azonnal elindul a kárhelyszínre, lefolytatja a helyszíni szemlét, majd azt követően a dokumentumokat továbbítja az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnek. Ez munkaidőn kívül, illetőleg halaszthatatlan eljárási cselekmény végzése esetén a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat feladata. 
Kulcsszavak: tűzvizsgálat, Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat, Helyszíni szemle

Fenyvesi Zsolt 
Új feladat a tűzvédelemben - tűzvédelmi műszaki megfelelőségi kézikönyv
Az 54/2014 (XII. 5.) BM rendelettel kiadott Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) egy új követelményt hozott a tűzvédelmi szabályozásba, Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv (TMMK) megnevezéssel. A TMMK bevezetésének szükségességéről és készíttetésének kritériumairól szól cikkünk, segítségnyújtásként a készíttetést, és az elkészítést végzők számára, rávilágítva néhány feladatra, buktatóra.


Gyapjas János 
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv – a hatóság szemszögéből                             
A TMMK főbb kritériumainak – alapvetően a készítők aspektusából történő – vizsgálata után szerzőnk a tűzvédelmi hatóság szemszögéből veszi górcső alá a témát. Célja az alkalmazást segítő, gondolatébresztő felvetések és javaslatok közreadása a TMMK megfelelő gyakorlati alkalmazása érdekében.
Kulcsszavak: TMMK, OTSZ, TMMK készítésének szakaszai, aktualizálás.

Kutatás
Vágó Bálint 
Homlokzati hőszigetelő rendszerek kivitelezésének tűzvédelmi ellenőrzése                                                
Az elmúlt évben az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) által ellenőrzött több mint száz kivitelezésen túlnyomó többségben olyan jellegű tűzvédelmi következményeket eredményező épületszerkezeti hiányosságok voltak tapasztalhatók, melyek a rendszer minősített kritériumait negatív irányban befolyásolták. A tapasztalatokat mutatjuk be.
Kulcsszavak: tűzterjedés, EPS, csomópontok, áttörés, tűzvédelmi sáv, hibák.

Tűzoltás – műszaki mentés
Bozsek Balázs 
Szendvicsszerkezetű fal égett az öntödében   
Szokatlan tűzesethez riasztották a marcali tűzoltókat! Égett az üveggyapot hőszigetelésű szendvicsfal szerkezet egy öntödében. A gyors kiérkezésnek és a hőkamerának köszönhetően „beleláttak” a falszerkezetbe, s nyomon követhették a lángokat, ez a tűzoltás és a tűzvizsgálat szempontjából is nagy jelentőségű volt. Kísérlettel igazolták a feltételezéseiket.
Kulcsszavak: üveggyapot, öntöde, hőkamera, szénhidrogén molekulák, kísérlet.

 

Dr. Zólyomi Géza, Hársfalvi László

Uszodatűz Hatvanban

A tanulmányban a hatvani Markovits Kálmán Városi Uszoda épületében 2014. szeptember 3-án keletkezett tűz tűzoltási, tűzvizsgálati, tűzmegelőzési tapasztalatait adják közre a szerzők, bemutatva a tűz keletkezésének okát és annak folyamatát, illetve a tűzesetet követő hatósági eljáráson tapasztaltakat, a megtett hatósági intézkedéseket.
Kulcsszavak: tűzeset, bírság, polisztirol alapú hőszigetelés, szakvizsga

Megelőzés
Marlovits Gábor 
Tűzvédelmi funkciójú szakipari szerkezetek tervezési szempontjai       
Egy épületben számtalan szakipari szerkezetet találunk, amelyet gyakran tűzvédelmi szempontokat is figyelembe véve kell megtervezni és megépíteni. Az épületszerkezetekkel szemben támasztott követelményeket az utóbbi években a tűzszakasz tűzállósági fokozatának függvényében határozták meg és a 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) 16. mellékletének 1-7. táblázataiban rögzítették. Mindez azonban 2015. március 05-én megváltozott, és az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (új OTSZ) hatályba lépése óta a követelményeket a mértékadó kockázati osztály függvényében a rendelet 2. mellékletének 1. táblázata tartalmazza. Szerkezetcsoportonként tekintjük át a változásokat!
Kulcsszavak: OTSZ, szakipari szerkezetek, lezárások, méretkorlátozások, 

Badonszki Csaba, Nagy Katalin 
Hő- és füstelvezetés – mi változott az új OTSZ és a TvMI alapján?        
A tűzvédelem egészét alapjaiban érintő, gyökeres (pozitív) változásokat hozott az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) és az ehhez kapcsolódó Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI), valamint az EU jogharmonizációt és a mérnöki felelősséget előtérbe állító CPR rendelet. Ennek jelentőségét az új OTSZ és a vonatkozó TvMI is kiemeli, különösen azzal, hogy nem elégszik meg csak a hő- és füstelvezetés méretezésével, hanem különböző megoldási javaslatokat is tartalmaz, amiket a részletesen kidolgozott tervbe kell foglalni.
Kulcsszavak: TvMI, mérnöki módszerek, füstelvezetés prioritása,nagy légterű helyiségek, egységes vizsgálati rendszer

Geier Péter 
Külső térelhatároló falszerkezetek tervezése az új OTSZ szerint
Az alapelveiben megváltozott új OTSZ egyik jelentős változása a külső térelhatároló falszerkezeteket érinti. Míg a korábban hatályos tűzvédelmi előírások (MSZ 595 szabványsorozat), jogszabályok (2/2002. BM rendelet, OTSZ-ek előző változatai) mindegyike – az épület szintszámától és tűzállósági fokozatától függő mértékben – tűzállósági határérték és éghetőségi, illetve tűzvédelmi osztály követelményt támasztott a külső falszerkezetekkel szemben, addig az új OTSZ-ben a teherhordó képességgel nem rendelkező külső falszerkezetekre nem találunk ilyen követelményeket. Felmerül a kérdés, hogy az új OTSZ-ben megfogalmazott követelmények mindegyike maradéktalanul teljesül-e az építményekbe beépített tűzállósági teljesítmény nélküli nem teherhordó külső térelhatároló falak estében?
Kulcsszavak: tűzterjedési határérték, tűzterjedés elleni védelem megoldásai, falszerkezet.

Lestyán Mária
Tervezzünk építményszerkezetet az új OTSZ szerint II. 
Az előző részben a tervezői felelősség, a tervezési szempontok, alapelvek kerültek bemutatásra. Ebben a részben a fogalmakkal foglakozunk, amelyek alapvetően szükségesek a kockázati osztály besoroláshoz, valamint az építményszerkezetek kiválasztásához.

Technika
Dr. Vass Gyula, Taskó-Szilágyi Eszter  
Sugárfelderítő Egységek – új szerepkör 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakterületének tevékenységében új szerepkört töltenek be a Katasztrófavédelmi Sugárfelderítő Egységek. Ezek a veszélyhelyzeti felderítő és hatósági ellenőrzési tevékenység során elsősorban sugárzásmérő eszközeikkel, valamint mobil vezetési ponti funkciójukkal kiegészítik a Katasztrófavédelmi Mobil Laborok tevékenységét. 

Adorján Attila 
Dräger előzetes – Interschutz 2015 június 8-13, Hannover
A 2010-es lipcsei kiállítás óta eltelt 5 év, így idén ismét megrendezésre kerül a tűzvédelem iránt érdeklődők várva várt kiállítása, az Interschutz, ezúttal Hannoverben. Milyen újdonságok várhatók? Általában nagy a titkolózás, mindenki ott akarja elsütni a nagyágyút. Szerzőnk bepillantást enged a kulisszák mögé.


Védelem Katasztrófavédelmi Szemle – Megrendelhető
Email: vedelem@katved.gov.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1718 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: