Híreink

Hogyan szállítsuk el az égett, sérült elektromos járműveket?

2023. július 12. 09:22

Általános szabályként elmondhatjuk, hogy a sérült jármű mentést vagy tűzoltást követő elszállítása az üzemeltető feladata. Ebben a hagyományos járműveknél kialakult rutintól eltérően kell eljárni. Minden esetben a gyártói adatlapot vegyük figyelembe, de alapszabály, hogy az e-járművek kerekei nem mozoghatnak.


Mentés, szállítás 

A hagyományos meghajtású járművek mentésénél az általános irányelveket, illetve gyártói vontatási és mentési segédeszközöket kell alkalmazni. Az elektromos, ill. a hibrid meghajtásokra speciális rendelkezések vonatkoznak. Az e-járműveket ugyanis mindig úgy kell mozgatni, hogy a kerekek ne mozogjanak, és ne érintkezzenek a talajjal (pl. szállító rollerek, vontató járművek vagy járművek helyreállítási daru). Rövidtávon tolni (pl. az úttestről a leálló sávba) lehetséges!

 

Miért nem lehet vontatni?

Baleset észlelése után az új járművek a meghajtásokat és a fékeket biztonságos állapot kapcsolják. Ilyenkor a kerekek általában blokkolva vannak. Egyes járműveken ez vizuálisan is megjelenik a műszerfalon.

Ezért az elektromos és hibrid járműveket nem szabad vontatni. Vontatás közben ugyanis esetleg generátorokat hajtanak meg és így hő keletkezik, majd akár tűz is keletkezhet, de fennáll a jármű más károsodásának veszélye is.

 

Hogyan lehet szállítani?

Az oltás során az akkumulátor hűtése a fő feladat, a hatékony hűtés érdekében, ha nincs akkuoltó lándzsánk, az un. bemerítéses módszert alkalmazzuk. Ez lehet a helyszínen lévő nem szállítható edény, vagy ott kialakított talajmélyedés, stb. és lehet erre a célra kialakított szállítható tartály.

 

Mi a teendő szállítás után?

Az ilyen szállítás után az elektromos autó égett akkumulátorát – az utógyulladás lehetősége miatt – 24 óráig hűteni kell, tehát erről megfelelő medence, oltási lehetőség biztosításával gondoskodni kell.

Az eloltott jármű karanténba helyezéséről az üzemeltetőnek kell gondoskodnia.

Nem kell külön hűtésről gondoskodni abban az esetben, ha a tűzoltás során merítéses módszert alkalmaztak és az egyben szállítható is.

Összehajtható „konténer”

 

Zárt konténer

 

Hátul nyitott, zárható konténer

 

Károsodott akku – veszélyes anyag

A károsodott magasfeszültségű akkumulátorok, illetve azok darabjai veszélyes anyagnak számítanak,

  • kizárólag szakszemélyzet által kezelhetők,
  • nyitott gépjárműveken szállíthatók és
  • szabadban tárolhatók.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 490 látogató olvasta.