Híreink

Erdő- és vegetációtüzek Európában – ott is, ahol nem gondoltunk rá

2022. július 26. 07:15

Az EFFIS – Európai Erdőtüzek Információs Rendszerén, az EFFIS portál segítségével naprakész információval és előrejelzéssel szolgálnak az EU-ban és a szomszédos országokban a tűzveszély alakulásáról és a tűzesetekről. Közép- és Kelet-Magyarország, de Anglia Londontól észak-keletre eső területe is a legveszélyeztetettebb zónában szerepel.


A Vajdaságtól induló, Közép- és Kelet-Magyarországot, Szlovákia déli, valamit Ausztria Bécs körüli területeit érintő szárazság olyan tűzveszélyt okozott, amely ma csak Spanyolország, és a mediterrán térség déli részén van. Ez már önmagában is figyelmeztető, de a legkülönlegesebb az Anglia Londontól észak-keletre eső területén tapasztalható extrém tűzveszély.

Így aztán nem csoda, hogy tűzoltóink naponta területtüzek tucatjaihoz vonulnak. A védekezéshez és a felkészüléshez nagy segítséget jelent az Európai Erdőtüzek Információs Rendszer (EFFIS), amely az EU Kopernikusz programján keresztül naprakész információkat és előrejelzéseket szolgáltat.

A statisztikai adatok mellett ugyancsak innen tudhatjuk a július 24-i hőmérsékleti anomáliákat, amely vastagon érinti Magyarország középső részét.

A következő térképen látható, hogy az augusztus 1-7-ig terjedő héten az extrém tűzveszély visszahúzódik Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyékre.

https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 823 látogató olvasta.