Híreink

Passzív tűzgátló átvezetések tervezése és életciklusa

2022. július 25. 07:20

Egyre gyakrabban hallunk a BIM-alapú tervezésről. Mit jelent ez a tűzvédelemben szereplők számára? Egy konkrét feladaton, a passzív tűzgátló átvezetések tervezésén mutatják be szerzőink felhasználási előnyeit, miközben egy erre tervezett Hilti tűzvédelmi újítást is megismerhetünk.


BIM Building Information Modeling

A BIM egy folyamat és módszertan is egyben, ami az egyeztetéseket segíti a kibővült projekt csapatok között. A tűzvédelem pedig, szinte minden projekt elemhez kapcsolódik. Növeli a csapatmunka hatékonyságát, csökkenti a hibák számát, mivel a megosztott információkat minden résztvevő látja. Ennek eredményeként ütközésvizsgálattal kiküszöbölhetők az esetleges tervezési hibák még a kivitelezés megkezdése előtt.

BIM alapú terv

 

Tervezési szakaszban – segítés optimalizált folyamatokkal

A Hilti, a magyar építőipar szereplőjeként ezt a közös munkát nem csak termékeivel, hanem azokhoz köthető szolgáltatásokkal napi szinten támogatja ügyfelei igényeit.

Mindezt olyan optimalizált folyamatokkal tesszük, amelyek több szakmának különböző alkalmazásokban, a multifunkciós tartószerkezetektől kezdve a tűzvédelmi lezárásokon át új minőséget jelenthet. A  BIM modellezéshez biztosított szolgáltatás csomagjainkkal és rendszereinkkel az összes épületgépész és elektromos munkák tartószerkezetei, pl.:

  • hő és füstelvezetés és azok aknáinak tartózása,
  • funkciómegtartó kábeltálcák,
  • sprinkler rendszerek rögzítése vagy akár
  • a tűzvédelmi lezárások minősített mérnöki megoldásaival tervezhetők meg az építkezés kezdete előtt.

Ezáltal több információ kerül a kivitelező kezébe. A betervezett anyagok megfelelőségének biztosítása ETA tanúsítvánnyal rendelkező elemekkel, csomópontokkal történik. Az eredmény: anyagköltség megtakarítás, elkerüljük a helyszínen hozott döntések kockázatát, csökken az építkezési, kivitelezési idő.

Az egyik nagy újdonsága az ütközésvizsgálat! Ezzel, különösen a tartószerkezetek esetén költséges ütközések, de minden egyéb ütközések is, láthatóvá válnak, még mielőtt elkezdődne az építkezés. Az eredmény: elmarad a helyszíni áttervezés a maga kényszermegoldásaival, elkerüljük ezzel az állásidőt és minden ezzel járó kockázatot és persze költséget is.

 

Kivitelezési szakaszban – segítés a határidőkben

Minden építkezés rákfenéje a határidő. Hogyan tud a BIM segíteni a határidők betartásában? Egy részletes BIM-modell a kulcs az előregyártáshoz. A gyártmánytervek néhány kattintással exportálhatók, kiküszöbölve a kézi előkészítést a csomagoláshoz, vágáshoz és előszereléshez. A helyszíni összeszerelés kiküszöbölhető – ezzel idő spórolható meg. Pontosabb nyomon követést biztosít a tervezéstől a gyártásig, a teljeskörűen digitalizált munkafolyamat. Ezáltal biztosabb lesz, hogy a megfelelő anyagot a megfelelő időben a megfelelő helyre szállítják és építik be. Ez a gyakorlatban a BIM-to-Field a fúrási pontok és az előre legyártott alkatrészek, például a dűbelek vagy a tűzvédelmi hüvelyek irányított pozicionálását jelenti. Ezekkel a fejlett eszközökkel közvetlenül beolvasott BIM fájlokat követően egy beépített lézer segítségével a kivitelezés helyén megtalálhatóvá válnak a modell pontjai. Az előre gyártott megoldások jelentősen növelik a hatékonyságot azáltal, hogy munkaerőt takarítanak meg, rugalmasságot teremtenek a telepítés után és kiváltanak bizonyos munkafolyamatokat.

Minden esetben a BIM modell az információk forrása, hiszen könnyedén beépíthetővé válik a teljesítés folyamatába:

  • a modell-információk megmutatják, hogy mit, hova kell beszerelni, és
  • az ehhez kapcsolódó igazolások egyszerűen csatolhatók a modellhez.

Az olyan szoftverek, mint a CFS-DM Tűzvédelmi Dokumentumkezelő, amelyet már a Védelem (2018/1 – 25. oldal) folyóiratban megismerhettek,  automatikusan menti a megerősítésre vagy teljesítésre vonatkozó információkat a beépítés során.

 

A BIM előnyei az épület üzemeltetésben

Miután az épület felépült és üzemkész, a lézeres szkennerek és fejlett szerkezeti eszközök segítségével naprakészen tartható a BIM-modell. Az eszközök hatékonyabb módszert kínálnak az utólagos áttervezésekhez vagy a módosítások dokumentálására, és a BIM modellbe történő közvetlen átvitelére.

Bárki, aki egy épület biztonsági rendszeréért felel, tudja, hogy ez a folyamat mennyi papírmunkát igényel. A lézeres szkenner segítségével és a BIM-alapú átadási dokumentációval biztosítottá válik a beépített elemek dokumentációja az épület teljes életciklusa alatt.

 

Passzív tűzvédelmi elemek – előre betervezve

Az új megoldások alkalmazásával további időt és munkaerőt takaríthatunk meg az előre betervezett és telepített passzív tűzvédelmi elemekkel. A kivitelezés során a szakági nyomvonalak kiépítésekor ugyanis sokszor szembesülünk azzal a ténnyel, hogy

  • sem a gépészeti csővezetékek,
  • sem az erős –és gyenge áramú vezetékek részére nem lettek betervezve a fal – és födémáttörések.

Az ilyen esetek a BIM tervezéssel nem csak hogy elkerülhetőek, de a tűzszakasz határon való átvezetés esetén az előre telepített passzív tűzgátló elemek már a szerkezetépítés szakaszában beépítésre kerülhetnek.

Ezek az előre beépített vagy bebetonozott elemek

  • az elektromos kábelek,
  • műanyag csövek lezárására vagy akár
  • fémcsövekhez is alkalmazhatóak.

Az előre elhelyezett passzív tűzgátló elemeknek köszönhetően az átvezetések megvalósulása, a megfelelő minőségben biztosított, ahogy azt a tervezőasztalon megtervezték. Kizárhatók az utólagos helyszíni barkácsolás ismert anomáliái.

 

Hilti tűzvédelmi csőhüvely

A Hilti tűzvédelmi csőhüvely (HILTI CFS-SL sleeve) egy olyan előregyártott passzív tűzvédelmi újítás, amit az előtervezés során kis –és közepes méretű kör alakú nyílás átmérők esetében használhatunk egyedi vagy nagy mennyiségű kábelkötegek tűzvédelmi lezárására.

A Hilti tűzvédelmi csőhüvely – miután a megfelelő átmérőjű gyémánt koronával elkészítettem a faláttörést – beton és tégla szerkezet, valamint dupla rétegű gipszkarton falak esetében is nagyon egyszerűen használható. A tűzszakasz határon átmenő elektromos kábelek mennyiségétől függően a 63 mm nyílásmérettől egészen a 122 mm nyílásméretig ki tudjuk választani az ideális tűzzáró hüvelyt a két méret átmérő közül. A falszerkezet vastagságának függvényében kiválasztott csőhüvely elhelyezését követően miután keresztülhúztuk a szükséges elektromos kábelköteget és gondoskodtunk a megfelelő füstzárásról, a speciális csavarzár eltekerésével nyithatom vagy zárhatom a tűzszakaszomat. A termék másik nagy előnye az egyszerű beépítésen túlmenően, hogy használható ideiglenes lezárásként is, azaz könnyedén növelhetem a tűzszakaszon átmenő elektromos vezetékek mennyiségét akár a 100%-os telítettség eléréséig.

Előre elhelyezett CFS-SL passzív tűzgátló elem

 

Tiszta terekben is

A csőhüvely a passzív tűzvédelem terén tanúsított kiváló magatartásuk mellett az építéstechnikai előírásoknak is maximálisan megfelel. Beépítési környezettől függően nagy hatékonysággal meggátolja a szálló por áramlását tiszta terekben, szerver termekben vagy különféle fertőző vírusok terjedését egészségügyi környezetben.

A falszerkezet fajtája és vastagsága függvényében kiválasztott csőhüvellyel akár 120 perces tűzállósági határértéket is elérhetünk mely az EN 1364-4 szabvány alapján meghatározott teszteléssel és bevizsgálással rendelkező, ETA tanúsítvánnyal igazolt teljesítményű terméket eredményez.

Előre bebetonozott CFS-CID tűzgátló elem

 

Életciklus – Tervezéstől a karbantartásig

A Hilti innovációi ismét egy olyan megoldással törnek be a piacra, amely túlmutat magán a terméken. A Hilti CFS-SL csőhüvely ugyanis egy olyan integrált tűzgátló rendszer alapköve, amely a széles körű teszteléseknek köszönhetően nem csak gyorsítja és egyszerűsíti a telepítést, optimalizálja a kivitelezési időt és minimalizálja a helytelen beépítést, hanem a szoftveres BIM tervezésnek és dokumentálásnak köszönhetően végig követhetjük a termék teljes életciklusát a tervezéstől az éves tűzszakasz felülvizsgálatig.

 

Tűzvédelmi dokumentációkezelő – Hilti CFS-DM

 

Nikula László építőmérnök
BIM Lead Engineer
Tóth István épületgépész mérnök
Hilti (Hungária) Szolgáltató Kft., Budapest

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 830 látogató olvasta.