Híreink

Új magyar nyelvű szabványok a tűzvédelem területén

2022. július 21. 09:09

Az MSZT 2022 júliusában három, tűzzel szembeni viselkedéssel kapcsolatos szabvány magyar nyelvű változatát jelentette meg, melyek a vizsgálati módszerekkel, valamint a vizsgálatok eredményeinek kiterjesztett alkalmazásával foglalkoznak.


MSZ EN ISO 11925-2 Tűzzel szembeni viselkedési vizsgálatok. Építési termékek gyúlékonysága közvetlen lánghatásra. 2. rész: Vizsgálat „egyetlen láng” gyújtóforrással (ISO 11925-2:2020)

A szabványban megadott tűzhatással való vizsgálati módszert a termékek tűzzel szembeni teljesítményének meghatározására fejlesztették ki. A módszer részletesen leír egy vizsgálatot, amely a termékek gyúlékonyságát függőleges irányú vizsgálati próbatesteket közvetlenül érintő, nulla átadott sugárzási teljesítményű „kis láng” hatása mellett határozza meg.

Bár a módszer célja a gyúlékonyság értékelése, ezt a szabványban leírt eljárás a láng a próbatest függőleges felületén történő felfelé terjedésének mérésével határozza meg a próbatest felületén vagy az élén, 15 vagy 30 másodpercig egy kis (gyufa méretű) lángot alkalmazva. A lángoló leeső cseppek/részecskék keletkezését aszerint értékeli, hogy a próbatest alá helyezett szűrőpapír meggyullad-e vagy nem.

A szabvány értelmezésének megkönnyítésére az MSZT/MB 110 Építmények tűzvédelme és tűzállósági vizsgálatok műszaki bizottság tagjai és szakértői kiegészítették a fogalmak listáját a kritikus lángérintési hely fogalmának meghatározásával.

Az MSZ EN 15254 sorozat 4. és 5. részének magyar nyelvű változata 2021 áprilisában jelent meg (Tűzállósági vizsgálatok kiterjesztett alkalmazásának szabványai magyar nyelven), ezeket követi a most kiadott 3. és 7. rész.

MSZ EN 15254-3 Tűzállósági vizsgálatok eredményeinek kiterjesztett alkalmazása. Nem teherhordó falak. 3. rész: Szerelt (könnyűszerkezetes) válaszfalak

A szabvány útmutatást ad és adott esetben eljárásokat ad meg az EN 1364-1 szerint vizsgált és az EN 13501-2 szerint osztályba sorolt szerelt (könnyűszerkezetes) válaszfalak tervezéséhez kapcsolódó bizonyos paraméterek és tényezők változtatásához.

A szabvány csak olyan nem teherhordó, szerelt (könnyűszerkezetes) válaszfalakra vonatkozik, amelyeknek egyszeres acél vázszerkezetük van, mindkét oldalán borítással. A szerelt (könnyűszerkezetes) válaszfal ellátható ásványgyapot hőszigeteléssel a válaszfal üregében, vagy lehet hőszigetelés nélküli. A dokumentum nem vonatkozik semmilyen más, az EN 1364-1-ben tárgyalt nem teherhordó, szerelt (könnyűszerkezetes) válaszfalra.

MSZ EN 15254-7 Tűzállósági vizsgálatok eredményeinek kiterjesztett alkalmazása. Nem teherhordó mennyezetek. 7. rész: Fém szendvicspanelek

A szabvány meghatározza a kiterjesztett alkalmazásra vonatkozó szabályokat, továbbá útmutatást és adott esetben eljárásokat ad meg az EN 1364-2 szerint vizsgált és e vizsgálati eredmények alapján az EN 13501-2 szerint osztályba sorolt fémfegyverzetű szendvicspanelekből épített belső, nem teherhordó (ál)mennyezetek tervezéséhez kapcsolódó bizonyos paraméterek és tényezők változtatásához. A dokumentum önhordó, mindkét oldalon fém anyagú fegyverzettel ellátott szendvicspanelekre vonatkozik, amelyeknek hőszigetelő magja mindkét oldali fegyverzethez ragasztott az EN 14509 szerint.

Az MSZT szabványosítási programjának részeként eddig is több, tűzvédelemhez kapcsolódó szabvány jelent meg magyar nyelven

Termékek és épületszerkezetek tűzkitéti vizsgálatai

Szabványok a tűzállósági vizsgálatokról

A tűzvédelmi osztályba sorolás alapkövetelményei

Ennek részét képezik a most megjelent, valamint a következő, kidolgozás alatt álló szabványok:

  • MSZ CEN/TS 16459 Külső tűzhatásnak kitett tetőszerkezetek és -héjazatok. A CEN/TS 1187 szerinti vizsgálatok eredményeinek kiterjesztett alkalmazása
  • MSZ EN 13501-4 Épületszerkezetek és építési termékek tűzvédelmi osztályozása. 4. rész: Osztályba sorolás a füstgátló rendszerek elemei tűzállósági vizsgálati eredményeinek felhasználásával
  • MSZ EN 1366-1 Épületgépészeti berendezések tűzállósági vizsgálata. 1. rész: Légcsatornák
  • MSZ EN 1364-2 Nem teherhordó elemek tűzállósági vizsgálata. 2. rész: Álmennyezetek

 

Forrás: MSZT

2022. július

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1041 látogató olvasta.