Híreink

Tűzesetek vizsgálata és tapasztalatai konferencia Kecskeméten

2022. július 14. 11:11

Közel 200 résztvevővel, nagy érdeklődés kísérte a hatodik konferenciát július hetedikén, Kecskeméten. Az előadások a tűzesetekhez kapcsolódó tűzoltási, hatósági, mérnöki, szakértői tapasztalatokat dolgozták fel a vizsgálat módszertana, illetve a mentő tűzvédelem, tűzmegelőzés fejlesztése érdekében. A prezentációkat terveink szerint közzétesszük.


A konferenciát a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács és a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága szervezte a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja, az MMK Tűzvédelmi Tagozat és a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének közreműködésével.

A rendezvénynek a Neumann János Egyetem új központi épülete adott otthont, ahol a résztvevőket Gyapjas János tűzoltó ezredes, megyei igazgatóhelyettes köszöntötte. A nyitóbeszédek sorát dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács elnöke kezdte meg, majd Györgyi Károly, a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara alelnöke, valamint Veresné Rauscher Judit, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesület elnöke és dr. Takács Lajos Gábor, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozat elnöke tartott beszédet.

A rendezvényen a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja szakmai életútja elismeréseként Szent Flórián plakettet adományozott Borsos Tibor tűzvizsgálati szakértőnek. A plakettet Gyapjas János, a szakcsoport vezetője adta át.

  • A konferencia nyitóelőadásában a tűzkárosult épületek tartószerkezeti károsodásairól dr. Majorosné dr. habil. Lublóy Éva Eszter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi docense értekezett.
  • A külföldi tapasztalatokról Veresné Rauscher Judit a Li-ion akkumulátorok tűzvédelmi kérdéseivel kapcsolatban adott nemzetközi tudományos kitekintést,
  • dr. Takács Lajos Gábor és Farkas Flóra Anna, okleveles tűzvédelmi tervezési szakmérnök pedig az elektromos járművek tűzoltási és tűzvizsgálati tapasztalatait ismertette a résztvevőkkel.
  • Prof. dr. Kováts László Dezső okleveles villamosmérnök, szakértő a villamos meghajtású gépjárműveket érintő tűzesetekről és azok tapasztalatairól tartott előadást.
  • Ozsvár Zoltán igazságügyi műszaki szakértő bemutatta azokat a műszaki okokat, amelyek autóbusztüzekhez vezetnek, és ismertette az ilyen tüzek vizsgálatának módszertanát.
  • Nagy Péter tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának munkatársa megtörtént tűzesetek tapasztalatait alapul véve elemezte és összegezte a gépjárműtüzek vizsgálatát érintő új kihívásokat.
  • A tűzvizsgálati dokumentálás új lehetőségeiről Király András tűzvizsgálati szakértő szólt.
  • A szaunatüzek tapasztalatait és az azok megelőzésére vonatkozó javaslatokat Farkas Sándor igazságügyi szakértő foglalta össze.
  • A jó gyakorlatok, tűzeseti tapasztalatok gyűjtésével és hasznosításával foglalkozó előadás keretében először Haris Regina tűzoltó főhadnagy, a kecskeméti katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályának kiemelt főelőadója tért ki a gépészeti áttörésre és tűzterjedésre, majd Csonka László tűzoltó százados, a kiskunhalasi katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályának kiemelt főelőadója mutatta be, hogyan terjedhet a füst másik tűzszakaszba a hő- és füstelvezető ablakon keresztül. Mindezek után Bulla Péter Alfréd, tűzjelzőtervező osztotta meg a tűzjelző berendezések karbantartása kapcsán szerzett tapasztalatait.

A szakmai konferencia zárásaként Gyapjas János tűzoltó ezredes részletes előadást tartott arról, miként lehet hasznosítani a tűzesetek során szerzett szakmai tapasztalatokat.

Vissza

Ezt a hírt eddig 930 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: