Híreink

Állattartó épület tüze Somogyszobon és a Tűzvédelem legújabb számában

2023. június 07. 09:13

A Tűzvédelem júniusi számában az állattartó telepek tűzvédelme a fő téma. A nagy zsúfoltságnál az állatok menthetőségére és az oltásra vonatkozó előírások nehezen egyeztethetők össze a karámépületekkel. Ezt tovább rontja az ezekben a létesítményekben tapasztalható gyors tűzterjedés. Ezekre a kérdésekre azonnali választ kellett adni június 1-jén a Somogyszobon beavatkozóknak.


Tűzvédelem – kérdések

Milyen veszélyek vannak a nagyüzemi állattartásban? Hogyan, milyen módszerekkel mentsük az állatokra egy tűz esetén? Hogyan lehet korlátozni a füst és a hő/tűz terjedését? Hogyan lehet korlátozni a mentendő állatok számát? Mit kell figyelembe venni ehhez az egyes állatfajok eltérő fizikai és pszichikai jellemzőiből? Az állatjóléti és haszonállattartási törvények már ma is világosan rögzítik a tartás körülményeit, ennek ellenére az európai szabályozásból is hiányoznak az emberek és állatok mentésére vonatkozó előírások az ilyen tartás esetén.

Mit célszerű követelményszinten szabályozni? Mit indokolt módszerként megjeleníteni? Mit lehet a veszélyek csökkentése és a mentés feltételeinek javítása érdekében a Tűzvédelmi Szabályzatban rögzíteni? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Tűzvédelem 2023/3. száma.

 

Somogyszob: 400 sertés

Egy 3 ezer négyzetméteres istállóban ütött ki tűz június elsején hajnalban, ahol mintegy 400 koca pusztult el, de körülbelül 20 ezer sertést sikerült megmenteni a lángoktól. A cég tájékoztatása szerint az istállóik belga szabályok figyelembevételével épültek, ezért a tűzfal meggátolta a lángok továbbterjedését, így több állat nem veszett oda a tűzben.

Az esethez nagy erőkkel vonultak ki a nagyatádi, barcsi, nagykanizsai, marcali, zalakarosi, valamint kaposvári és szigetvári hivatásos tűzoltók, valamint a böhönyei önkormányzati tűzoltók. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett több oldalról oltották a lángokat, s védték a tűzzel nem érintett épületrészeket. Tíz sugárral gátolták meg a továbbterjedést.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 562 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: