Híreink

Élesben debütált az E-oltólándzsa az M0 autóúton

2023. július 14. 08:26

2023. május 22-23-án szakmai nap keretében mutatta be a HESZTIA Kft. a MURER-Feuerschutz GmbH által az elektromos gépjárművek tüzeinek oltására kifejlesztett, a vizet közvetlenül az akku belsejébe juttató oltólándzsát, mely rendezvényről a Védelem Online is beszámolt korábban. Nem kellett sokat várni az E-oltólándzsa első hazai éles bevetésére sem.


Egy nagy értékű, hibrid hajtású személygépjármű gyulladt ki az M0-s autóút 43-as kilométerénél, Ecser közelében július 11-én. A monori és a fővárosi tűzoltó egységek már kiérkezéskor kiterjedt tüzet tapasztaltak, mely érintette a jármű csomagtere alatt elhelyezett akkumulátoregységet is – az akkupakk hőmérséklete folyamatosan emelkedett.

Korábban a HESZTIA Tűzvédelmi és Biztonságtechnikai Kft. és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ bemutatókat, gyakorlatokat szervezett az E-oltólándzsa megismertetésére. A rendezvények keretében a forgalmazó a felajánlotta a – hazánkban még egyedüli – mintakészlet szükség szerinti igénybevételének lehetőségét is. Ezzel a lehetősséggel élt a tűzoltásvezető, amikor látva a jármű akkumulátorának magas hőmérsékletét, a helyszínre kérte az oltóeszközt.

Az E-oltólándzsa készlet 1.1 egy szabványos láda méretű  (600 x 400 x 220 mm, 19,7 kg), kompakt egység, így bármilyen járművel könnyen szállítható. Így nem ütközött nehézségbe a minden szükséges tartozékot magába foglaló felszereléscsomag helyszínre juttatása: a készlet alig egy órával a megkeresést követően a helyszínre érkezett.

Bevetésére a jármű egyéb részeinek eloltását követően, az akkumulátoregység végleges oltására, hűtésére került alkalmazásra.  A helyszínen jól látható volt, hogy a beütést követően néhány perc alatt vízzel töltötte fel az akku teljes belső terét, a cellák víz alá kerültek. Az oltólándzsa 12-15 percig működött, hozzávetőlegesen 5-600 liter oltóvizet felhasználva. Az akkumulátor hőkamerával mért hőmérséklete a tűzoltás során elérte a 750 °C-ot, míg a beavatkozás végén 30 °C alatt maradt. Az E-oltólándzsa bevetését a forgalmazó képviselője szakmai támogatással segítette a helyszínen.

Az eset rámutatott, hogy van megfelelő megoldás az elektromos gépjárművek akkumulátor-egységeinek hatékony tűzoltására. Nagyon pozitív tapasztalat, hogy az eset kezelésében érintett minden szervezet és résztvevő példásan együttműködve, lehetőségeik maximumát nyújtva járult hozzá a beavatkozás eredményéhez.

 

Az E-oltólándzsa rendszert és alkalmazásának lehetőségeit részletesen bemutatjuk a Tűzvédelem folyóirat 2023/4. számában, amely előreláthatólag augusztus végén lesz elérhető.

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1121 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:


Kapcsolódó információk: