Híreink

(Fél)automata drónhálózat működik Belgiumban

2023. július 13. 08:04

A belgáknál a drónok egy informatikával és távközléssel működő cég hálózatában ugyanakkor kapják meg a riasztást, mint a tűzoltók, és vélhetően sokszor előbb is a helyszínen vannak.


A belga cég, a Citymesh egy egyedülálló(nak tűnő) kezdeményezés indulásáról számolt be még az év elején: automatizált, a segélyhíváshoz kötött nyilvános biztonsági drónhálózatotot üzemeltek be. A cég együttműködést vállalt a belga hatóságokkal annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegyék a rendőri és tűzoltói beavatkozásokat.

 

(Fél)automata drónok

Közhely, hogy a drónok használata jelentős mértékben hozzájárulhat a hatékonyabb városi biztonsághoz és vészhelyzeti helyzetek kezeléséhez. Az innováció értelemszerűen nem abban van, hogy drónokat alkalmaznak, hanem abban, ahogyan teszik. A drónhálózat kiépítésekor harmincöt zónára osztották Belgiumot, és mindegyikhez két drónplatformot rendeltek hozzá; a 112-es segélyhívóra befutó jelzések esetén ezek automatikusan felbocsátják az eszközöket, amelyek aztán a szokásos nagyfelbontású videót, illetve hőképet továbbítanak a hatóságok számára.

A hálózatban csupán a drónok felbocsátása automatizált – a teljesen független működés egyelőre álom marad –, az indítást követően a Citymesh pilótái veszik át az irányítást az együttműködés keretében, tehermentesítve ezzel a belga vészhelyzeti beavatkozókat. Egy-egy tűzoltói beavatkozásnál jelentős előny, hogy a drón legkésőbb a tűzoltókkal egyidőben, de gyakran sokkal előbb a helyszínen van.

 

Szerény kezdetek

Az egész kisebb projektekből indult ki még 2018-ban, amikor a drónok vészhelyzeti beavatkozásait tesztelték. Ez vezetett aztán egy köztes projekthez egy valamivel nagyobb városban tavaly (ez volt a 65 ezres Genk), és végül az itt szerzett tapasztalatok alapján kezdték országos méretűre bővíteni a vészhelyzeti drónhálózatot.

A Citymesh célja, hogy továbbfejlessze és kiterjessze a drónhálózatot más országokban is. A technológia lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy gyorsan és hatékonyan válaszoljanak a városi biztonsági kihívásokra, és hozzájáruljanak a lakosság védelméhez. A rendőrségi és tűzoltói drónok használata egy újabb lépés a technológiai fejlődés felé, amely segít a hatóságoknak és a mentőszolgálatoknak növelni hatékonyságukat és hatékonyságukat a városi környezetben.

Vissza

Ezt a hírt eddig 396 látogató olvasta.