Híreink

Dräger UCF FireVista – tűzoltósági feladatokra optimalizált hőkamera

2023. július 11. 09:12

​A Dräger azokra a tűzoltóságokra is gondolt, amelyeknek nincs szükségük sokoldalú, felsőkategóriás UCF 8000 és UCF 9000 modellek tudására. Az új UCF FireVista egy megbízható, középkategóriás hőkamera, amely pehelysúlyú, rendkívül könnyen kezelhető és alacsonyabb ára miatt például a szűkebb büdzsével működő önkéntes tűzoltóságok számára is elérhető.


Középkategória – nincs szükség csúcsteljesítményre?

A laikusok általában úgy vélik, hogy egy gyártó mindig a csúcskategóriás termékeinek fejlesztésére fordítja a legtöbb időt és energiát, hiszen „azokat lehet a legtöbbért eladni”. Csakhogy egy felelős gyártó – különös tekintettel az olyan területen, mint a tűzvédelem – mindig differenciálja a termékpalettáját, és igyekszik az eltérő igényekre és lehetőségekre szabott termékeket fejleszteni. Szerencsére a „középkategória” az utóbbi években már nem szitokszó, és vele együtt az egyik leggyakrabban emlegetett kifejezés az „ár-érték arány”.

Ebben a szellemben készült a Dräger UCF FireVista elnevezésű hőkamerája, amely a csúcskategóriás UCF 8000 és UCF 9000 mellett az egyszerűséget, gyors bevethetőséget és a kedvezőbb árat képviseli. Ráadásul, míg az UCF 8000 és 9000 széria univerzálisan bevethető, sokoldalú eszközök, addig a FireVista kifejezetten mentő tűzoltási feladatokra lett kifejlesztve, ahol az egyszerűséget és a megbízhatóságot helyzeték előtérbe.

 

Tűzoltásra tervezve

A 320×240 pixel felbontású kijelzőn a magas hőérzékenységnek (50 mK / 0,05 °C) köszönhetően a felmért környezet tisztán és jól értelmezhetően jelenik meg még sűrű füstben is, a nyílászárók, falak, lépcsők kontúrjai élesek és jól kivehetők, így segítve a tűzoltókat a gyors és biztonságos munkavégzésben. A képernyő képfrissítése 30 Hz, amelynek köszönhetően nincs érzékelhető késleltetés a megjelenítésben. A készülék IP67 védetettséggel rendelkezik, vagyis teljes mértékben védett por ellen, és vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig.

 

Könnyű és gyors

A kamera kezelése ennél könnyebb nem is lehetne: a bekapcsológomb egy másodpercre történő megnyomása után már meg is jelenik a hőkép, ezek után semmilyen egyéb teendő nincs. A FireVista az elérhető egyik legalacsonyabb súlyú hőkamera jelenleg – mindössze 870 g –, így használata a hosszú bevetések során sem jelent problémát. Már csak azért sem, mert akkumulátorról kb. öt órán keresztül működtethető.

A hőkamera hálózati adapterrel, autóstöltővel, töltőállvánnyal és a bevetési védőruházathoz rögzítést segítő karabínerrel érkezik.

 

Adorján Attila mérnök
Dräger Safety Hungária Kft.
Tel +36 (06) 1 452 2020 | Mobil + 36 (06) 30 996 8604
E-mail: attila.adorjan@draeger.com

Vissza

Ezt a hírt eddig 491 látogató olvasta.