Híreink

Újra látogatható a megújult Tűzoltó Múzeum

2023. július 10. 10:58

Itt a nyár, ezért kiváló alkalom megtekinteni a 26 hónapig tartó felújítási, modernizálási munkálatokat követően a május 5-től ismét látogatható budapesti a Martinovics téri Tűzoltó Múzeumot, ahol máris figyelemre méltó programokkal várják az érdeklődőket.


Amint az ismert, Magyarországon már a XIX. század elején több magángyűjteményben bemutattak korabeli tűzoltási eszközöket, nagy tűzesetek utáni égésmaradványokat. Az első Tűzoltó Múzeumot az 1900-as évek végén a Budapesti Önkéntes Tűzoltó Testület hozta létre. Hasonló házi múzeumot több vidéki tűzoltóságon és tűzoltószergyár is létrehozott. Ezek a gyűjtemények a háborús pusztítás és az azt követő évek fémgyűjtésének estek áldozatul.

Ezért kiemelkedő jelentőségű a még fellehető tárgyak gyűjtése és bemutatása.

A műszaki emlékek védelméről intézkedő 1954. évi IV. törvény alapján megindult gyűjtés és rendszerezés teremtette meg az 1955-ben országos gyűjtőkörrel megalapított Tűzoltó Múzeum anyagát. Az 1957-ben megnyílt – azóta többször felújított – állandó kiállítása a tűzvédelem fejlődését mutatja be az őskortól napjainkig, megismertet a tűz elleni évezredes harccal, a tűzrendészet és tűzoltó eszközök fejlődésével, a korabeli tűzoltók életével, munkájával, kulturális hagyományaival.

Ez a bemutató tér újult most meg.

Az első kiemelkedő programja a múzeumok éjszakáján, június 21-én lezajlott eseménysor, de az ínyencek érdeklődésére számot tartó, több mint tíz éve működő Filmklub is jelentős. Itt minden hónap utolsó keddjén, a tűzvédelem múltjáról, jelenéről készült filmeket mutatnak be, valamint meghívott szakértők diavetítéses előadása zajlik.

Látogatási idők:

  • Hétfő – csütörtök 8.30 – 15.30
  • péntek – 8.30 – 13.00
  • szombat – 9.00 – 15.00 – 2023. július 1-től szombatonként reggel 9 és délután 14.30 között fél óránkénti beengedéssel látogatható a múzeum.

 

Cím: 1105 Budapest, Martinovics tér 12.

Telefon: (+36-1) 261-3586
E-mail: kok.muzeum@katved.gov.hu
Web: muzeum.katasztrofavedelem.hu

A vidékieknek négy programhelyszínt ajánlunk:

  • Vörs - Tűzvédelem a századfordulón
  • Bonyhád - Tűzre, vízre vigyázzatok
  • Eger - Városi tűzoltóságok
  • Szolnok - Polgári Védelmi kiállítás

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 444 látogató olvasta.