Híreink

Új égéskésleltető szer faanyagokra – tűzállósági határértékkel

2023. június 30. 07:00

Legyen a lehető legjobb a tűzzel szembeni viselkedési osztálya, rendelkezzen R15-60 perces tűzállósági osztállyal, vagyis ennyi ideig biztosítsa a faszerkezet a teherbíró képességét. Legyen hatékony és könnyen alkalmazható égéskésleltető szer! Nem csoda, hogy az Agrosol 2000 Kft. hosszas kutatás után talált rá az olasz Aithon cégre, amely tud ilyen feltételeknek megfelelő égéskésleltető szert gyártani. A forgalmazó bemutató írása alapján vesszük górcső alá a terméket.


Termékeinkről

Az Agrosol 2000 Kft-nél közel 5 éve foglalkozunk faanyagvédőszer forgalmazással és hosszú ideig kerestünk egy hatékony és könnyen alkalmazható égéskésleltető szert. Ennek során került látókörünkbe olasz Aithon cég, amely több évtizede gyárt és szállít égéskésleltető termékeket a világ több, mint 20 országába. A tűzvédelem terén így nagy szakmai tudással felvértezve segíti a gyártó cégünk munkáját, mint az Aithon termékek kizárólagos hazai forgalmazóját.

A gyártó széles termékkínálatából elsőként két, faanyagok tűzvédelmére fejlesztett termék forgalmazását kezdjük meg: egy transzparens (átlátszó) és egy fehér színű égéskésleltető szer került a hazai piacra.

A transzparens termék valójában 2 terméket jelent: az alapozó (Aithon PV33) és a fedőlakk (Aithon F3A) együttes alkalmazása biztosítja a B-s1; d0 tűzzel szembeni viselkedési osztályt, emellett R15, R30 és R60 tűzállóságra is van európai akkreditációja, miközben a fa színe, és erezete látható marad. Ezzel a tulajdonsággal az égéskésleltető szer alkalmas lehet arra, hogy megfelelő mennyiségben történő felvitel esetén jelentősen csökkentse a faanyag beégési sebességét, így biztosítva a tartószerkezet adott időtartamú tűzállóságát.

A fehér, Aithon AL20X elnevezésű készítményünk szintén B-s1; d0 tűzzel szembeni viselkedési osztállyal, beltéri és kültéri alkalmazhatósággal biztosítja a látható tűzvédelmet.

Mindkét termék tűz hatására hőre habosodó készítményként fejti ki égéskésleltető hatását. B-s1; d0 tűzzel szembeni viselkedési osztály, szakszerűbben fogalmazva, azt jelzi, hogy az anyag részvétele a tűzben nagyon korlátozott, minimális füstöt bocsát ki és nem csepeg. Ez utóbbi egy fától nem különös teljesítmény, de a másik két fontosabb érték igen. Ezért is esett ezekre a választásunk!

 

Termékmegfelelőség, dokumentáció

Ahogyan azt a hazai szabályozás megköveteli, mindkét termékünk rendelkezik műszaki megfelelőségi igazolással. Mivel világ- és Európa-szerte forgalmazott terméről van szó, ezért hazai műszaki értékelés helyett európai (ETA) tanúsítvány igazolja a termékek hatékony működését. Emellett termékeinkhez biztosítjuk a szintén előírt magyar nyelvű gyártói teljesítménynyilatkozatot és minden szükséges dokumentumot (biztonsági adatlap, műszaki adatlap stb). Kiváló minőségű termékeink csak szakszerű felhasználás mellett tudnak eredményesen működni, ezért cégünk részletes felhasználói útmutatót is készített a kivitelezők számára az égéskésleltető termékek megfelelő alkalmazásához.

A kötelező dokumentációkon túl termékeink számos nemzetközi vizsgálaton igazolták magas minőségüket, így pl:

  • ISO 16000 szabvány szerinti vizsgálat szerint: megfelelt
  • AgBB megfelelőség
  • VOC kibocsátás: EC1+ érték
  • ASMT E84 szabvány vizsgálat: „A” osztály

 

Tűzállósági érték a faanyagoknál

Mint már fent említésre került, a transzparens Aithon termék-kombináció R15, R30 és R60 tűzállósági teljesítményre is rendelkezik ETA tanúsítvánnyal. Mit jelent ez? Egy kezelés nélküli – az egyszerűség kedvéért 1 mm/min beégési sebességű – faanyagot alapul vége az Aithon PV33 meghatározott mennyiségben kijuttatva jelentősen képes csökkenteni a faanyag beégési sebességét, ezáltal a faanyag túlméretezését.

Pl. kiindulva egy 1 mm/min beégési sebességű tartószerkezeti gerendából: 30 perces beégés esetén a faanyag oldalanként 30 mm-t veszít ez idő alatt a vastagságából, vagyis, ha nem szeretnénk, hogy tűz esetén ez idő alatt ennyi faanyagot elveszítsünk és ezáltal csökkenjen a tartószerkezeti funkciója, akkor legalább ennyivel (vagyis oldalanként 30 mm-el) szélesebb faanyagot kell betervezni. Megfelelő mennyiségű Aithon PV33 égéskésleltető szer alkalmazása esetén (pl. 700 g/m2 felvitelénél) ez a beégés oldalanként 30min x 0,44 mm=13,2 mm-re csökkenthető, vagy még tovább redukálható, mellyel elkerülhető a tűzállósági követelmény miatt szükségessé vált faanyag méret-növelése. 

Példa a beégési sebesség mm/min alakulására az alkalmazott PV33 alapozó mennyiségétől függően:

Felvitt mennyiség (PV33)

R15

R30

R60

kezelés nélküli faanyag (példa)

1,00

1,00

1,00

300 g/m2

0,42

0,54

0,64

700 g/m2

0,23

0,44

0,6

1160 g/m2

0,00

0,32

0,54

Forrás: Classification of reaction to fire FIRES-CR-059-13-AUPE edition4 document

 

A fenti számítást példaként említettük, a pontos számítások elvégzése, az alkalmazandó termékmennyiség meghatározása (és a kezelésben érintett tartószerkezeti elemek kijelölése) az érintett tűzvédelmi szakértő, egyéb szakértő (pl. statikus) és a gyártó szakembereinek együttműködésével történik.

 

Termék alkalmazás, technikai tudnivalók

Nézzük meg a termékek főbb tulajdonságait, melyek a tűzvédelmi szakemberek és kivitelezők számára fontosak lehetnek:

  • Termékjelleg: mindkét termék vizes bázisú készítmény
  • Kijuttatás: a termékek általánosságban ecsettel és hengerrel felhordhatók, de nagyobb felületen az egyenletesebb és hatékonyabb felhordás érdekében javasoljuk a szórással (airless pumpával) történő kijuttatást. Ehhez cégünknél jutányos áron bérelhető berendezés.
  • Rétegszám: alapkezelésnél 1 rétegű kezelés elegendő, a tűzállósági érték biztosítása esetén szükséges termékmennyiség növelésénél a rétegszám 2-3 rétegig növekedhet.
  • Hígítás: a termék kis mértékben (5-10 %-ig) hígítható
  • Alkalmazási körülmények: a termék alkalmazhatóságát (faanyag nedvességtartalma, hőmérséklet, stb.) alkalmazási feltételeket írhat elő, melynek betartása a hatékony védőréteg kialakítása érdekében kötelező. 
  • Alkalmazható faanyagok típusa: fűrészáru mellett egyéb (pl. MDF lapra, faforgács és furnérozott) anyagra is alkalmazható.

Felhasználói kézikönyvünkben a fenti pontokra vonatkozóan részletes útmutatót találnak, de munkatársaink telefonon is készséggel segítenek az érdeklődőknek.

 

Információk, elérhetőségek

Termékeinkkel, az égéskésleltető kezeléssel, referenciákkal kapcsolatban, továbbá a faanyagok gomba- és rovarmentesítésére alkalmas XILIX gél faanyagvédőszerünkre vonatkozóan további információt találnak termék-weboldalunkon: www.epuletfavedelem.hu, ahol elérhetőségeinket is megtalálja.

Ismerkedjen meg Ön is hazai piac legújabb égéskésleltető termékcsaládjával az Aithon termékekkel, hogy naprakész ismeretekkel rendelkezzen a hazai termékkínálatot illetően!

www.epuletfavedelem.hu
tel.: + 36 30 243 3155
email: agrosol@agrosol.hu

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 607 látogató olvasta.