Híreink

Tűzjelző rendszerek téves riasztásai Európában – Euralarm

2022. augusztus 25. 07:37

Az egyre terjedő beépített tűzjelző rendszerek téves riasztásai nemcsak hazánkban, de szerte Európában komoly problémát és költséget jelentenek. Az Euralarm munkacsoportja – immár második alkalommal – több európai országban vizsgálta az automatikus tűzjelző rendszerekkel kapcsolatos téves riasztásokat. A fogalmi kavalkádban már az adatok összevetése sem egyszerű.


 

Egységes szaknyelv és fogalomkészlet kell

Az idei év májusában jelent meg az Euralarm második tanulmánya, amelyben az automatikus tűzjelző berendezésekben bekövetkezett téves riasztásokat vizsgálják.

Az adatok elemzésének alapjául a tűzoltóságok által a riasztások okáról és helyéről gyűjtött információk szolgáltak. Az Euralarm tanulmány ezen információk értékelésére és feldolgozására összpontosít, amelyeket különböző európai országok bocsátottak rendelkezésére részben a tűzoltóságok, részben a hatóságok által központilag gyűjtötteket.

Ami ebben különösen figyelemre méltó:

  • a téves riasztások kiváltó okairól, valamint
  • az adatgyűjtés és értékelés módszertanáról szóló részek.

A vizsgálatban részt vevő országok adatait elemezve szembetűnő, hogy nincs egységes megközelítés az országok között. Ez aztán nagymértékben megnehezíti a megállapítások Európai léptékű összehasonlítását, amelyek fontosak az általános helyzet jobb megértéséhez, valamint a téves riasztások elleni hatékony és egyszerű ellenintézkedések kidolgozásához. Márpedig a berendezések részben ugyanazok, és teljesen azonos szabványkövetelmények vonatkoznak rájuk.

Ezért fontos a téves riasztási tanulmány második kötete, mert alapot biztosít ahhoz, hogy az ipart és az érdekelt feleket egy egységesebb szaknyelv kialakítása érdekében Európa-szerte egységesebb megközelítés felé terelje.

Ezenkívül a tanulmány rengeteg tapasztalatot tartalmaz különböző országokból, és azt mutatja, hogy számos bevált intézkedés létezik a téves riasztások csökkentésére

  • a termékek,
  • a tervezés,
  • a szervezés és
  • a karbantartás tekintetében.

A fő probléma jelenleg a tervezési és alkalmazási hibák kezelése a tűzjelző rendszerekben, ami jól látszik a téves riasztások megnövekedett előfordulásából.

Előfordul, hogy a technológia definíció szerint működik berendezés, de a tűzjellegű változók tüzet szimulálnak. pl. Az építési munkák során nem takarták le a tűzérzékelőket, s por tűzjelzést vált ki.

Arra jutottak, hogy az épületek működtetését végzők érzékenységével függ össze sok minden, ami a kedvező feltételeket teremt a téves riasztások előfordulásához, de az épület és a technológia nem megfelelő ismeretéből eredően a tervezéstől a tűzjelző rendszerek karbantartásáig terjedő folyamatban is sok hibaforrás lehet.

A téves riasztásról szóló tanulmány legújabb kiadása megrendelhető nyomtatott formában vagy e-könyvként az Erich Schmidt Verlagtól.

 

EURalarm

Az Euralarm az elektronikus tűz- és biztonságtechnikai ágazatot képviselő nemzetközi érdekképviseleti szervezet. Tagjai Európa nemzeti szövetségek és cégek.

Forrás:

www.euralarm.org

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 807 látogató olvasta.