Híreink

Máltai Szeretetszolgálat – Humanitárius segítségnyújtás

2022. szeptember 15. 07:51

Az elmúlt időszak krízishelyzeteiben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hatalmas munkát végzett. Ebbe tekinthetnek bele a Tűzoltó Szakmai Napon résztvevők – 2022. szeptember 17-én – Balatonföldváron, ahol a Szeretetszolgálat Vészhelyzetkezelési Csoportja is képviselteti magát. Szerzőnk, a munkacsoport vezetője ad betekintést és útmutatást mindahhoz, ami a helyszínen látható, tapintható lesz.


Vészhelyzetkezelési Csoportunk tábori működésének egy szeletét mutatjuk meg az eseményen:

  • egy irányítási pont és
  • egy egészségügyi mobil ellátóhely kiépítésével, valamint
  • egy modern mentőautóval csatlakozunk a bemutatóhoz.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1989-as megalapítása óta kiemelt figyelmet szentel a vészhelyzetbe kerültek megsegítésére, a katasztrófákhoz kapcsolódó humanitárius segítségnyújtásra. Szervezetünk jelentős részt vállalt az országos és a helyi szintű rendkívüli események – mint árvizek, földrengések, viharkárok, ipari katasztrófák – megelőzésében, következményeinek enyhítésében.

Vészhelyzetkezelési Csoportunk állandó munkatársakból és a szervezetünk által felkészített önkéntesekből áll. Technikai eszközparkunk folyamatos karbantartásának, fejlesztésének, valamint a rendszeres katasztrófareagálási és együttműködési gyakorlatoknak köszönhetően egy jól összeszokott, korszerű eszközökkel dolgozó csapat alakult ki.

Katasztrófákhoz kapcsolódó pszichoszociális szemléletű segítségnyújtásunkat mindig a felmerülő valós igényekhez igazítjuk. Pszichológiai egységünk a helyszínre települve komplex vészhelyzeti lelki támogatást nyújt szakemberek segítségével, lakosságvédelmi komponensünk pedig befogadóhelyek működtetésével, a lakosság és a védekező állomány pszichoszociális szemléletű támogatásával egészíti ki a Katasztrófavédelem és egyéb társszervek munkáját.

A Szeretetszolgálat humanitárius válsághelyzet esetén előzetes felmérés alapján összeállított segélyszállítmányok helyszínre juttatásával, szétosztásával, és szakemberek kiküldésével is részt vehet a kárhelyfelszámolásban. Amennyiben az esemény rendkívüli jellege megkívánja, az adott körülmények figyelembevételével kialakított speciális programmal nyújtunk segítséget az újjáépítésben és a helyreállításban. A Szeretetszolgálat egyéb súlyos káreseményeknél a helyzet által megkívánt módon avatkozik be (pl. buszbaleset esetén ideiglenes szállást, ellátást, krízisintervenciós támogatást stb.).

 

Szabján Imre
munkacsoport-vezető
Vészhelyzetkezelés
Magyar Máltai Szeretetszolgálat

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 925 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: