Híreink

Sprinkler tűzoltósági betáp. – Világújdonság?

2022. szeptember 08. 08:33

Sprinkler tűzoltósági betáp. Egy hotelként működő, felújított régi palotaépület oldalán látható ez a tábla. Az alatta lévő valami megszólalásig hasonlít egy tűzoltó tömlőhöz használt gyűjtőszerelvényhez. Ezek szerint ezt a hotelt egy olyan sprinklerberendezés védi, amely majd akkor lép működésbe, ha a tűzoltóság kiérkezett és vizet adott rá.


Érdekes! Eddig úgy tudtuk, hogy az épületet behálózó csőrendszeren kiszámított kiosztásban lévő sprinklerfejekben olvadóbetét meghatározott hőmérsékleten eltörik, és a csőrendszerből kiáramló vizet a sprinklerfej az oltandó felületre juttatja. Az ilyen hotelekben ún. nedves spirklert telepítenek, amelyben víz van és a víz azonnal megindul.

A fagyveszélyes helyeken – ezek szerint itt már tudtak valamit előre az energiaárakról – száraz sprinklert alkalmaznak, amelynél a csőrendszerben túlnyomásos levegő van. Ennél a rendszernél a sprinklerfejek olvadóbetétei a hő hatására kioldanak, a csőrendszerben lévő levegő kiszökik, a száraz riasztószelep kinyit, és a csőhálózat megtelik vízzel.

A tábla alapján arra következtethetünk, hogy itt egy világújdonságot telepítettek! Olyan száraz sprinkler rendszert, amelybe a vizet majd a kiérkező tűzoltóság táplálja be. Ez tényleg innováció.

Persze az is lehet, hogy a tábla összekeveri a szezont a fazonnal, a sprinklert a szárazfelszálló vezetékkel.
 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 827 látogató olvasta.