Híreink

Minősített rendszerek uszodákhoz, A1 tűzvédelmi osztályú építőlemezzel

2022. szeptember 26. 07:00

Az elmúlt időszak termál- és uszodaépület-tüzei is mutatják, hogy a nyári szabadságok és pihenés időszakában is jelentős szerepe van a biztonságnak. Különösen a beavatkozó tűzoltók számára rejtett aknák és álmennyezetek kialakításánál van kiemelt feladata a tűzvédelmi tervezőnek.


Kéz a kézben: tűzbiztonság – pára és penészállóság

Az építészetben a tűzvédelem mellett mindig más szempontoknak is meg kell felelni egy terméknek, szerkezetnek. Jó példa erre a fejlesztési szemléletre a Glasroc® H Ocean emelt pára- és penészállóságú, üvegszál-erősítéses gipszmaggal készülő építőlemez, amelyet mindkét oldalán különleges víztaszító bevonattal ellátott üvegszálháló borít. Az építőlemez elsősorban a nedves terekben és uszodákban való alkalmazáshoz került kifejlesztésre, teljes vízfelvétele ≤ 5%, tűzvédelmi osztály besorolása A1. Az emelt pára- és penészállóságon túlmutatóan az építőlemez tűzzel szembeni viselkedése is kiemelkedő, alkalmazásával rendszerminősítésben is szereplő szerkezetek építhetők. Az építőlemezzel készülő A1 besorolású válaszfalak és az aknafal szerepelnek az ETA 17/0730 európai műszaki értékelésben, az álmennyezetek besorolása pedig a TMI-1/2018 tűzvédelmi megfelelőségi igazolás alapján történik.

Álmennyezetek Glasroc® H Ocean építőlemez borítással

Az álmennyezetek esetében a szerkezet tűzvédelmi osztályát, több tényező figyelembevételével határozzuk meg. Amennyiben az álmennyezet a tűzállósági határértéket a födémmel együtt teljesíti, a tűzállósági határértéket REI besorolással szükséges megadni. Ebben az esetben a szerkezet tűzvédelmi osztályának a meghatározásában, az álmennyezet alkotóelemein túlmutatóan a födémet is szükséges figyelembe venni. Például, ha a CD profilvázra szerelt Glasroc® H Ocean borítású álmennyezet vasbeton födém alá kerül beépítésre a tűzvédelmi osztálya A1, de ha ugyanazt az álmennyezetet fafödém alá építjük, a tűzvédelmi osztálya B besorolást kap. Az REI percben megadott értéke, tűzállósági határérték vizsgálattal határozható meg.

 


MSZ EN 15283-1+ A1: 2010 
harmonizált szabvány szerinti jelölése: GM-FH1
GM – üvegszálháló erősítéssel készült gipszlemez,
F – magas hőmérsékleten is tömör gipszmag,
H1 – teljes vízfelvétel ≤ 5%.

 

 

Amennyiben az álmennyezet a tűzállóságnál megadott tűzállósági fokozatot födém nélkül teljesíti, a tűzállósági határérték besorolása EI paraméterek alapján történik. Ebben az esetben az álmennyezeti szerkezet tűzvédelmi osztály besorolásánál a födémet nem szükséges figyelembe venni, kizárólag az álmennyezet alkotóelemeit vesszük figyelembe. Ebben a megoldásban a CD profilvázra szerelt Glasroc® H Ocean borítású álmennyezet tűzvédelmi osztálya A1.


Glasroc® H Ocean álmennyezet

 

Önmagában tűzvédő álmennyezet dupla CD profilvázra szerelt 2 réteg Glasroc® H Ocean építőlemezzel, nóniusz függesztőrendszerrel.

 

Tűzvédő álmennyezet – Épületfizikai tulajdonságok

Tűzvédelmi osztály:

A1

Tűzállósági határérték:

EI 45 *

Minősítés:

TMI-1/2018

Építőlemez borítás:

2 x Glasroc® H Ocean

Alkalmazott profil:

CD 27/60

Szerelő CD profilok távolsága:

Z = 500 mm

Tartó profilok kiosztása:

Y = 850 mm

Alkalmazott függesztő típusa:

nóniusz

Függesztők távolsága:

X = 750 mm

Alkalmazott ásványgyapot vastagság:

40 mm

Alkalmazott ásványgyapot típus:

kőzetgyapot ≥ 40 kg/m3

 *A tűzállóságnál megadott tűzállósági fokozatot az álmennyezet a födém nélkül teljesíti

 

Aknafal CW 50/75 2 réteg Glasroc® H Ocean építőlemezzel 

Az aknafal függőleges, nem teherhordó elválasztó szerkezet, amely kétoldali tűzgátlási feladatot lát el.  Az aknafal szerelése csak az egyik oldalról történő megközelítéssel valósítható meg.


Glasroc® H Ocean aknafal

 

Épületfizikai tulajdonságok: Aknafal CW 50/75 2 réteg Glasroc® H Ocean építőlemezzel

Tűzvédelmi osztály:

A1

Tűzállósági határérték:

EI 45 perc

A megadott tűzállósági teljesítményhez megengedett falmagasság:

3 m

Alkalmazott ásványgyapot vastagsága:

50 mm

Alkalmazott ásványgyapot típusa:

kőzetgyapot ≥40 kg/m3

Rendszer kód ETA 17/0730 szerint:

H6

 

A Glasroc® H Ocean építőlezzel készült további szerkezetek épületfizikai tulajdonságai a letölthető kiadványban szerepelnek. A letöltéshez szkennelje be a QR-kódot..

 

 

Eőry Emese építőmérnök, termékmenedzser
Saint-Gobain Hungary Kft. - Rigips Divízió
Mobil: +36 30 962 5387
email: emese.eory@saint-gobain.com
www.rigips.hu

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 739 látogató olvasta.