Híreink Szakmai linkek Szaknévsor |
Előzzük meg a szárítótüzet! – Csapadékos nyár, fokozott veszély!2018. július 03. 09:14 A csapadékos időjárás előrehozza az őszi időszakban leggyakoribb terményszárító tűzeseteket. Évente átlagosan több tucat helyen gyulladnak ki a hatalmas berendezések nagy károkat és termeléskiesést okozva. Az idei szezon veszélyesen alakul, mivel a statisztikák szerint megszaporodnak az ilyen tűzesetek, ha csapadékos a nyár. A szárítótűz azonban megelőzhető, ebben segít a gazdáknak a katasztrófavédelem és egy magyar agrárstartup, a Videokontroll. A mezőgazdasági betakarítási munkákkal összefüggő káresetek megelőzésére készíti fel a gazdákat országszerte a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága. A hatóság kiemelt hangsúlyt fektet a terményszárítókban kialakuló tűzesetek megelőzésére, amelyek bár a mezőgazdaságban pusztító tűzesetek számához képest arányaiban csekély számban fordulnak elő – 2013. évben 34, 2014. évben 55, 2015-ben 20 szárítóban csaptak fel a lángok – ám kárérték tekintetében meghaladják az összes többi tűz által okozott kárt, a lábon álló gabonákban keletkezett tűzkárokat is beleértve. A katasztrófavédelem minden évben felkészül a lehetséges terményszárító tűzesetekre, és tájékoztatják a gazdálkodókat is a fennálló veszélyről. A tájékoztatás és a megelőzés terén már öt éve működnek együtt a Videokontroll szárító felügyeleti rendszert kifejlesztő magyar agrár startuppal, amely a szemestermény-szárítók szakmai díjakkal elismert hazai szakértője - derült ki nemrég Keszthelyen, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság rendezvényén. – A terményszárítás tűzveszélyes technológiai folyamat, de kordában tartható, ha kontrolláljuk a folyamatot és a tűzveszélyt fokozó tényezőket felderítjük, majd műszaki beavatkozással korrigáljuk. Mi ezt precíziós beüzemelésnek hívjuk. A Videokontroll által rögzített adatok felhasználásával a szárítási folyamat szoros kontrollja mellett a szárítók diagnosztizálása is elvégezhető, így a feltárt, fokozott tűzveszélyt jelentő helyzetek kiküszöbölésére valóban mód nyílik. A katasztrófavédelem vezető munkatársai, eddig rejtett típusjellemzőket is megismerhettek az előadásból, ezek a jövőben az oltási munkát is hatékonyabbá tehetik – mondta Speiser Ferenc, a Videokontrollt gyártó és telepítő cég ügyvezetője. Az agrárstartup egy kiadványt is készített, ami segíthet a gazdaságok szakembereinek bizonyos helyzetek beazonosításában, a tűz elleni védekezésben.
– A szárítót jellemző adat, hogy óránként mennyi vizet tud elvonni a terményből, ha 90 °C a szárítóközeg hőmérséklete. Ha nedvesebb a termény, ez a kapacitás akkor is ugyanannyi, tehát a száraz terményre vetített teljesítmény visszaesik. Csak a szárítási hőmérséklet növelésével lehet a teljesítményt némileg fokozni, de ezzel a kukorica „megizzadásának” és összetapadásának, ebből fakadó tűz kialakulásának veszélye is fokozódik. Ez vezetett oda, hogy volt olyan megye, ahol 9 db szárítótűz volt 2010 őszén. Szintén csapadékos volt a nyár és ősz 2014-ben, országosan 55 szárítótűz volt. A szárazabb terményt adó 2015-ben 20 db szárítótűz volt országosan. Egyes esetekben, főleg mikor nincs lehetőség kialakítva a szárító gyors leürítésére, az 50-60 millió forintot is elérheti a kár mértéke – mondta Speiser Ferenc, aki szerint, ha továbbra is csapadékos marad a nyár és az ősz is így alakul, idén is jelentősen magasabb lesz a szárítótüzek kialakulásának a kockázata. A szakember kiemelte: a szárítótűz jeleit érzékelve a leghatékonyabb védekezési módszer a szárító azonnali kiürítése, majd ezt követően az izzó darabok oltása már a térbetonon. Ilyen esetben a kiérkező tűzoltóknak már csak az esetlegesen a szárítóban maradt izzó gócokkal kell foglalkozniuk, a sikeres tűzoltások száma növekedhet! Ha tűz üt ki a szárítóban, a késlekedés milliókkal növelheti a kár mértékét. Ha a leürítést a kiérkező tűzoltók kezdik meg, az már késő. A későn megkezdett, vagy lassú leürítés sok esetben még ront a helyzeten, mert az izzó összeégett darabok lejjebb is meggyújtják a terményt, még nagyobb kárt okozva. A gyors leürítés sok esetben nehézkes, van olyan gyártmány, ahol 12 db csavarral rögzítették a leürítő ajtót, ami három méter magasan van, a kinyitása balesetveszélyes. Sok szárító épült gyorsleürítő nyílás nélkül is az országban, pedig az azonnali leürítés a leghatékonyabb megoldás tűz esetén. A tulajdonosnak gondoskodnia kellene a személyzet felkészítéséről, gyakoroltatva, hogy mit kell tenniük vészhelyzetben. Ezt nem kötelező jelleggel, hanem ésszerűségi alapon. Így kiderülhet, hogy mi akadályozza a valóban gyors leürítést. A terményváltások között időt kell adni a személyzetnek, hogy a tornyot kitakarítsa és átvizsgálja a hideg és meleg oldalról egyaránt, mert a légcsatornák takarásában lévő fennakadt terményt csak így lehet meglátni. – A továbbiakban is készek vagyunk megosztani tapasztalatainkat a tűzoltókkal – mondja dr. Speiser Ferenc Péter fejlesztési igazgató – ami azért is fontos, mert vannak megelőzhető esetek. Persze van olyan is, amikor olyan gyorsan alakul ki a tűz, hogy már csak a begyulladásra utaló adatokat látjuk a monitoron. Legújabb fejlesztésünk, hogy hangjelzést is ad a Videokontroll, felhívja a veszélyre a szakszemélyzet figyelmét. Ha a szárító bármely pontján 10 °C maghőmérséklet növekedést mérünk, azonnal jelez. Ha a beavatkozást hamarabb kezdhetik meg, az milliókat érhet. Ezt a fejlesztést 30 a precíziós szárítás feltételeit kielégítő, már sikeresen optimalizált szárítón tudjuk bevezetni. Sajnos nagy számban üzemelnek hazánkban olyan szárítók, ahol „normális” üzemben 50 °C-nál is nagyobb maghőmérséklet eltéréseket mérünk, azaz folyamatosan fokozott tűzveszély áll fenn. Több mint hatvan felszerelt rendszerünk van az ország minden részében, de működik Videokontroll Szerbiában és Horvátországban is. A szárítókba szerelt érzékelők száma már a 12 000 darabot is meghaladja. Ezt a hírt eddig 1618 látogató olvasta. |