Híreink

Multiszenzoros tűzérzékelők – magyar nyelven

2022. október 19. 08:37

A Magyar Szabványügyi Testület 2022. október 1-jén tette közzé az MSZ EN 54-29:2015 Tűzjelző berendezések. 29. rész: Multiszenzoros tűzérzékelők. Füst- és hőérzékelők kombinációjából álló pontszerű érzékelők magyar nyelvű változatát.


Ez az európai szabvány meghatározza azon pontszerű, multiszenzoros tűzérzékelők követelményeit, vizsgálati módszereit és teljesítménykövetelményeit, amelyeket a tűz érzékelésére és az épületekbe telepített tűzjelző rendszerekben való használatra szántak, és amelyek egy mechanikai burkolatban, legalább egy optikai vagy ionizációs füstérzékelőből és legalább egy hőérzékelőből állnak. Az általános tűzérzékelési teljesítményt az érzékelt tűzjellemzők kombinációja határozza meg.

A dokumentum előírja az ehhez az európai szabványhoz kapcsolódó füst- és hőérzékelők kombinációjából álló pontszerű érzékelőkre vonatkozó teljesítmény állandóságának értékelését és ellenőrzését (AVCP).

Nem tartalmaz előírásokat az egyedi karakterisztikájú, speciális tűzveszélyek érzékelésére tervezett füst- és hőérzékelők kombinációjából álló pontszerű érzékelőkre. Bármely további funkció teljesítménykövetelményei kívül esnek ezen európai szabvány alkalmazási területén (pl. olyan kiegészítő jellemzők vagy továbbfejlesztett funkciók, amelyekre ez az európai szabvány nem határoz meg vizsgálati vagy értékelési módszert).

MEGJEGYZÉS:

Bizonyos érzékelőtípusok radioaktív anyagokat tartalmaznak. A sugárvédelemre vonatkozó nemzeti előírások országról országra eltérőek, ezért ez az európai szabvány nem tartalmaz előírásokat ezzel kapcsolatban.

Forrás:

MSZT 2022. október

Vissza

Ezt a hírt eddig 823 látogató olvasta.