Híreink

Habbal oltás Tiszaújvárosban az új Rosenbauer RT-vel

2022. október 12. 08:55

Az új elektromos Rosenbauer RT (Revolutionary Technology) alkalmazásával tartottak tűzoltási bemutatót Tiszaújvárosban. Mindezt az újonnan beszerzett és tesztelés alatt álló környezetbarát oltóhab felhasználásával, ugyanis a korábbi habok kivonása egyre sürgetőbb. Polka András tartott előadást a témáról.


FER habvizsgálat

A korábbi filmképző habanyagok egy kicsit elkényeztették a tűzoltókat, hisz ha ezek szétterültek az égő folyadékfelületen, akkor már jelentős oltóhatást lehetett velük elérni.

Az új, környezetbarát habképző anyagok sokkal sűrűbbek az eddigieknél, nehezebben kezelhetők a habbekeverés szempontjából. A FER Tűzoltóságnál 13 gyártó 16 különböző habképző anyagát tesztelik, annak érdekében, hogy az optimálisat kiválasszák.

A piacfelmérés után hideg teszttel, majd kis- és nagyfelületű tálcatűz-oltással, valamint extra nagyfelületű tűzoltással vizsgálják az oltóanyagokat.

Az egyik, már az első teszteken átment, habképző anyaggal egy égetőgödörbe kb. 1000 liter éghető folyadékkal végeztek oltási gyakorlatot, és ha már ott volt, akkor az új elektromos Rosenbauer RT adta a habot (külső felszívással) és a vizet a gyakorlathoz.

A gyakorlat jól mutatta az új, környezetbarát habképzők kissé más oltási technikát igényelnek, de szakszerű kezelés és oltóanyag bekeverés (itt 3%) mellett jó eredmény érhető el velük.

Rosenbauer RT teljesen elektromos üzemmódban hibátlanul látta el feladatát.

Vissza

Ezt a hírt eddig 635 látogató olvasta.